D_MTI20210326004
Gazdaság

Orbán Viktor a lazításokról: jövő héttől jön a szabad élet azoknak, akik védettek

Portfolio
A jövő hét közepén elérhető a 4 millió beoltott, onnantól a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára gyakorlatilag visszaáll a szabad élet - mondta péntek reggel Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. Többek között kinyitnak az edzőtermek, uszodák, könyvtárak, újra lehet sporteseményeket látogatni és szállodába menni, de csak a védetteknek.

Európa jövője a kérdés

A pénzügyi kérdések rendezettnek tekinthetők, engem sokkal inkább az Európai Unió jövőjével kapcsolatos kérdések izgatnak, szeretném tudni, hogy egyszeri eset-e ez a járvány, vagy ismétlődni fog és arra hogyan készülnek fel, milyen lesz a kapcsolat az új amerikai vezetéssel, illetve "beszorul-e Kína Amerika közé" az EU, vagy lesz stratégiai autonómiája, ahogy a francia elnök szorgalmazza - mondja Orbán Viktor a mai brüsszeli tárgyalásairól. Ezek apropója egyébként az 5900 milliárdos uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről való tárgyalás, de ahogy a kormányfő jelezte, neki nincs semmiféle tárgyalni valója erről a kérdésről és inkább uniós stratégiai kérdésekről megy egyeztetni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel.

Az újraindítás költségvetései jönnek

Nem tudom ígérni azt, hogy a következő hónapokban nem kell majd egy-egy rendelettel költségvetési tételeket módosítani. A most módosításra váró 2021-es és a hamarosan benyújtásra kerültő 2022-es költségvetés a gazdaság újraindításáról szól - mondja Orbán.

A bértámogatást májusra is ki fogjuk fizetni a vendéglátósoknak, habár már április végén kinyithatnak a teraszok - teszi hozzá.

Jól állunk az oltásokkal

Azért állunk nagyon jól az oltásokkal, mert Magyarországnak senki nem mondhatja meg, mit tegyen vagy ne tegyen - mondja a kormányfő.

Orbán a halálozási statisztikákról

Nem politikai verseny tárgya a halottak száma, épp elég baj, ha egy is meghal - mondta Orbán a halálozási statisztikákról. Kiemelte, hogy ő továbbra is az EU többlethalálozási adatát figyeli "az utolsó békeévhez képest", ebben a rangsorban Magyarország a tartható országok között van. A magyar adatszolgáltatás sajátossága, hogy nem teszünk különbséget abban, hogy valaki coviddal halt meg vagy covidban halt meg.

 Ahogyan arra a tegnapi, világcsúcsot jelentő magyar halálozási adat kapcsán rámutattunk: a magyar számbavételi gyakorlat nem tér el érdemben az európaitól (és követi a WHO ajánlását), ezért a rossz eredmények nem magyarázhatók ezzel. A 2020-as többlethalálozási statisztika 2019-hez képest megtévesztő, mert teljesen hiányoznak belőle a harmadik hullám számai (amelyek nemzetközi összevetésben nagyon magasak), illetve enyhíti a képet a 2020 eleji, koronavírus előtti enyhe influenzajárvány. Vagyis a magyar koronavírus-járvány valóban az egyik leghalálosabb a világon, ami a lakosság egészségügyi helyzetén túl a járványügy második és harmadik hullámkor mutatott késlekedésével és az intézkedések tartalmával magyarázható.

Jön a 16-18 évesek oltása

A következő hetekben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát. Valamikor május közepén előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltunk, aki regisztrált, és "ekkor jönnek majd a világban élő magyarok, mert vakcináink lesznek". Az oltás módját azonban nem részletezte.

Jelezte, hogy a 16-18 évesek oltásáról nagy szakmai vita van, a magyar álláspont az, hogy

a 16-18 évesen beolthatóak Pfizerrel.

