gulyasgergely1
Gazdaság

Gulyás Gergely elmondta, mikor mehet koncertre, étterembe, aki nem oltatja be magát

Portfolio
A nem védetteknek mai tudásunk szerint legalább augusztusig fenn kell tartani a korlátozásokat - mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Május végétől lehetnek koncertek

Ötmillió beoltott után reális a zenés-táncos rendezvények, koncertek megtartása is, ahogy az esküvők, lakodalmak esetében is hasonló a helyzet - mondja Gulyás Gergely, aki szerint ez május vége felé fog bekövetkezni.

Egy hete még azt mondta Gulyás, hogy a vakcinakínálat alapján elméletileg 10 nap alatt, a gyakorlatban pedig a május 15-16-i hétvégére el lehet érni az 5 millió elsőre beoltottat, ma pedig már május végére tette ugyanezt.

Egy hét alatt tehát legalább egy hetet csúszott a következő nyitási fázishoz rendelt határ elérésének lehetséges dátuma, ami jelentős eltérés

és érzékelteti az oltási pálya "legörbülését", meredekségének csökkenését. Ennek oka egyrészt az, hogy a 4 milliós határ eléréséhez múlt pénteken látott oltási káosz után lelassult az oltási tempó, másrészt az, hogy a regisztrációk száma a kitartó buzdítás és a már megérkezett rengeteg vakcina elleére sem emelkedik erőteljesen (mára 4,78 milliót említett), így a vakcinakínálat alapján viszonylag gyorsan be lehetne oltani minden regisztráltat. Gulyás jelzése szerint 5,1 milliónál látszik jelenleg az oltási pálya teteje a felnőtteknél (4,78 millió regisztrált, további 260 ezer fő anélkül beoltott) és azt is mondta, hogy reálisan valahol 5,6 millió fő körül tetőzhet a felnőttek körében az oltások száma. Mindez azt jelenti, hogy a kormány is érzékeli: egyre jelentősebb akadályok vannak az oltások számának feljebb tornászására (persze a 18 év alatti fiatalok beoltása lendíthet még a számokon) és emiatt időben későbbre tolódik a nyitás következő fázisa.

A jövő héten lehet végleges az RRF-alap terve

Egy előzetes tervezetet már benyújtottunk az uniós RRF-alap forrásainak felhasználására, a végső tervezetet a jövő héten nyújtja be a kormány - mondja Gulyás.

Lehet-e az egészségügyön kívül oltani?

Tervezetten halad az oltás, eddig bevált az, hogy az egészségügyi intézményekben oltottunk, ezen nem tervezünk változtatni, legfeljebb az oltóbusz jelent kivételt - mondja kérdésre a miniszter.

Mikor kaphatnak oltási igazolást a külföldiek?

A Magyarországon élő külföldiek szervezett oltása most kezdődik meg, eddig ez a probléma nem nagyon állhatott elő, hacsak nem jogellenesen kapott valaki oltást - mondja Gulyás azzal kapcsolatban, mikor kaphatnak oltási igazolást a külföldiek.

Meg kell hosszabbítani ősszel a veszélyhelyzetet?

Nem látok olyan veszélyt most, ami alapján ősszel meg kellene hosszabbítani a veszélyhelyzetet. Ha nem bukkan fel olyan mutáns, ami ellen a vakcinák nem védenek, akkor azt remélem, hogy a nyárra visszatérhet a teljes élet - emeli ki.

Hova mehetünk majd itthoni igazolással?

Nagyon sok országgal tárgyalunk a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról, az összes szomszédos országgal, az összes nyaralási célponttal szeretnének megállapodni. Mindenkivel tárgyalunk, aki nyitott erre - mondja Gulyás.

Ebben a hónapban lehet döntés a táborokról

Májusban dönt a kormány a nyári táborok megtartásának lehetőségeiről és feltételeiről - válaszolja a miniszter.

Nem akarunk Európai Egyesült Államokat

Az európai együttműködésnek nincs alternatívája, de azt is világossá tettük, hogy nem akarunk Európai Egyesült Államnokat. A kettőt kell összehangolni, szétválasztani azokat a témákat, melyekben együtt kell működni azoktól, ahol szerintünk maradni kell a nemzeti hatáskörnek - mondja Gulyás Gergely.

Amíg él a nyelvtörvény, addig nem támogatjuk az ukrán NATO-csatlakozást

Amíg az ukrán nyelvtörvény nem változik meg, addig az ország NATO-párbeszédét blokkolni fogjuk, az uniós csatlakozás pedig rövidtávon nem reális az ország számára - válaszolja egy kérdésre a miniszter. Szerinte ha a kifogásolt törvény módosul, akkor Magyarország a korábbiakhoz hasonlóan újra az ukrán euroatlanti kapcsolatok elsőszámú támogatója lehet.

Gyors lesz a talpra állás

A szolgáltató szektor gyorsan talpra fog állni, ebből a szempontból az áprilisi adatok már érdekesek lesznek, a májusi számok pedig kiugróan jók lehetnek - mondja Gulyás. Tegnap a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója is bizakodóan nyilatkozott az áprilisi teljesítményről és a további kilátásokról.

Mennyi lehet a maximális átoltottság?

Ma ha valaki nem válogat az oltások között és regisztrál, akkor akár két nap alatt megkaphatja az oltást, így akár napok alatt is elérhető lenne az 5 millió beoltott - mondja Gulyás. Szerinte a 8 milliós felnőtt lakosság 70%-os átoltottsága a maximum reálisan, ez 5,6 millió ember lenne, de láthatóan 5 millió felett nehezebb lesz haladni.

Miért nem ismerik el a külföldön beadott oltást?

A külföldi igazolásoknak nincs jelenleg egységes rendje, ezért nem fogadjuk el a külföldön beadott oltásokat. Ahol megkötjük a kétoldalú megállapodásokat, ott elfogadjuk a külföldi igazolást - mondja Gulyás Gergely. Egyelőre védettségi igazolást azoknak tudunk adni, akiket Magyarországon oltunk be. Most megnyitjuk a Magyarországon állandó lakhellyel rendelkező külföldiek számára az oltást, így ők is kaphatnak igazolást.

Mire utalnak a friss szennyvízadatok?

Folyamatosan vizsgáljuk, hogy van-e összefüggés a szennyvízben lévő örökítőanyagok emelkedése és a nyitás között. Egyes budapesti kerületekben, főleg a budai oldalon, illetve Debrecenben és Szolnokon láttunk kismértékű emelkedést, ezeket folyamatosan figyeljük, egyelőre

nem látjuk, hogy a nyitásnak drámai hatása lenne.

Egyelőre nem kell harmadik Sinopharm-oltás

Magyarország is folyamatosan vizsgálja a vakcinák hatékonyságát, a híresztelésekkel ellentétben nincs szükség harmadik oltásra a Sinopharm esetében sem - szögezi le Gulyás Gergely. Nincs különbség az egyes vakcinák között, akik megkapták bármelyik oltást, azoknál a megbetegedések száma alacsony, a védettség magas.

5 millió felett az oltottak és az oltásra várók száma

A legfrissebb hírek szerint 4,78 millió regisztrált van, ehhez kell hozzáadni azt a 260 ezer embert, akiket regisztráció nélkül beoltottunk, így 5 millió felett van az oltottak és az oltásra várók száma. Közülük 80%-ot már beoltottak - mondja a miniszter.

Megéri az EU-ban lenni

Az EU-ból nekünk járó pénzeket nem érdemes támogatásként felfogni, ezek azért illetik meg az országot, mert csatlakoztunk a közös piachoz, megnyitottuk a piacainkat, ezért olyan versenyben veszünk részt, ahol nálunk erősebb országok a versenytársaink - mondja Gulyás Gergely.

