Előfizetői tartalom

Drámai áremelkedés a tengereken – A legrosszabb még csak most jöhet

Portfolio
Már korábban is voltak jelei annak, hogy a koronavírus-járvány miatti fennakadások és a gazdasági nyitásra való felkészülés komoly problémákat okozhat a szállítmányozásban. Egy példa erre, hogy az év elején súlyos konténerhiány alakult ki, ami alaposan megnehezítette a kereskedők dolgát, de a Szuezi-csatornába beszorult teherhajó esete sem segített. Jelenleg az látszik, hogy az árak teljesen elszálltak, sőt, bizonyos tengeri útvonalaknál már annyira beteltek a kapacitások, hogy jelentős prémium mellett sincsenek elérhető helyek. A helyzet pedig várhatóan nem jobb lesz, hanem még a mostaninál is rosszabb.

A transzatlanti piac kilátásaival kapcsolatban például egy szállítmányozással foglalkozó cég, a Flexport szakembre, Nerijus Poskus azt mondta, hogy: Amit látok az példátlan. Rengeteg a leszállítandó rakomány. Ehhez hozzáfűzte, hogy: Májusra minden transzatlanti kapacitás elfogyott. Volt olyan ügyfelünk, akinek májusban lenne szüksége egy rettentően sürgős leszállításra...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés