GulyasGergelyKormanyinfo1500
Gazdaság

Lesz-e újabb Pfizer-kampány? Megszólalt Gulyás Gergely

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádiónak adott interjút. A rádió Aréna című műsorában elhangzott, hogy a veszélyhelyzetet még valószínűleg 5 millió beoltott felett is fent kell tartani. Ha lesz eloltható vakcina, akkor azt szeretnénk, hogy legyenek még hasonló lehetőségek, mint amilyen a múlt heti Pfizer-kampány volt - monda Gulyás arra a kérdésre, hogy lesz-e még olyan felszabadítás az oltások tekintetében, mint a Pfizer esetében. Nyitottak vagyunk erre - tette hozzá. Szerinte nagy kérdés az, hogy a vakcinák meddig védenek, ezért a kormány hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát tárgyal a következő hetekben. Szólt arról is, hogy a kormány azért nem kéri az EU-s hitelt, mert az adósságszintek Európában és Magyarországon is magasak, de azért sem, mert "újabb IMF-hitelre nincs szükség". Nem fogunk úgy eladósodni, hogy még azt is megmondják, mire fordítsuk a pénzt - tette hozzá. Beszélt egy új európai párt létrehozásáról és a Facebook szabályozásáról is.

Vége

Facebook

A Facebook egy komoly probléma, és elsősorban nem politikai kérdés, hanem adózási. Ebben az esetben közös európai fellépésnek van értelme. Vannak a szólásszabadsággal összefüggő kérdések is, amelynek egy tudományos vitának kell lennie. Ma 6,5 millió felnőtt magyar állampolgár van jelen a platformon. Nagy kérdés, hogy milyen hatása van a társadalomra, a fiatalokra, az emberi méltóságra, a személyes adatokra a Facebook-nak - sorolta Gulyás. Véleménye szerint a politikán és a tudományon is számon kérhető, hogy miért nincs szabályozása ennek.

Új párt

Az európai politika konzervatív oldala meg fogja mutatni, hogy akkor is van európai konzervatív politika, ha az Európai Néppárt már nem tekinthető annak - mondta Gulyás arra a felvetésre, hogy új pártot hozhatnak-e létre, miután kiléptek a Néppártból. Utalt Gulyás az Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóra, amely alapja lehet ennek.

Az európai együttműködésnek nincs alternatívája, de a keretekről vitatkozni kell - mondta. Nem Európa ellenes pártok, hanem egy konzervatív csoport jöhet létre véleménye szerint.

Újabb IMF-hitel nekünk nem kell

2023 végéig bármikor felvehetjük az EU-s hitelt, és nem zárjuk ki, hogy projekt alapon felveszünk hitelt - fogalmazott Gulyás. Nagyon megugrott az államadósság, a 80% körüli adattal még jól állunk, az euróországok között ez 98%-os, ezért a szükséges mértékben kell hitelt felvenni. Újabb IMF-hitelre nincs szükség, nem fogunk úgy eladósodni, hogy még azt is megmondják, mire fordítsuk azt - hangoztatta Gulyás.

Költségvetés

A költségvetésnek azt a célt kell szolgálnia, hogy a gazdaság minél hamarabb nője ki a válságot, érje el a válság előtti szintet, és gyors növekedési pályára álljon - mondta Gulyás Gergely, indokolva a magasabb költségvetési hiányt, egyúttal odaszúrva a Magyar Nemzeti Banknak és a Költségvetési Tanácsnak, amelyek a költségvetési deficit visszavágását szorgalmazták.

Terheléses támadás

A Pfizer-oltásokra való foglalások kapcsán láthattunk egy terheléses támadást - mondta Gulyás. Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy nem lehetséges-e, hogy az oltásra akartak sokan regisztrálni, ezért állt le a rendszer, Gulyás közölte: a vizsgálat tart, nem tartok kizártnak semmit.

