koronavírus coronavirus virus
Gazdaság

Tombolt a járvány Los Angelesben, ma már senki sem halt meg koronavírusban

MTI
Vasárnap nem jelentettek egyetlen, a koronavírussal összefüggő halálesetet sem Los Angeles megyében, ami a pandémia által korábban erősen sújtott térség esetében jelentős előrelépés a járvány visszaszorítása felé - értékelte hétfőn az amerikai sajtó.

A Kalifornia államban található Los Angeles megye 10 millió lakosával az Egyesült Államok legsűrűbben lakott közigazgatási területe. A Covid-19 járvány kezdete óta 1,2 millió fertőzéses esetet, és 23 915 Covid-19-hez köthető halálesetet regisztráltak a megyében, ahol leginkább decemberben és januárban tombolt a járvány. Volt időszak, amikor olyan magas szintre emelkedett a kórházak terheltsége, hogy arra utasították a mentőszolgálat szakembereit: néhány, alacsony túlélési eséllyel rendelkező beteget ne szállítsanak be az intézményekbe.

Vasárnap a megye 313 új megbetegedésről számolt be és szombatig 390 lakost ápoltak kórházban a koronavírussal összefüggésben.

Ez körülbelül 16 százalékos visszaesést jelent az előző két héthez képest. A hivatalos adatok szerint a megye lakosainak 46,8 százaléka kapott már legalább egy adag oltást, 31,5 százalékuknak pedig a védettséghez szükséges összes vakcinát beadták. Szakértők szerint az ott lakók vakcinákkal szembeni bizalmának köszönhető, hogy a megyében nem alakult ki újabb fertőzési hullám, mint ahogy az néhány más államban tapasztalható volt.

A közegészségügyi tisztviselők szombati beszámolója szerint - az új fertőzöttek tekintetében - Los Angeles megyében az elmúlt héten mérték az eddigi legalacsonyabb számokat. A tesztelt lakosok körében a fertőzöttek száma mindössze 0,7, szombaton pedig csak 0,6 százalék volt. Szakemberek szerint Los Angeles megye a mostani adatok tekintetében hamarosan az úgynevezett sárga szintbe léphet, amely Kalifornia állam újranyitási rendszerének enyhébb szintje. Ez azt jelenti, hogy például azoknak a vállalkozásoknak is engedélyezhetik az újranyitást, amelyek beltérben szolgálják ki az ügyfeleiket. Ennek feltétele, hogy a megye 100 000 emberre vetítve kevesebb mint 2 új fertőzöttet regisztráljon naponta. Az elmúlt héten ez a mutató 1,9 volt.

A New York Times című napilap hétfői cikkében arról ír, hogy bár az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint felét beoltották legalább egy adag vakcinával, a napi oltási arány csökken, és a szakemberek szerint az úgynevezett nyájimmunitás egyelőre nem érhető el. Úgy fogalmaznak, hogy a vírus valószínűleg "kezelhető fenyegetéssé" válik, amely az Egyesült Államokban még évekig jelen lehet, de sokkal kisebb esetszámban, mint most.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a jövő szempontjából meghatározó, hogy az ország és a világ mekkora részét oltják be, és hogyan változik a koronavírus.

Nem valószínű, hogy a vírus elmúlik, de mindent elkövetünk, hogy lehetőleg egy enyhe fertőzéssé váljon

- mondta Rustom Antia, az atlantai Emory Egyetem biológusa.

Ashish Jha, a Rhode Island államban található Brown Egyetem Egészségügyi Iskolájának dékánja a CNN amerikai hírtelevízióban hétfőn arról beszélt: "nem lenne szerencsés", ha az Egyesült Államokban nem alakulna ki a nyájimmunitás, ugyanakkor az emberek visszatérhetnek a pandémia előtti életükhöz, ha tovább csökken az esetek száma. "Az izraeli tapasztalatok is azt mutatják, hogy amikor a lakosság mintegy 50-55 százalékát beoltották az új esetek száma zuhanni kezdett" - fogalmazott a szakember.

Címlapkép: Getty Images

paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton
vakcina koronavírus oltás
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
paks 2