koronavirus vilag
Gazdaság

Koronavírus: ellentmondások a fiatalok oltása körül

Portfolio
A Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli globális adatai alapján 156,91 millió fertőzést, 3,27 millió halálos áldozatot és 93,04 millió gyógyultat tartanak számon a világon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. A friss magyar adatok további javulást mutatnak, Indiában azonban szomorú rekordot döntött a pandémia. A magyar fiatalok oltása körül kisebbfajta technikai és matematikai káosz alakult ki a nap folyamán. Szombati koronavírushíreink egy helyen.

EU-csúcs: júniusban jön az uniós oltásigazolás, elfogadták a szociális nyilatkozatot és 8 év után fo

A pénteken Portóban rendezett szociális konferencia után szombaton elfogadták az uniós tagállami vezetők az ún. portói szociális nyilatkozatot, amelyben a 27 állam- és kormányfő újfent hangsúlyozta a szociális jogok európai pillérének fontosságát a koronavírus-válságból való kilábalás során és a nemek közötti foglalkoztatási, bér- és nyugdíjkülönbség megszüntetésének fontosságát is. A kétnapos informális EU-csúcs második napján, szombaton videón keresztül bekapcsolódott a tanácskozásba az indiai miniszterelnök is, és ezen a találkozón eldöntötték a vezetők, hogy a 2013-ban megszakadt szabadkereskedelmi tárgyalásokat folytatják. A szombati ülésnap utáni záró sajtótájékoztatón az Európai Bizottság elnöke és az Európai Tanács elnöke további fontos üzeneteket hangsúlyozott, így például kiderült az is, hogy júniusban jön az uniós digitális oltásigazolvány.

Tovább a cikkhez

Rengetegen várják hiába a védettségi igazolványukat? - Sokakra idegtépő hercehurca vár

Jogilag kaphatnak védettségi igazolványt a Magyarországon élő külföldiek, gyakorlatilag azonban a Portfolio Magyarországon tartózkodó beoltott olvasóihoz eddig még nem érkezett meg az irat, amelynek hiánya a külföldieknek egyre nagyobb fejfájást okoz. A Koronavírus Sajtóközpont tájékoztatása alapján az érintettek a kormányablakhoz tudnak fordulni. A jogi háttér teljes körűen adott a védettségi igazolványra azokra - állampolgárságtól függetlenül - akik Magyarország területén kapták meg a védőoltást - fogalmazott érdeklődésünkre Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd, aki azt is hozzátette, hogy azok, akik külföldön kaptak védőoltást, nekik mondhatni jogi kiskapuval, kerülőúton van lehetőségük magyar védettségi igazolványhoz jutniuk.

Tovább a cikkhez

MTI-értesülés: mégsem 60 ezer, hanem 84 ezer fiatal regisztrált az oltásra péntek éjfélig

György István államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az MTI déli híre szerint azt nyilatkozta, péntek éjfélig 60 ezer 16-18 éves fiatal regisztrált a jövő hét második felében kezdődő Pfizer-oltásra. Ez 30%-os arányt jelentett volna. Az MTI friss értesülése szerint azonban a valódi szám 84 ezer, ami "magas", 40%-os arányt jelent.

Tovább a cikkhez

Megnyílnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei Szlovéniában

Szlovéniában hétfőtől az egész ország területén kinyithatnak a vendéglátóhelyek belső helyiségei - közölte a helyi sajtó szombaton, a kormány legújabb rendeletére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Tíz álompár, akik a pandémia alatt váltak el

Bombaként robbant a héten a hír, hogy a világ egyik leggazdagabb embere, Bill Gates 27 évnyi házasság után elválik feleségétől, Melinda Gatestől. De nem ők az egyetlen álompár, akik a pandémia alatt döntöttek a válás mellett, összegyűjtöttünk még néhány híres szakítást az elmúlt másfél évből.

Tovább a cikkhez

Ferenc pápa: szabad hozzáférést kell adni a vakcinákhoz, a nacionalizmus a vírus egyik variánsa

Ferenc pápa a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése mellett foglalt állást szombaton.

Tovább a cikkhez

1,8 milliárd adag Pfizer-vakcináról szóló szerződést hagyott jóvá az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság jóváhagyta 1,8 milliárd adag, a Pfizer/BioNTech vállalatok által a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyag beszerzését 2023-ig biztosító szerződést - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében szombaton.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: nagyon sok a haláleset Ukrajnában

Ukrajnában szombatra, az előző napival csaknem megegyező számú, mintegy 8700 új koronavírusos beteget jegyeztek fel, az újonnan elhunyt betegek száma azonban az előző két napi helyzethez hasonlóan továbbra is nagyon magas, több mint duplája a hét első felében közölt napi adatoknak.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: a 16-18 évesek mindössze 30 százaléka regisztrált az oltásra

A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az  időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának, a regisztrációs problémákra azonban nem tért ki.

