infláció200221
Gazdaság

A vártnál is gyorsabban nőtt a német infláció áprilisban

Portfolio
Az elemzők által várt gyorsuláshoz képest is nagyobb volt a fogyasztói árak emelkedése Németországban áprilisban. A növekedés várható volt, és elsősorban technikai okok állnak a háttérben.

Németországban 2%-kal nőttek a fogyasztói árak áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ami az infláció gyorsulását mutatja Európa legnagyobb gazdaságában. Az előző hónapban 1,7%-os volt az infláció, az elemzők áprilisra 1,9%-os áremelkedést vártak, tehát az áremelkedés még az elemzői várakozásokat is meghaladta. Az előző hónaphoz képest 0,7% volt az áremelkedés, márciusban még 0,5%-os áremelkedést mértek az előző hónaphoz képest. Az elemzők havi bázison 0,5%-os emelkedést vártak.

A harmonizált inflációs index (amit az Európai Központi Bank is figyelembe vesz) 2,1%-os áremelkedést mutatott áprilisban az előző havi 2% után. Az elemzők 2%-os emelkedést vártak a harmonizált indexben.

A fogyasztó árak növekedése nem okozott meglepetést, a tavalyi áprilisban ugyanis a gazdasági sokk és a nyersanyagárak esése miatt jelentősen csökkent az infláció, és a dezinflációs hatás további hónapokban is kitartott. A jelenlegi áremelkedéssel az EKB-nak nincs dolga, a technikai jellegű infláció-emelkedésnél sokkal fontosabb viszont, hogy tartósan hogyan alakul az infláció az euróövezetben.

Az Európai Központi Bank úgy számol, hogy a fogyasztói árindex még a következő években is 2%, azaz a jegybanki cél alatt marad, de ha mégsem így lenne, akkor a jegybank kész beavatkozni, hogy megállítsa az áremelkedést. Az eurózóna inflációs mutatóját holnap teszi közzé az Eurostat.

Címlapkép: Getty Images

m7 autópálya
kína világuralom
frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
m7 autópálya