törökország erdogan
Gazdaság

Máris szenved a török nép Erdogan döntése miatt

MTI
Portfolio
Közel két éve nem tapasztalt ütemben nőttek a fogyasztói árak Törökországban áprilisban a helyi fizetőeszköz gyengülésének és a drága nyersanyagimportnak a következtében. A török deviza azután esett hatalmasat, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök márciusban váratlanul menesztette Naci Agbalt, a jegybank addigi kormányzóját. A korábbi jegybankelnök igyekezett stabilizálni a fizetőeszközt és az áremelkedési ütemet a kamatok emelésével, utóbbit azonban Erdogan nem tolerálta, a lépést most az egész török nép a saját bőrén érzi.

Áprilisban 17,14 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest, közölte a statisztikai hivatal hétfőn. Ez a legmagasabb érték 2019 májusa óta. Havi összevetésben 1,68 százalékkal mentek feljebb az árak. A tavaly óta tartó tartósan kétszámjegyű infláció, a gyenge líra és a koronavírus-világjárvány által keményen sújtott gazdaság erős nyomást gyakorol a központi bankra, hogy igazítsa hozzá a helyzethez monetáris politikáját.

Recep Tayyip Erdogan márciusban kirúgta Naci Agbalt, a jegybank kormányzóját, miután már tavaly szeptemberben elkezdte a kamatemelési ciklust. A lépés után a török líra nagyot esett, ami egyre magasabb áremelkedést okoz, ennek az eredményét látjuk a friss adatokban is. Erdogan a kamatcsökkentések híve, mert szerinte a magas kamatok megfojtják a gazdasági növekedést. A piacok viszont kamatemelésre ösztökélik a jegybankot az infláció megfékezésének érdekében.

Az új elnök már inkább Erdogannak akar megfelelni, mint a monetáris politikai tankönyveinek. A jegybank monetáris politikai bizottsága áprilisban tartott ülésén ugyanis, amelyen már az újonnan kinevezett kormányzó, Sahap Kavcioglu elnökölt, 19 százalékon hagyta az irányadó, egyhetes repokamatot. A központi bank új vezetője, Sahap Kavcioglu korábban tagja volt az Erdogan vezette kormányzó pártnak, az Igazság és Fejlődés Pártjának. Két év leforgása alatt ő már a negyedik jegybanki kormányzó, és az elnök által vallott unortodox gazdasági nézetek támogatója.

A jegybank tavaly szeptemberben 2 százalékponttal, 10,25 százalékra, novemberben 15 százalékra, decemberben 17 százalékra, márciusban pedig 19 százalékra húzta fel az egyhetes repokamatot, hogy erősítse a török lírát és ezáltal lassítsa az inflációt.

A jegybank csütörtökön tartja következő kamatdöntő ülését. Előrejelzése szerint áprilisban tetőzött az infláció, annak éves üteme decemberre 12,2 százalékra mérséklődik. Piaci szereplők arra számítanak, hogy a jegybank nem változtat a kamatszinteken csütörtökön, és a harmadik negyedévben kezdi el csökkenteni a kamatokat.

Címlapkép: Shutterstock

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
vakcina oltás oltatás koronavírus