Tovább a cikkhez

Az EU szerint a vakcinák szabadalmának felfüggesztése önmagában nem megoldás

Az Európai Unió véleménye szerint a koronavírus elleni oltóanyagok szabadalmának felfüggesztése önmagában nem jelent megoldást a járvány visszaszorítására, azonban a vonatkozó konkrét javaslatokat az EU kész megvitatni - nyilatkozta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Portóban, az uniós szociális csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve szombaton.

Tovább a cikkhez

Menczer: az időseknél is hatásos a koronavírus elleni Sinopharm-vakcina

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint az időseknél is hatásos a koronavírus elleni Sinopharm-vakcina - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton Facebook-oldalán. Menczer Tamás a videóban azt mondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalásában nem javasolja felső korhatár bevezetését a vakcina alkalmazását illetően, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint nincs arra jel, hogy eltérő hatás lenne fiatalabbak és idősebbek esetében. (MTI)

Ingyenes tesztelést biztosít a felsősöknek, középiskolásoknak és pedagógusoknak a XVIII. kerület

Ingyenes tesztelést biztosít a felsősöknek, a középiskolásoknak és a pedagógusoknak a XVIII. kerületi önkormányzat, hogy az iskolák hétfői nyitását megelőzően kiszűrjék a koronavírus-fertőzötteket - közölte a kerület alpolgármestere szombaton online sajtótájékoztatón. Kőrös Péter (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik-Mindenki Magyarországa) azt mondta: szombaton a kerület két szakrendelőjében hétezer gyereket és ezer pedagógust várnak tesztelésre. Három héttel ezelőtt, az alsó tagozatos diákokat és tanáraikat tesztelték, akkor 12 fertőzött gyereket és több fertőzött felnőttet szűrtek ki - emlékeztetett. (MTI)

Problémák támadtak a 16-18 évesek oltása körül

Ne feledjétek: no vakcina, no party – üzente Maruzsa Zoltán államtitkár tegnap a 16-18 éveseknek, akik tegnap éjfélig regisztrálhattak Pfizerre, csakhogy a regisztrációjukkal gondok vannak.

Tovább a cikkhez

Montenegró ingyenes koronavírus-kezelést ígér a turistáknak

Montenegró ingyenes koronavírus-kezelést és tesztelést ígér a turistáknak - közölte a helyi sajtó szombaton, az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva. A tárca rendeletei között szerepel, hogy azok a turisták, akik Montenegróban fertőződnek meg, ingyen kezelést kapnak a kórházakban, lehetőségük lesz ingyenes PCR-tesztek elvégzésére a közegészségügyi intézetekben és a hotelek a szálláskapacitásiak tíz százalékát a Covid-esetekre különítik el. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 1277-tel 698 518-ra, Koszovóban 170-nel 106 192-re, Észak-Macedóniában 233-mal 153 694-re, Montenegróban százzal 98 142-re, Bosznia-Hercegovinában 340-nel 200 689-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában hússzal 6519-re, Koszovóban néggyel 2202-re, Észak-Macedóniában 25-tel 5067-re, Montenegróban héttel 1533-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 8705-re emelkedett. (MTI)

Egyre több a fertőzött Japánban, de a WHO az olimpia megrendezésében bízik

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) továbbra is azt reméli, hogy idén megrendezhetik Tokióban a tavaly nyárról elhalasztott olimpiát, annak ellenére, hogy a koronavírusos esetek száma világszerte több országban, köztük Japánban is növekszik.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a szombat reggeli adatok

Az elmúlt 24 órában 1376 volt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 790 564 fő fertőződött meg hazánkban a hivatalos adatok szerint. Elhunyt 101 beteg, így az elhunytak száma 28 504 főre emelkedett. A beoltottak száma 4 261 822 fő, közülük 2 452 603 fő kapta meg a második oltását is. 3633 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 420-an vannak lélegeztetőgépen - közölte a koronavirus.gov.hu kormányzati portál. A mintavételek számát egyelőre nem frissítették, az oldalon a tegnapi adat látható.

Tovább a cikkhez

Már érkezik a májusi bértámogatás a cégek számláira

A kormányhivatalok a napokban előlegként utalták el a májusi bértámogatásokat, a programban így összesen több mint 84 milliárd forintot fizettek ki idén – jelentette be Schanda Tamás miniszterhelyettes.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szomorú új rekord Indiában

Indiában rekordot döntött a napi halálesetek száma: 4187-en vesztették életüket és 401 078-an fertőződtek meg koronavírussal az elmúlt 24 órában - közölte az újdelhi egészségügyi minisztérium szombaton. A járvány kezdete óta ez volt az első alkalom, hogy az áldozatok száma meghaladta a négyezret.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az eddigi legnagyobb vakcinaszállítmány érkezett Magyarországra ma hajnalban

Szombat hajnalban 1,2 millió adag Sinopharm-vakcina érkezett Kínából Magyarországra, "ez az eddigi védekezési időszak legnagyobb oltóanyag-szállítmánya" - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán.

Tovább a cikkhez
audi Palkovics László
GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus covid-19