kina koronavirus jarvany fertozes peking 200416
Gazdaság

Jól megy a kínai gazdaságnak

MTI
Portfolio
Lassult a kínai feldolgozóipar teljesítményének növekedése áprilisban - áll a kínai statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) pénteken ismertetett közös felmérésében. A másik hasonló konjunktúramutató viszont a várt feletti élénkülést jelzett, tehát összességében kitart a jó gazdasági klíma Kínában.

Az elsősorban a nagyobb, állami kézben lévő vállalatokra fókuszáló, hivatalos feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) áprilisra 51,1 pont lett, ami a teljesítmény növekedésének lassulását jelzi a márciusi 51,9 pont után.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban is a bővülés mérséklődését regisztrálták áprilisban. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe 54,9 pont lett a márciusi, négy hónapos csúcsnak számító 56,3 pont után. (A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal.)

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index 53,8 pontra csökkent áprilisban a márciusi 55,3 pontról.

Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató ugyancsak pénteken ismertette az általuk inkább a kis- és közepes vállalatokra összpontosító közös felmérés adatát. Ennek alapján a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a márciusi, 11 havi mélypontnak számító 50,6 pontról áprilisban 51,9 pontra emelkedett és ezzel már a tizenkettedik hónapja tart a növekedés. Elemzők kevésbé javuló mutatót, 50,8 pontot vártak áprilisra.

Kína a világ jelentősebb gazdaságai közül egyedüliként tudott gazdasági növekedést elérni 2020-ban. A tavalyi, 2,3 százalékos GDP bővülést követően Peking az idei évre 6 százalék feletti növekedést irányozott elő, a gazdaság egészséges fejlődését megcélozva. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindazonáltal januárban 8,1 százalékos növekedést jelzett előre a kínai gazdaság idei teljesítményét illetően.

Címlapkép: Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
európai bizottság brüsszel eu európai unió