usa_zaszlo_2
Gazdaság

Nőtt, de a várakozásoktól elmaradt az amerikai gyáripar új megrendelésenek értéke

MTI
Mérsékelten, a vártnál valamivel kisebb mértékben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban, miközben a vállalatok igyekeztek növelni a termelést, hogy ki tudják elégíteni az új autók, építőipari berendezések, számítógépek, bútorok és más tartós fogyasztási cikkek iránt megnövekedett keresletet.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy 512,9 milliárd dollár értékben érkeztek új megrendelések, ami az előző havit 1,1 százalékkal, 5,8 milliárd dollárral haladja meg. Februárban, amikor a szokatlanul hideg időjárás megbénította a fél országot, 0,5 százalékos csökkenést mértek. Elemzők 1,3 százalékos növekedésre számítottak márciusról.

Éves összehasonlításban 6,6 százalékkal nőtt az új gyáripari megrendelések értéke márciusban. A gyártók számára a legnagyobb akadályt nem a kereslet hiánya jelenti a járvány utáni gazdasági fellendülés közepette, hiszen a vállalatokat elárasztották az új megrendelések. Problémát az alkatrész- és anyaghiány, valamint a szűk ellátási keresztmetszetek okozta erőteljes áremelkedés okoz. Különösen nagy gondot jelent a számítógépes csipek globális hiánya.

A gyáripar kiszállításai havi összevetésben 2,1 százalékkal nőttek márciusban a februári 1,9 százalékos csökkenés, illetve a januári 1,8 százalékos emelkedés után. A gyárak raktárkészleteik értéke márciusban 0,7 százalékkal, februárban 0,8 százalékkal, januárban pedig 0,2 százalékkal bővült.

A közlekedési eszközöket nem számítva havi szinten 1,7 százalékkal nőtt a gyáripar új megrendeléseinek értéke márciusban, szemben a februári 0,2 százalékos csökkenéssel. A repülőgépek nélkül számított polgári célú termelési eszközök új megrendelései - amelyet a gépekre és felszerelésekre szánt vállalati költségek mérőszámának is tekintenek - márciusban 1,2 százalékkal, januárban pedig 0,7 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, de februárban 0,8 százalékkal csökkent.

A feldolgozóipar, amely az amerikai gazdaság 11,9 százalékát fedi le, tavasszal történelmi mélységekbe zuhant a koronavírus-járvány hatására, de már májusban elindult a kilábalás párhuzamosan azzal, hogy a vállalatok elkezdték feltölteni készleteiket, a fogyasztók pedig szolgáltatások helyett inkább termékeket vásároltak, például a távmunka és a távoktatás feltételeit biztosító árucikkeket.

Az amerikai gazdaság szezonális kiigazítással számolva 6,4 százalékos évesített ütemben nőtt az első negyedévben, meghaladva a 6,1 százalékos elemzői várakozásokat és tavalyi negyedik negyedévben mért 4,3 százalékot. Idén meghaladhatja a 7 százalékot is a gazdasági növekedés üteme, ami 1984 óta a legjobb adat lenne. Tavaly az utóbbi 74 év legrosszabb teljesítményét nyújtotta az amerikai gazdaság 3,5 százalékos visszaeséssel a koronavírus-járvány következményeként.

Címlapkép: Getty Images

európai bizottság brüsszel eu európai unió
eeszt időpont koronavírus oltás vakcina
varrás varrógép maszk koronavírus getty stock
new york_getty_stock
hadsereg katona tank getty stock
bill melinda gates getty editorial
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi, eladási zónák azonosítása, piaci aktualitások
európai bizottság brüsszel eu európai unió