kinai hajok
Gazdaság

Nem is annyira rózsásak a kínai gazdaság kilátásai idén

Portfolio
Kína idei gyors gazdasági növekedését nehezíti a beruházások visszaesése a nagy súlyú feldolgozóiparban, amihez a szektor vállalatainak tavalyi gyenge profitja mellett a kormány kibocsátás-csökkentő törekvése is hozzásegít - emlékeztet a Citigroup. Az exportőrök beruházásai a magas munkaerőköltségek, a birítékolhatóan lassuló exportnövekedés és a kínai-amerikai viszony kiéleződése miatt marad el.

A feldolgozóipari vállalatok beruházásai a kínai gazdaság kilábalásának legkisebb összetevője lehet a Citigroup közgazdászai szerint, ugyanis a vállalatok profitja tavaly nagymértékben csökkent, és a profitrátát csökkentik a magas nyersanyagárak és a szociális juttatások emelkedése is (ez utóbbiakat a kormány átmenetileg felfüggesztette, idén azonban újra kell fizetni).

A kínai gazdaság az első negyedévben még mindig a 2019-es szint alatt van.

A közgazdászok szerint a feldolgozóipari kiadások tartós elmaradása miatt lehet, hogy felül kell vizsgálni az idei magas növekedési várakozásokat, a Citgroup 8,8%-os növekedést vetített előre. Az ingatlanpiac ugyan húzza magával a cement- és acélgyártást, de a kormányzati törekvések a károsanyag-kibocsátás csökkentésére korlátozhatja az építőipari vállalatok kapacitását is.

A kínai exportőrök is vonakodnak beruházni, holott az export jelentősen megugrott az elmúlt hónapokban. A beruházások főleg az egyre növekvő munkaerőköltségek és az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus bizonytalanságai miatt alacsonyak az exportőrök körében. Az exportnövekedés is jelentősen lassulhat az év második felében, ahogy a fejlett országok állampolgárai a gazdaság újranyitásával egyre többet költenek majd szolgáltatásokra.

További kedvezőtlen előrejelzés, hogy a helyi kormányzatok kötvénykibocsátása elmarad az előző években látott szinttől, ami az infrastrukturális beruházások lassulását vetíti előre, a fejlesztéseket ugyanis főleg kötvények kibocsátásából fedezték a helyi kormányzatok. Emellett a lehetséges pekingi reformok is visszavethetnék a növekedést: a központi vezetés meg akarja fékezni az lakásárak gyors emelkedését, a helyi kormányzatok adósságának növekedését, és szigorítanák a technológiai vállalatokra vonatkozó szabályokat.

(Bloomberg)

Címlapkép: Getty Images

paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus
balaton

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tengerpart nyaralás getty stock