koronavírus coronavirus virus
Gazdaság

Tombolt a járvány Los Angelesben, ma már senki sem halt meg koronavírusban

MTI
Vasárnap nem jelentettek egyetlen, a koronavírussal összefüggő halálesetet sem Los Angeles megyében, ami a pandémia által korábban erősen sújtott térség esetében jelentős előrelépés a járvány visszaszorítása felé - értékelte hétfőn az amerikai sajtó.

A Kalifornia államban található Los Angeles megye 10 millió lakosával az Egyesült Államok legsűrűbben lakott közigazgatási területe. A Covid-19 járvány kezdete óta 1,2 millió fertőzéses esetet, és 23 915 Covid-19-hez köthető halálesetet regisztráltak a megyében, ahol leginkább decemberben és januárban tombolt a járvány. Volt időszak, amikor olyan magas szintre emelkedett a kórházak terheltsége, hogy arra utasították a mentőszolgálat szakembereit: néhány, alacsony túlélési eséllyel rendelkező beteget ne szállítsanak be az intézményekbe.

Vasárnap a megye 313 új megbetegedésről számolt be és szombatig 390 lakost ápoltak kórházban a koronavírussal összefüggésben.

Ez körülbelül 16 százalékos visszaesést jelent az előző két héthez képest. A hivatalos adatok szerint a megye lakosainak 46,8 százaléka kapott már legalább egy adag oltást, 31,5 százalékuknak pedig a védettséghez szükséges összes vakcinát beadták. Szakértők szerint az ott lakók vakcinákkal szembeni bizalmának köszönhető, hogy a megyében nem alakult ki újabb fertőzési hullám, mint ahogy az néhány más államban tapasztalható volt.

A közegészségügyi tisztviselők szombati beszámolója szerint - az új fertőzöttek tekintetében - Los Angeles megyében az elmúlt héten mérték az eddigi legalacsonyabb számokat. A tesztelt lakosok körében a fertőzöttek száma mindössze 0,7, szombaton pedig csak 0,6 százalék volt. Szakemberek szerint Los Angeles megye a mostani adatok tekintetében hamarosan az úgynevezett sárga szintbe léphet, amely Kalifornia állam újranyitási rendszerének enyhébb szintje. Ez azt jelenti, hogy például azoknak a vállalkozásoknak is engedélyezhetik az újranyitást, amelyek beltérben szolgálják ki az ügyfeleiket. Ennek feltétele, hogy a megye 100 000 emberre vetítve kevesebb mint 2 új fertőzöttet regisztráljon naponta. Az elmúlt héten ez a mutató 1,9 volt.

A New York Times című napilap hétfői cikkében arról ír, hogy bár az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint felét beoltották legalább egy adag vakcinával, a napi oltási arány csökken, és a szakemberek szerint az úgynevezett nyájimmunitás egyelőre nem érhető el. Úgy fogalmaznak, hogy a vírus valószínűleg "kezelhető fenyegetéssé" válik, amely az Egyesült Államokban még évekig jelen lehet, de sokkal kisebb esetszámban, mint most.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a jövő szempontjából meghatározó, hogy az ország és a világ mekkora részét oltják be, és hogyan változik a koronavírus.

Nem valószínű, hogy a vírus elmúlik, de mindent elkövetünk, hogy lehetőleg egy enyhe fertőzéssé váljon

- mondta Rustom Antia, az atlantai Emory Egyetem biológusa.

Ashish Jha, a Rhode Island államban található Brown Egyetem Egészségügyi Iskolájának dékánja a CNN amerikai hírtelevízióban hétfőn arról beszélt: "nem lenne szerencsés", ha az Egyesült Államokban nem alakulna ki a nyájimmunitás, ugyanakkor az emberek visszatérhetnek a pandémia előtti életükhöz, ha tovább csökken az esetek száma. "Az izraeli tapasztalatok is azt mutatják, hogy amikor a lakosság mintegy 50-55 százalékát beoltották az új esetek száma zuhanni kezdett" - fogalmazott a szakember.

Címlapkép: Getty Images

utazás koronavírus
bécs
üveg
vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
digitális bank chip
vakcina koronavírus beadás szputnyik

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
vakcina oltás oltatás koronavírus