Előfizetői tartalom

Ha most nem csinálunk valamit, akkor egy nap arra ébredünk, hogy eltűnt 50-100 millió munkahely

Sürgősen el kell kezdeni foglalkozni az emberek átképzésével, különben három-négy éven belül arra ébredünk egy reggel, hogy globálisan 50-100 millió ember került az utcára – mondta a Portfolionak adott interjúban Tilesch György globális mesterséges intelligencia-szakértő. A tíz éve Amerikában élő szakember többek között a Fehér Háznak ad tanácsokat, szerinte a mesterséges intelligencia (MI) ma már nem a jövő, hanem a jelenben zajló átalakulás. Tilesch György és Omar Hatamleh Mesterség és intelligencia című könyve most jelent meg magyarul a Librinél, ennek apropóján arról is beszélgettünk vele Budapesten, hogy kiknek a munkáját vehetik el a robotok a következő években, és cserébe kaphatunk-e alapjövedelmet.

Portfolio: Nekem, mint újságírónak mennyire kell félnem attól, hogy a robotok előbb-utóbb elveszik a munkákat? El tudja képzelni, hogy mondjuk öt-tíz év múlva egy robottal ül le interjúra? Tilesch György: Igen, határozottan. Szerintem a következő öt-tíz év még az együttélésről fog szólni, amikor a mesterséges intelligencia az olyan újságírókat támogatni fogja, akik...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés