inflacio cpi bolt kisker vásárlás
Gazdaság

Nem ütötte meg a kiskereskedelmet az újabb lezárás - Vagy ez csak a látszat?

Portfolio
Vegyes képet festett a kiskereskedelem alakulásáról a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentése. A korlátozások megviselték a szektort, de nem olyan jelentősen, mint ahogy azt az elemzők gondolták. Az adatok mélyére nézve azonban látható, hogy az üzemanyag-kereskedelmen kívül sehol sem alakultak igazán jól a dolgok.

Az előző év azonos időszakához képest csökkent, míg februárhoz képest nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon márciusban a KSH friss adatai alapján. Ez annak tudható be, hogy a koronavírus-járvány hatásai tavaly márciusban még nem igazán éreztették a negatív hatásukat a fő számok szintjén, vagyis akkor még inkább a felhalmozás támogatta a szektor növekedését, idén azonban a járvány harmadik hulláma miatti korlátozások hatással voltak a forgalomra. Éves alapon így 2%-os visszaesést mért a hivatal.

A járvány harmadik hullámának a hatását elméletileg jobban mutatja a februárhoz viszonyított index, ami meglepetésre növekedést mutat. A KSH szerint az előző hónaphoz viszonyítva 0,8%-kal nőtt a kiskereskedelem forgalmának szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene, ami meglepő annak tükrében, hogy ebben az időszakban érdemi korlátozások voltak érvényben.

Az adatok mögé nézve meg is találjuk, hogy mi okozza ezt a különös helyzetet. Tavaly márciusban már visszaesett az üzemanyag-fogyasztás - a csökkenő kontaktusszámok hatására -, de a kiskereskedelem többi ága még jól teljesített, főképp az élelmiszer-kiskereskedelem, amit a pánikvásárlások is tápláltak. Idén márciusban viszont stabil maradt az üzemanyag-forgalom, miközben mind az élelmiszer, mind a nem élelmiszer kiskereskedelem visszaesett. Vagyis a stabil üzemanyag-fogyasztás támasztotta meg az indexet, de a többi szegmens esett.

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 5,9%-kal csökkent, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,1%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz képest. A korlátozások hatását jól jelzi, hogy csak az iparcikk jellegű vegyes üzletekben (8,8%) volt növekedés. Egyes esetekben a boltzárak hatását is jól jelzi, hogy forgalom volumene csökkent

  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (19%),
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (22%),
  • a bútor-, műszakicikk- (46%),
  • a textil-, ruházati és lábbeli- (48%),
  • valamint a használtcikküzletekben (59%).

Ugyanakkor, ahogy a lezárások időszakában már hozzászokhattunk, az egyébként is gyorsan növekvő internetes kereskedelem újabb lendületet vett. "Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 13%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 62%-kal bővült, amellyel 140 milliárd forintos rekordforgalmat ért el" - fogalmaz a KSH.

"A hónap nagyobbik részében, bő három héten át a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján zárva tartottak a nem napi fogyasztási cikkeket árusító üzletek. A kismértékű csökkenés elsősorban ennek tudható be, hiszen a bázisul szolgáló tavaly márciusban nemcsak az élelmiszerboltok, drogériák és patikák fogadhattak vásárlókat. Az elektronikus kereskedelem újbóli felfutásának fő oka szintén ez lehet, de a kedvező tapasztalatok alapján sokan a továbbiakban is kitarthatnak a kényelmes és biztonságos házhozszállítás mellett" – értékelte az adatokat Cseresnyés Péter, az ITM kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára.

Az idei első negyedévben:

  • a kiskereskedelem forgalmának volumene 3,2%-kal csökkent.
  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,4,
  • a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,0,
  • az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,8%-kal csökkent az értékesítés volumene.

Ahogy az alábbi ábrán látható, a kiskereskedelem az elmúlt hónapokban egy kisebb lejtőn van, új lendületet talán a következő hónapokban vehet a korlátozások feloldásával párhuzamosan. Az éves indexek biztosan szépek lesznek, hiszen a bázishatás segít (tavaly áprilisban nagy visszaesést láthattunk), az igazi fellélegzés nyáron következhet be.

Címlapkép: Getty Images

parlament getty stock
lisztbogár lárva rovar eledel
paks 2
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
elektromos tolto 5 perc alatt 210307
vakcina pfizer oltópont koronavírus

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
parlament getty stock