koronavírus védettségi igazolvány
Gazdaság

Lecsengőben a harmadik hullám - Meglesz-e a böjtje a szakaszos nyitásnak?

Portfolio
A jelek szerint lecsengőben a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon, az oltottak száma pedig már meghaladja a 4 millió főt. Ugyanakkor a szakaszos újranyitással emelkednek a kontaktusszámok, ami járványügyi kockázatokat jelenthet. A világon 152 502 340 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 199 106 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. A koronavírus-járványról szóló híreinket hétfőn ebben a cikkükben gyűjtjük össze.

Ismét elmarad a müncheni Oktoberfest

A koronavírus-világjárvány miatt tavaly után az idén is elmarad a müncheni Oktoberfest, a világ legnagyobb sörfesztiválja - jelentették be hétfőn a bajor tartományi fővárosban. Az Oktoberfest "a legglobálisabb fesztivál", amelyre a világ minden sarkából összesereglenek emberek Münchenben, ezért a fertőzésveszély miatt az idén is muszáj nélkülözni.  

Tovább a cikkhez

Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson vakcináját oltási kampányában

Dánia nem alkalmazza többé a Johnson & Johnson (J&J) leányvállalata, a Janssen által előállított koronavírus elleni vakcinát oltási kampányában - közölte a dán egészségügyi hatóság hétfőn. A dán hatóság arra a megállapításra jutott, hogy a J&J vakcina előnyei nem múlják felül a lehetséges mellékhatások kockázatait a beoltottaknál.  

Tovább a cikkhez

Lesz-e újabb Pfizer-kampány? Megszólalt Gulyás Gergely

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádiónak adott interjút. A rádió Aréna című műsorában elhangzott, hogy a veszélyhelyzetet még valószínűleg 5 millió beoltott felett is fent kell tartani. Ha lesz eloltható vakcina, akkor azt szeretnénk, hogy legyenek még hasonló lehetőségek, mint amilyen a múlt heti Pfizer-kampány volt - monda Gulyás arra a kérdésre, hogy lesz-e még olyan felszabadítás az oltások tekintetében, mint a Pfizer esetében. Nyitottak vagyunk erre - tette hozzá. Szerinte nagy kérdés az, hogy a vakcinák meddig védenek, ezért a kormány hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát tárgyal a következő hetekben. Szólt arról is, hogy a kormány azért nem kéri az EU-s hitelt, mert az adósságszintek Európában és Magyarországon is magasak, de azért sem, mert "újabb IMF-hitelre nincs szükség". Nem fogunk úgy eladósodni, hogy még azt is megmondják, mire fordítsuk a pénzt - tette hozzá. Beszélt egy új európai párt létrehozásáról és a Facebook szabályozásáról is.

Tovább a cikkhez

Holnaptól a külföldön élő és a külhoni magyarok is regisztrálhatnak az oltásra

Keddtől már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező, külföldön élő és külhoni magyarok is regisztrálhatnak a koronavírus elleni védőoltásra - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ hétfőn.

Tovább a cikkhez

Lehetetlen elérni a nyájimmunitást a koronavírus ellen? Vészjósló figyelmeztetés érkezett

Egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül elérni a közösségi immunitást (más szóval: nyájimmunitást) az új típusú koronavírussal szemben a felgyorsított oltókampányok ellenére - jelentette ki O Mjong Don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője, akit a dél-koreai hírügynökség idézett.

Tovább a cikkhez

Johnson: óvatosnak kell lenni a külföldi utazások engedélyezésével

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a koronavírus-fertőzések újbóli behurcolásának veszélye miatt nagyon óvatosan kell eljárni a külföldi utazások engedélyezésével.

Tovább a cikkhez

Nagyon fontos javaslattal állt elő Brüsszel: lazítaná az EU-ba irányuló utazási korlátozásokat

Az Európai Bizottság hétfőn egy olyan javaslatot terjesztett elő, hogy a tagállamok enyhítsék az Európai Unióba irányuló, nem alapvető utazásokra vonatkozó jelenlegi szigorú korlátozásokat.

Tovább a cikkhez

Romániában nyolc hónapja először ezer alá csökkent a napi fertőzésszám

Romániában a koronavírus-járvány tavaly őszi második hullámának kezdete óta először fordult elő hétfőn, hogy ezernél kevesebb új fertőzést diagnosztizáltak 24 óra alatt.

A stratégiai kommunikációs törzs hétfői közleményéből kiderül, hogy az utóbbi napon - az ortodox húsvét idején - a hétköznap szokásosnál ötször kevesebb, mindössze hatezer (antigén, illetve PCR) tesztet értékeltek ki, ezek eredménye alapján diagnosztizálták a jelentésben szereplő 682 új esetet. Legutóbb tavaly szeptemberben fordultak elő - akkor is csak a hétvégi kevés tesztelést követő hétfői jelentésekben - három számjegyű esetszámok Romániában.

A járvány harmadik hullámának lecsengését jelzi az is, hogy az utóbbi héten beazonosított új fertőzések száma - a legutóbb tavaly szeptemberben regisztrált szintre - tízezerre csökkent, miután alig egy hónapja még a negyvenezret közelítette.    

Az utóbbi három napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben elhunytak száma is száz alatt maradt, ami jelentős visszaesés ahhoz képest, hogy az utóbbi két hétben a napi 150 haláleset számított átlagosnak.    

A csökkenő esetszám nyomán az országban utolsóként pénteken Bukarest is kikerült a "vörös zónából", vagyis a megelőző kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta három ezrelék alá csökkent. Így éppen az ortodox húsvét, illetve a május elsejei tengerparti idegenforgalmi szezonnyitás idején országszerte - korlátozott kapacitással - megnyithattak a vendéglátóhelyek, színházak és rendezvénytermek.    

A román média beszámolóiból kiderült, hogy mind a húsvéti templomi szertartások alkalmával, mind a tengerparti szórakozóhelyeken több helyütt jelentős tömeg gyűlt össze, igaz, a zsúfolt helyeken az emberek túlnyomó többsége legalább a maszkviselési kötelezettségnek eleget tett. A rendőrök kétszer is megbírságoltak két mamaiai vendéglátóhelyet, amiért az asztalok túl közel voltak egymáshoz, és a Vama Veche szabad strandon bulizó fiatalokat is hazaküldte, de a román média szerint nem voltak komolyabb incidensek a húsvéti, május elsejei hosszú hétvégén.

(MTI)

Jó hír a Horvátországba készülőknek: csitul a járvány a szomszédban

Horvátországban leszálló ágban van a koronavírus-járvány harmadik hulláma, de még okozhat meglepetéseket a fertőzöttek számának alakulásában - mondta Krunoslav Capak, az ország közegészségügyi intézetének vezetője hétfőn az észak-horvátországi Verőcén (Virovitica), ahol egy drive in típusú oltópontot nyitottak meg.

Tovább a cikkhez

Hiába kaptak oltást, nem jár védettségi igazolvány a Magyarországon élő külföldieknek

A Magyarországon adózó, magyar TAJ-kártyával rendelkező külföldiek nem kapnak Magyarországon védettségi igazolványt, hiába kapták meg itthon a koronavírus elleni védőoltást - derül ki az Azonnali hétvégi cikkéből. A Portfolio szerkesztőségében is volt példa hasonlóra, egyik külföldi olvasónk szerint pedig már az oltás sem ment egyszerűen.

Tovább a cikkhez

Változhat az oltások alkalmazási rendje Magyarországon, kevert vakcinákról beszélt Müller Cecília

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs tájékoztatóján beszélt arról, hogy bár még egyelőre nem keverik a vakcinákat Magyarországon, de foglalkoznak a kérdéssel, és ez a jövőben elképzelhető lesz itthon is.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: megérkezett a hétfő reggeli magyar adat, csökkenek az esetszámok

1219 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 784 111  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 106 beteg, így az elhunytak száma 27 908 főre emelkedett - írja a koronavirus.gov.hu kormányzati portál.

Tovább a cikkhez

Indiában elszabadult a járvány, de a globális járványgörbe lefelé tart

Indiában elszabadult, és egyelőre megfékezhetetlennek tűnik a járvány, de szerencsére még ennek ellenére is úgy néz ki az utóbbi napok adatai alapján, hogy világszinten ezzel együtt is csökken az új fertőzések száma.

Tovább a cikkhez

Szerbiában a járványhelyzet romlásától tartanak az ünnepek után

A korábbinál valamivel jobb állapotok uralkodnak a Covid-kórházakban Szerbiában, de aggodalomra ad okot, hogy hogyan alakul a járványhelyzet az ünnepi időszak után - mondta Milika Asanin, a szerbiai klinikai központ igazgatója hétfőn a közszolgálati televízióban (RTS).

"A helyzet jobb, de az öt munkaszüneti napot követően számos probléma merülhet fel" - hangsúlyozta a főorvos, hozzátéve, hogy mindenkinek felelősségteljesen kell viselkednie, mert a harc a járvány ellen nem fejeződött be. Szerbiában az ortodox húsvét és május 1-je egybeesése miatt idén április 30-tól május 4-ig tart a munkaszünet az országban.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 989-cel 691 920-ra, Koszovóban 160-nal 105 535-re, Észak-Macedóniában 104-gyel 152 685-re, Montenegróban 102-vel 97 619-re, Bosznia-Hercegovinában 107-tel 198 934-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 23-mal 6409-re, Koszovóban öttel 2183-ra, Észak-Macedóniában 45-tel 4936-ra, Montenegróban hárommal 1505-re, Bosznia-Hercegovinában 15-tel 8508-ra nőtt.

(MTI)

Lecsengőben a harmadik hullám - Meglesz-e a böjtje a szakaszos nyitásnak?

A vasárnpapi jelentés szerint 1593 új fertőzöttet talált a magyar járványügy, ezzel a járvány kezdete óta összesen 782 892 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Az elmúlt 7 nap átlagos új fertőzöttségi adata 1911 fő, ilyen alacsony értéket utoljára február közepén láthattunk.

Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb szakasza.  A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

A címlapképen egy házaspár védettségi igazolványát ellenõrzi a felszolgáló egy belvárosi étteremben Nyíregyházán 2021. május 2-án. Fotó: MTI/Balázs Attila.

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vakcina oltás oltatás koronavírus