Előfizetői tartalom

Mindenkinek fájni fog idén a chiphiány: annak is, akinek esze ágában sincs számítógépet, konzolt venni

Portfolio
Szignifikáns mértékben visszaveti az idei gazdasági teljesítményt a chipek globális hiánya - ez derül ki a Goldman Sachs elemzéséből, amelyben a bank közgazdászai kiszámolták, hogy a tartós chiphiány mekkora hatást fejtene ki az amerikai GDP-ben. A hatás legalább fél, legfeljebb 1%-os, ami jelentős. A teljes gazdaság megszenvedi tehát a chipek iránti túlkeresletet, és ennek kimutatható inflációs hatása is lesz. Nemcsak azok a termékek drágulnak majd, amelyek fő komponense a chip, hanem azok is, amelyek előállításához közvetve szükségesek.

Ha legalább évente vásárolunk informatikai eszközöket, akkor az utóbbi pár hónapban tapasztalhattuk a fájdalmas áremelkedést. Emögött a globális chiphiány áll. A chiphiány viszont nem kizárólag abban ölt testet, hogy drágábban tudunk majd számítógépet és ahhoz tartozó kiegészítőket vásárolni, vagy abban, hogy feltolja az autók árát, a félvezetők tartós kiesésének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés