Gulyas Gergely nyitas tobb lepcsofok kormanyinfo 2103181
Gazdaság

Gulyás Gergely: holnap meglehet a 4 millió beoltott, jöhet az újabb lazítás

Portfolio
Csütörtök délelőtt szokás szerint Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Az eseményen elhangzott, hogy holnap elérhető a 4 millió beoltott, akkor pedig szombattól további lazítás jöhet. A következő lazítási kört, ami az 5 milliós beoltotti határ után jöhetne, május közepére tartja elérhetőnek a kormány, és ekkortól majd újra lehet lakodalmakat is tartani.

Szombattól a külföldiek is kaphatnak oltást

Május elsejétől a tartósan Magyarországon élő külföldiek is regisztrálhatnak oltásra taj-szám nélkül is, az ő védettségükre is szükség van - mondja kérdésre válaszolva a miniszter.

Tartható a teltház a foci-Eb meccsein

Június közepére mindenki beoltathatja magát, aki szeretné, a külföldi szurkolóktól pedig negatív PCR-tesztet kérünk, ezért tartható, hogy a budapesti Eb-meccsek teltházasak lehetnek a Puskás Arénában - mondja a miniszter.

Most már a regisztráción múlik a tempó

A regisztráltak száma még nem érte el az 5 milliót, 4,5-4,6 milliónál lehetünk. Vagyis innentől a regisztrációtól függ minden, ha regisztrálnak és minden vakcinát elfogadnak az emberek, akkor az 5 millió beoltott akár 10 nap alatt is elérhető lenne - mondja Gulyás.

Ugyanezt az üzenetet fogalmaztuk meg tegnapi kalkulációinkban is (már több lesz a vakcina, mint a regisztráltak száma, így attól függ az oltási pálya, hogy mikor mennyien kérik a vakcinákat). Az viszont nagyon érdekes, hogy Gulyás az egyik előző poszt szerint csak május harmadik hétvégéjére (május 15-16.) teszi az 5 millió beoltott elérésének lehetőségét, míg mi a vakcinakínálat alapján ezt május 8. körülre elérhetőnek látnánk. Ez arra utal, amit tegnap felvetettünk: az elméletileg szépen emelkedő oltási pályához képest a valóság más lehet, elkezdhet ellaposodni az oltási görbe azután, hogy a regisztráltak mindegyike már hozzájut valamely vakcinához és utána már csak lassan jelentkeznek az újabb emberek (és a 18 év alatti korosztály) a vakcinákért. Így a gazdasági nyitás további fázisai is tolódhatnak és óvatosabbak lehetnek, mintha gyors ütemben robognánk a 6-7 millió beoltott felé.

Mi lesz pontosan a magyar-kínai légi Selyemút?

A kormány tervei szerint Közép-Európa logisztikai és szállítási elosztó központjává válhat Magyarorsazág, ezért van szükség az ilyen megállapodásokra - mondja a kormányszóvivő a napokban bejelentett magyar-kínai légi Selyemúttal kapcsolatban. Ennek a projektnek keretében épülhet meg két-három éven belül egy új logisztikai bázis a budapesti repülőtéren - teszi hozzá.

Feloldják a karanténkötelezettséget is

Ha elérjük holnap a 4 millió oltást, akkor azt követően karanténkötelezettség nélkül is be lehet jönni az országba védettségi igazolással - mondja Gulyás Gergely. Ez egyrészt vonatkozik majd a hazatérő magyarokra, illetve a kölcsönösen elismert védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre.

Jön a vakcinagazdálkodási terv

Az operatív törzs kapta azt a feladatot, hogy készítsen egy vakcinagazdálkodási tervet, mivel jelenleg a legfontosabb kérdés az, meddig adnak védettséget a vakcinák. Jelenleg ezzel kapcsolatban a korábbi 6 hónapról már 8-9 hónapra kitolták a gyártók az előrejelzésüket, és ezzel kapcsolatban jó hírek érkeznek, akár 1-1,5 évig is hatékony maradhat.

Nekünk úgy kell oltásokat beszereznünk, hogy ha lejár a védettség, akkor előtte egy-két hónappal mindenki megkaphassa újra az oltást. Ennek megfelelően fogunk tartalékolni vakcinákat, az uniós szállításokból bőven fog maradni vakcina

- mondja a miniszter.

Még korai a terasznyitás tapasztalatairól beszélni

Korai még a terasznyitás tapasztalatairól beszélni, a 4 millió beoltottnál következő lazítások szinte mindegyike védettségi igazoláshoz kapcsolódik. A lakodalmak esetében azért kell még várni, mert ott nem csak védett emberek lesznek jelen - emeli ki Gulyás.

Nyilvános lesz a Fudan Egyetemmel kapcsolatos megállapodás

Magyarul és kínaiul is elérhető lesz a Fudan Egyetem budapesti kampuszáról szóló megállapodás szövege, a magyar és a kínai állam közösen hoz létre alapítványt ennek működtetésére.

Direkt nem állítottak fel sorrendet a vakcinák között

Van igazság azokban a kritikákban, melyek a kormány vakcinahatékonysági táblázatát illették, de ezek a szempontok előzetesen is ismertek voltak. A kormány szándékosan nem állított fel sorrendet, egyik oltóanyagot sem minősítette, a táblázat azt támasztja alá, hogy mindegyik vakcina hatékony, érdemi különbség nincs köztük - mondja Gulyás.

Még nincs döntés a határon túli magyarok oltásáról

Először beoltjuk a magyarországi magyarokat, utána ha lesz vakcinánk, akkor szeretnénk segíteni, és ebben első helyen vannak a határon túli magyarok - mondja a miniszter. Erről egyelőre nincs döntés, mert még nem oltottak be itthon sem mindenkit, aki regisztrált.

Egyelőre 16-18 év között oltunk

Egyelőre azt tudjuk, hogy a Pfizerrel 16-18 év között lehet oltani, ezt meg is fogjuk tenni, jelenleg is vizsgálják a 12-16 évesek oltásának hatásait - emeli ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lesznek nyári táborok?

Azt reméljük, hogy nyárra már lehet táborokat szervezni, illetve május 10-től az iskolákban délutáni foglalkozásokat tartani, erről szintén az 5 millió beoltott esetében lehet dönteni - mondja Gulyás.

Hány védettségi igazolványt állítottak ki?

Eddig összesen 4,176 millió védettségi igazolást gyártottak:

  • 651 ezer fertőzésen átesett
  • 3,525 millió oltottság miatt.

Ebből postáztak 3,876 millió igazolványt - mondja a miniszter. Több pont van, ahol technikai problémák lehetnek, az első, ha az EESZT-be nem kerül be az oltás ténye. Az igaolvánnyal kapcsolatos anomáliákról holnap reggel dönthet az operatív törzs, majd Orbán Viktor a Kossuth Rádióban ismertetheti ezt a döntést.

A visszajelzések alapján 96-97%-ban rendben halad a védettségi igazolások előállítása és postázása - mondja a miniszter.

Miért nem kell az uniós hitel?

A kormány tárgyalt az EU helyreállítási alapjáról is, ez lassan elérhetővé válik. Magyarország abban szerencsés helyzetben van, hogy a járvány végéhez közeledünk. Az alapból a vissza nem térítendő támogatást teljes egészében igénybe fogja venni, a hiteleknél pedig projektalapon, egyedi döntésekkel vehetünk fel hiteleket - indokolta a minapi 9 milliárd eurós döntés hátterét a miniszter. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy továbbra is nyitva hagyja a hitel lehívásának lehetőségét, de későbbre halasztotta az erről való döntést.

Gulyás ma azt mondta: a magyar kormány azt gondolja, hogy a válság utáni kilábalást az adósság növekedése nélkül kell véghezvinni. A 27 tagállamból 21 nem él a hitellel az eddigi közlések szerint. Ezeket az érveket mi is részletesen beleírtuk a keddi cikkünkbe, hogy miért mondhatott le egyelőre a hitelről a kormány. Gulyás most is azt mondta, hogy 2023 végéig bármikor fel lehet venni ezt a hitelt projektalapon, ha annak a kamata kedvezőbb, mint más hitelé, akkor igénybe fogjuk venni.

Elmondta: vannak még vitás kérdések a helyreállítási alappal kapcsolatban. Kértük, hogy az egészségügy komoly átalakítását, a hálapénz kivezetését vegyék figyelembe, ezt a Bizottság elismeri. Éppen ezért a kormány kérte, hogy 300 milliárd forintot felhasználhassunk erre a célra. Ebben még van vita, de a Bizottság elnöke jóindulatúan viszonyult hozzá.

A helyreállítási alap legnagyobb részét Magyarország az egészségügyre és a fenntartható közelkedésre kívánja fordítani - mondja Gulyás. Az egyetemi fejlesztéseket az eredeti tervekkel ellentétben döntően nem uniós pénzből kívánjuk megvalósítani - teszi hozzá. Utóbbi arra utal, hogy az eddig 1338 milliárd forintosra tervezett (uniós finanszírozású) felsőoktatási fejlesztési komponens összegét drasztikusan megvágja a kormány az átdolgozandó helyreállítási tervben.

Kétoldalú megállapodásokat köthet Szijjártó

A kormány felhatalmazást adott a külügyminiszternek, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a vakcinaigazolás elismeréséről - mondja GUlyás Gergely. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban ma sajtótájékoztatót tart vagy bejelentést tesz - emeli ki.

Ma már egy hét alatt oltáshoz lehet jutni

Ma már nincsen akadálya annak, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az rövid időn belül megtegye,

ha valaki ma regisztrál, az jó eséllyel egy héten belül oltáshoz juthat

- mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A védetteknek már maszk sem kell

A védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viselni a kulturális- és sportrendezvényeken - mondja Gulyás Gergely. Szigorú szabályok lesznek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ez jelenti a Büntető Törvénykönyv módosítását is, minősített eset lesz a védettségi igazolvány hamisítása. Emellett 100 ezertől egymillió forintig terjedő bírság vagy legsúlyosabb esetben egyéves bezárás is jöhet azoknak a szervezőknek, akik nem ellenőrzik a védettségi igazolványok meglétét.

A családi rendezvényekkel kapcsolatban fennmaradnak a jelenlegi korlátozások,

a lakodalmak esetében az 5 millió beoltott után szeretne a kormány lazítani a szabályokon, ezt május harmadik hétvégéjére érhetjük el.

Holnap meglehet a 4 millió beoltott

Tegnap két kormányülés is volt, a rendes ülés mellett az uniós aktualitásokról tárgyaltunk - kezdi Gulyás Gergely. A kormány szerint megnyugtató, hogy Európában kiemelkedő a magyar oltások üteme, ennek köszönhteőtn mostanra radikálisan csökkent az új fertőzések száma.

Holnap meglehet a 4 millió beoltott, akkor a kormány korábbi döntésével összhangban tudunk dönteni az újranyitásról

- mondja a miniszter.

Ezzel gyakorlatilag megerősítette a tegnapi számításainkat a miniszter:

Mikor lehet meg a 4 millió beoltott? A hétvégén már jöhet a nyitás? Hamarosan megszólal Gulyás Gerge

A meghívó szerint délelőtt fél tizenegykor kezdődhet el a mai Kormányinfó a szerdai kormányülést követően. Az eseményen szokás szerint az aktuális kormánydöntésekről számol be Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. A kormány a hét elején már bejelentette, milyen további lazításokra készül 4 millió beoltott esetén, így többek között kinyílhatnak a mozik, a színházak és a szállodák a védettek számára.

A legnagyobb kérdés most az, mikor lehet meg az újabb mérföldkő, tegnap úgy számoltunk, hogy csütörtök este vagy péntek délelőtt várható a négymilliomodik oltás beadása. Várhatóan erről is beszél ma Gulyás Gergely, mint ahogyan szóba kerülhet az aktuális járványhelyzet, az uniós források felhasználása, például a helyreállítási alap (RRF) forrásainak kérdése.

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
pfizer biontech vakcina koronavírus ellen