Ezért ma utasítást adott arra a miniszterelnök, hogy különítsenek el annyi Pfizer-vakcinát, ami nekik elegendő. A 12-16 évesek oltását egyelőre nem merjük vállalni - mondta.

Szerdai számításaink során mi május 7. körülre, ma Orbán Viktor május közepére tette azt az állapotot, amikor utolérheti a regisztráltak számát az elsőre már beoltottak száma, azaz összességében valóban úgy haladhatunk, ahogy kalkuláltuk. Új információ viszont a kormányfő jelzéséből, hogy mivel lesz elég vakcina, megnyitják az oltás lehetőségét a külföldön élő magyarok felé. Nagy kérdés a járványveszély fokozása szempontjából is), hogy hozzájuk kiviszik a szállítmányt, vagy aki akar, hazatér az oltásért.

Jól vizsgáztak az iskolák

Az óvodák és az iskolák jól vizsgáztak, a gyermekek többsége bement, és az arány a következő hetekben növekedni fog - mondja Orbán Viktor. Azt is mondta, hogy adatok szerint az 1 oltással visszabetegedők aránya 1% alatt van, tehát már az első oltás is javítja a járványhelyzetet.

Itt az újabb lazítás

A jövő hét közepére, szerda-csütörtökre meglehet a 4 millió beoltott Magyarországon (mi jövő csütörtökre kalkuláltuk ezt a minap) és én arra tekintek előre, hogy akkor milyen intézkedések várhatók. Bejelentette, hogy amint elérjük ezt a számot, akkor akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk. Az elérhető szolgáltatások, tehát a kinyitó intézmények az alábbiak a kormányfő felsorolása szerint:

  • színházak, tánc- és zeneművészeti események
  • cirkuszok
  • mozik
  • edző- és fitnesztermek,
  • uszodák, közfürdők,
  • jégpályák,
  • állatkertek, vadasparkok, kaland- és vidámparkok, játszóházak
  • múzeumok, könyvtárak
  • sportesemények,
  • kinyithatnak a szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Mindezek a szolgáltatások tehát csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára lesznek elérhetők. Ezt két módon lehet megszerezni: oltással, illetve azok is megkapják, akik igazoltan átestek a betegségen (a részletek itt érhetők el).

Nem kérjük a WHO véleményét a nyitásról

Izgalmas beszélgetést folytattam a WHO európai igazgatójával, de nem beszéltünk arról, korai-e a nyitás - mondta Orbán Viktor. Kiemelte, hogy a kormány saját ütemezés szerint halad, ma reggelre több mint 3,5 millió embert oltottak be, így a teraszok holnap reggeltől kinyithatnak. Ezzel párhuzamosan a kijárási tilalom 10 óra helyett 11 órakor kezdődik.

Megvan a 3,5 millió beoltott

Kora reggel már Facebook-videóban jelentette be Orbán Viktor, hogy elérte a 3,5 milliót a beoltottak száma, így holnaptól kinyithatnak a teraszok, illetve későbbre tolódik a kijárási tilalom.

Hamarosan megszólal Orbán Viktor – Újabb lazításokat jelenthet be?

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön már beszélt arról, hogy a 4 millió beoltott esetén újabb lazításról dönthet a kormány, ami részben már csak a védettségi igazolással rendelkezőkre vonatkozik majd. A miniszter azt is elmondta, hogy ennek részleteiről hamarosan a kormányfő beszél majd. Erre jó alkalom lehet a szokásos péntek reggeli élő rádióinterjú. Emellett Orbán Viktor értékelheti az aktuális járványügyi helyzetet, illetve az uniós kérdések is szóba kerülhetnek, ugyanis ma Brüsszelben tárgyal majd Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Az interjúról természetesen élőben tudósítunk.

Címlapkép: Budapest, 2021. március 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2021. március 26-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

izrael
szerbia
utazás koronavírus
irán elnökválasztás 2

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
szerbia