Ez egy kölcsönösen előnyös helyzet, Magyarországnak még mindig több az előnye az uniós tagságból, mint amennyi hátrányunk származik belőle

- emeli ki.

23 milliárd forint az önkormányzatoknak

A kormány tegnap döntött az önkormányzatok támogatásáról is, jelentős adócsökkentést hajtottunk végre a kkv-k helyi iparűzési adójának maximálásával. Ezzel mintegy 150 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál, ez hozzájárul a foglalkoztatási adatok javulásához. A 25 ezer fő alatti települések automatikus támogatást kaptak, a nagyobb településekkel egyeztettünk, így a kormány arányos és méltányos módon közel 23 milliárd forint támogatásról döntött, amiből 1,7 milliárd forint bölcsődék, óvodák, kulturális intézmények felújítását és megépülését szolgálja.

A döntésnek nem volt politikai motivációja, a leggazdagabb önkormányzatoknak a kormány fejlesztési támogatást fog adni, működési támogatást nem, a második kategóriában a kieső adóbevétel 75%-át, míg a legszegényebbeknél 100%-át megtérítjük - sorolta a miniszter.

Az újraindítás költségvetése jön

A 13. havi nyugdíj visszaépítése jövőre is folytatódik a költségvetési törvényjavaslat szerint, emellett tartalmazza a 25 év alattiak szja-mentességének forrásait. A gazdaság újraindítására 7300 milliárd forintos újraindítási alap áll rendelkezésre - mondja a miniszter. Részletes elemzésünk a 2022-es költségvetési törvényjavaslatról itt olvasható.

Szabad lehet az utazás

A kétoldalú megállapodásoknak köszönhetően mai tudásunk szerint nem lesz akadálya a nyári utazásoknak függetlenül attól, ki melyik vakcinával oltatta be magát - mondja Gulyás.

A jövő héttől lehet Pfizer és Moderna

Ezen a héten nagy Pfizer-szállítmányra nem lehet számítani, a jövő héttől 130-140 ezer első oltásra lehet mód, amihez jöhet 30-40 ezer Moderna - mondja a nyugati vakcinákról a miniszter. Kiemeli, hogy már kevesebb mint egymillió ember van, aki regisztrált, de még nem kapta meg az első oltást.

Megtörtük a harmadik hullámot

Tegnap a kormány a vírushelyzetet tárgyalta meg, megállapítottuk, hogy

az oltásoknak köszönhetően sikerült a harmadik hullámot megtörni

- kezdi Gulyás. A felnőtt lakosság közel 53%-át sikerült beoltani, ennek volt köszönhető a fokozatos nyitás és a szabadság visszaszerzése. EZ nem teljes, de a beoltottak visszakapahatják a megszokotthoz közeli életüket.

A járványügyi korlátozások a védettséggel nem rendelkezők számára fenn fognak maradni, mai tudásunk szerint augusztusig biztosan. Vagyis a koncertek, fesztiválok, éttermek, szállodák látogatása még hónapokig védettségi igazoláshoz lesz kötve.

Ülésezett tegnap a kormány, hamarosan megszólal Gulyás Gergely a döntésekről

Várhatóan továbbra is a járványhelyzet értékelése és a további lehetséges lépések lesznek a csütörtök délelőtti Kormányinfó fókuszában. A kormány következő célként az 5 millió beoltott embert jelölte meg, amitől még viszonylag messze vagyunk, ennek ellenére ma is szóba kerülhetnek lényeges kérdések a szokásos tájékoztatón:

  • Az aktuális járványhelyzet, kilátások
  • A 2022-es költségvetés tervezete
  • További gazdaságélénkítő lépések
  • Uniós ügyek, az RRF-hitel felhasználása

Az eseményről a Portfolio szokás szerint élőben tudósít.

paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton
vakcina koronavírus oltás
dolgozó worker gyár gyári munkás ipar kereset fizetés

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
paks 2