Vakcinagazdálkosdás

A kormány hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiát tárgyal a következő hetekben. A koronavírus azért térhet vissza, mert a védettség megszűnik, de nem tudjuk, mikor valósul meg. Figyelni kell, meddig tart a védettség. Akár szeptember-októberben bekövetkezhet azoknak a védettségének az elvesztése, akiket az elsők között oltottunk be a tavalyi év végén, ez a legrosszabb forgatókönyv, amivel számolunk. Nem tudjuk, hogy ez így lesz-e, mert nem tudjuk, meddig tart a védettség, de számolunk ezzel, ezért szükséges a vakcinagazdálkodási stratégia, hogy újra oltani tudjunk, ha kell, és ne kelljen újra a lezárásokhoz folyamodni - közölte Gulyás.

Oltás és felmondás

Elképzelhetőnek tartom, hogy vannak olyan iparágak, ahol a munkáltató elvárja, hogy oltassák be magukat a dolgozók - mondta Gulyás. Lehet akár ez egy jogos munkáltatói kérés is. Ha valaki nem oltatja be magát, és a többi munkavállalója érdekében rendkívüli felmondás lesz a dolog vége a munkáltató részéről, akkor majd a bíróság eldönti, hogy jogos volt-e a döntés, amit a többi munkavállaló érdekében tett meg - fogalmazott.

Pfizer-kampány

Ha lesz eloltható vakcina, akkor azt szeretnénk, hogy legyenek még hasonló lehetőségek, mint amilyen a múlt heti Pfizer-kampány volt - monda Gulyás arra a kérdésre, hogy lesz-e még olyan felszabadítás az oltások tekintetében, mint a Pfizer esetében. Nyitottak vagyunk erre - tette hozzá.

Oltások

Jelenleg 4,6 millióan regisztráltak oltásra, további 260 ezer főt regisztráció nélkül oltottunk be - mondta Gulyás Gergely. Senkinek sem kötelező az oltás, egy-két hét múlva végképp elérjük azt a helyzetet, hogy mindenkit beoltottunk, azzal az oltással, amit szeretne. Ez egy szabad ország, mindenki azt a kockázatot vállalja, amit szeretne - fogalmazott. A brit mutáció hatására 76 évről 71-72 évre csökkent az elhunytak átlagéletkora, vagyis fiatalabbak is esnek áldozatául a járványnak, de továbbra is főként az idősekre kifejezetten veszélyes.

Országgyűlés

Felmerült, hogy online működjön az Országgyűlés a járványhelyzetben, de számtalan garanciális szabályt nem lehetne ebben a helyzetben biztosítani. A járvány közepette is működőképes volt az Országgyűlés - mondta Gulyás, aki szerint helyes, hogy nem tértek át az online működésre. Szavai szerint csak végső esetben lenne ez lehetséges.

5 millió

A következő enyhítésekre 5 millió beoltottnál kerül sor, ekkor még azonban a rendkívüli jogrend valószínűleg még nem oldható fel - fogalmazott a miniszter. Azt vetítette előre, hogy amikor majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, és nem kell korlátozni a gyülekezési jogot a járvány miatt, akkor lehet vége a rendkívüli jogrendnek.

Rendkívüli jogrend

Vannak még érvényben olyan korlátozások, amelyhez szükséges a rendkívüli jogrend - indokolta Gulyás, hogy miért kell fenntartani a veszélyhelyzetet. A védettségi igazolványok miatt is szükséges ezeket fenntartani. "A közokirathamisítás minősített esete, ha valaki védettségi igazolványt hamisít, vagy más igazolványával él" - mondta.

Pillanatokon belül megszólal Gulyás Gergely

Gulyás Gergely miniszter az InfoRádiónak 18:00-kor ad interjút. A rádió Aréna című műsorában elhangzottak főbb gazdasági és járványügyi pontjait élőben tudósítjuk.

GettyImages-1211246460 (3)
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány
koronavírus maszk getty stock
dunaferr dunaújváros vasmű
vaccine
pfizer vakcina koronavírus
balaton balatonfüred
románia maszk tesztelés

Alapblog Tőkepiaci lufi van

Mivel ennek a jelenségnek nem igazán van egységes tankönyvi definíciója, ezért a szakértők között általában...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
védettségi igazolvány koronavírus vakcina védőoltás oltási igazolvány