FONTOS Koronavírus: megérkeztek a legfrissebb, szombat reggeli magyar adatok
usa_zaszlo_2
Gazdaság

Nőtt, de a várakozásoktól elmaradt az amerikai gyáripar új megrendelésenek értéke

MTI
Mérsékelten, a vártnál valamivel kisebb mértékben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban, miközben a vállalatok igyekeztek növelni a termelést, hogy ki tudják elégíteni az új autók, építőipari berendezések, számítógépek, bútorok és más tartós fogyasztási cikkek iránt megnövekedett keresletet.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy 512,9 milliárd dollár értékben érkeztek új megrendelések, ami az előző havit 1,1 százalékkal, 5,8 milliárd dollárral haladja meg. Februárban, amikor a szokatlanul hideg időjárás megbénította a fél országot, 0,5 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 1,3 százalékos növekedésre számítottak márciusról.

Éves összehasonlításban 6,6 százalékkal nőtt az új gyáripari megrendelések értéke márciusban. A gyártók számára a legnagyobb akadályt nem a kereslet hiánya jelenti a járvány utáni gazdasági fellendülés közepette, hiszen a vállalatokat elárasztották az új megrendelések. Problémát az alkatrész- és anyaghiány, valamint a szűk ellátási keresztmetszetek okozta erőteljes áremelkedés okoz. Különösen nagy gondot jelent a számítógépes csipek globális hiánya.

A gyáripar kiszállításai havi összevetésben 2,1 százalékkal nőttek márciusban a februári 1,9 százalékos csökkenés, illetve a januári 1,8 százalékos emelkedés után. A gyárak raktárkészleteik értéke márciusban 0,7 százalékkal, februárban 0,8 százalékkal, januárban pedig 0,2 százalékkal bővült.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 1,7 százalékkal nőtt a gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban, szemben a februári 0,2 százalékos csökkenéssel. A repülőgépek nélkül számított polgári célú termelési eszközök új megrendelései - amelyet a gépekre és felszerelésekre szánt vállalati költségek mérőszámának is tekintenek - márciusban 1,2 százalékkal, januárban pedig 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, de februárban 0,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le, tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de már májusban elindult a kilábalás párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket, a fogyasztók pedig szolgáltatások helyett inkább termékeket vásároltak, például a távmunka és a távoktatás feltételeit biztosító árucikkeket.

Az amerikai gazdaság szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az első negyedévben, meghaladva a 6,1 százalékos elemzői várakozásokat és tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalékot. Idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne. Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel a koronavírus-járvány következményeként.

Címlapkép: Getty Images

izrael vaskupola
balaton_getty
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
koronavirus korhaz