fedusa_shutter
Gazdaság

Janet Yellen: hamarosan gondolkodni kell kamatemelésen

Portfolio
Előbb-utóbb emelkedni kell a kamatoknak, hogy elkerüljük az amerikai gazdaság túlfűtöttségét – mondta egy keddi rendezvényen Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, a Fed korábbi elnöke. Mindez azért érdekes, mert a jegybank egyelőre még évekig várna a szigorítással elsősorban a munkaerőpiac helyzetére hivatkozva. A pénzügyminiszter egy másik tegnapi rendezvényen is beszélt, ahol azt mondta, hogy jó úton halad a globális minimáladó ötlete.

Yellen a The Atlantic magazin rendezvényén arról beszélt, hogy a Biden-kormányzat a következő tíz évben az eddig elfogadott 1900 milliárd dolláros válságkezelő csomag mellett összesen 4000 milliárd dollárnyi infrastruktúraberuházást és jóléti kiadást kíván végrehajtani. A miniszter szerint ez az összeg kicsi a teljes amerikai gazdasághoz viszonyítva, ugyanakkor

a kamatoknak emelkedni kell, hogy elkerüljék a gazdaság túlhevülését.

Később a Wall Street Journal rendezvényén Yellen úgy pontosította a kamatra vonatkozó szavait, hogy nem jelez előre vagy javasol magasabb kamatszinteket, illetve maximálisan tiszteletben tartja a Fed függetlenségét. Emellett kiemelte, hogy nem számít komoly és tartós inflációs nyomásra a gazdaságban.

Hiába próbálta a nyilatkozat élét elvenni a pénzügyminiszter, látható véleménykülönbség van közte és a Fed Nyíltpiaci Bizottsága között. A jegybanki döntéshozók legutóbb márciusban erősítették meg, hogy az amerikai gazdaság teljes talpra állásáig nem tervez kamatot emelni, erre legkorábban 2022 végén vagy 2023-ban kerülhet sor. A szakértők egy része már jó ideje arra figyelmeztet, hogy az infláció emelkedése ennél korábban is lépésre kényszerítheti a Fedet.

Szintén a Wall Street Journal rendezvényén beszélt Yellen az amerikai kormányzat által kezdeményezett globális minimumadó ötletéről. A pénzügyminiszter először néhány hete vetette fel, hogy az adóelkerülés miatt egységes legalacsonyabb kulcs kellene a világon. Most azt tette hozzá, hogy elégedett az eddigi tárgyalásokkal, elsősorban az OECD-n belül dolgoznak a javaslat megvalósításán.

Címlapkép: Shutterstock

GettyImages-1211246431 (3)
challenger 2
musk
építkezés építési anyagok
VargaM
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Összefoglaljuk a befektetési termékeket
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
VargaM