Nagy Márton: Egy erős iránymutatással az MNB a hitelességét kockáztatná
Gazdaság

Nagy Márton: nem szabad a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni, hamarosan jön a döntés a hitelmoratóriumról

Portfolio
A 2021. évi növekedés 5 százalékos lehet, áprilisban a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus-járvány előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig afölé pattant vissza – nyilatkozta a Trend FM-nek, Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerdán.

2021. első negyedévi GDP még gyengébben alakul, viszont áprilisban már erős gazdasági visszapattanást látunk.

A második negyedévében már kétszámjegyű akár 10 százalék feletti, a harmadik és negyedik negyedévben 6-7 százalékos gazdasági növekedés várható, a 2021. évi növekedés pedig reményeim szerint 5 százalékos lehet – mondta a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Nagy Márton kiemelte, hogy a lezárásokkal érintett boltok a nyitásnak köszönhetően már a koronavírus előtti szintekre, a vendéglátás teljesítménye pedig még feljebb pattant vissza, azaz itt a gyógyulás gyorsan megvalósult. A vendéglátóiparban azt látjuk, hogy a külföldi turisták nélkül számított forgalom a krízis előtti szintnél már 10 százalékkal magasabb. A szabadidő és szórakozás, valamint a külföldi turizmus ágazatokban 1-2 hónapon belül helyreállhat az aktivitás.

Kiemelte, hogy márciusban már 4,616 millió a foglalkoztatott volt, ami megfelel a koronavírus-járvány előtti szintnek. A gyors visszapattanás és a gazdasági helyreállás természetes következménye az infláció átmeneti növekedése, ami következő hónapokban 5 százalék körül alakul, és év végére 4 százalék alá csökkenhet, 2022 középén pedig 3 százalék körül lehet– mondta Nagy Márton.

Viszont figyelni kell a felfelé mutató inflációs kockázatokra, egyrészt az újraindult gazdaságban az egyes vállalkozások áremeléseinek hatására, másrészt a globális nyersanyagárak emelkedésére. – szögezte le a miniszterelnöki főtanácsadó.

Nem szabad a következő két évben a költségvetési hiányt gyorsan lefaragni, a költségvetésnek a gazdaság újraindítását kell szolgálnia.

Ez nemcsak a költségvetési hiány nagyságában, hanem annak szerkezetében is megjelenik. A gazdaságfejlesztésre fordított források nagyobb gazdasági növekedést eredményeznek és így az államadósság könnyen kinőhető. A növekedés helyreállítása az egyensúlyt is helyreállítja.

A gazdaságfejlesztés során kiemelt szerep jut az állami beruházásokra és úgy kell elkölteni 1 forintot, hogy az több mint 1 forint összegű GDP-növekedést eredményezzen. A gazdasági növekedés egészséges szerkezetű lesz, ha a beruházási ráta legalább 25 százalékos és ennek legalább a negyedét az állam adja. Az állami beruházásoknál nagyon fontos, a megfelelő tervezés, végrehajtás, kivitelezés és visszamérés. – hangsúlyozta a főtanácsadó.

A kormány jelenleg nem él az Európai Unió Helyreállítási Alapjának hitelrészével, mivel ennek felhasználása kötött, a piacról könnyen fel tudunk venni szabadfelhasználású hitelt.

Kitért arra is, hogy a kormány a következő hetekben fog dönteni a július 1-én lejáró hiteltörlesztési moratórium jövőjéről, a Pénzügyminisztérium, Magyar Nemzeti Bank és a Bankszövetség közötti egyeztetések már elkezdődtek. A moratóriumban vannak olyan ügyfelek, akik nem tudnak fizetni ezért jogosan használják ezt az eszközt, ugyanakkor jelentős azon ügyfelek aránya, akik tudnának, de nem akarnak törleszteni, így valójában nincs szükségük erre az eszközre, csak kihasználják azt.

Tehát a moratóriumnál érdemes olyan döntést hozni, amely a moral hazard jelenséget megszünteti

– mondta Nagy Márton.

koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock