rakéta amerika biden trump elnökválasztás
Gazdaság

Nyugat-Franciaország felett is becsapódhat vasárnap hajnalban az elszabadult kínai rakéta - Itt élőben követheted az útját!

Portfolio
Az európai űrmegfigyelő rendszer (EU SST) szombat este háromnegyed 9-kor azt jelezte, hogy magyar idő szerint vasárnap hajnali 4 óra 32 perckor (+/- 139 perc), az amerikai állami finanszírozású űrvisszatérési és törmelék tanulmányok központja (CORDS) szerint pedig vasárnap hajnali fél 6-kor (+/- 4 óra) érkezik vissza a Föld légterébe az elszabadult kínai rakéta, a Hosszú Menetelés 5B. A röppályák térképes vizualizációja azt mutatja jelenleg, hogy a becsapódás Franciaország és Spanyolország térségében, illetve attól kissé nyugatabbra is megtörténhet, de biztosabbat egyelőre lehetetlen mondani.

A mintegy 30 méter hosszú és kb. 22 tonna tömegű rakéta irányíthatatlanná vált az április végi fellövése után és azóta kering a Föld körül, jelenleg 185 km-es magasságban, 28 ezer km/h-s sebességgel.

A rakéta röppályáját és a visszatérésénak várható idejét és belépési pontját ezeken a linkeken lehet élőben nyomon követni (itt és itt, a becsapódás várható zónájának térképét itt), illetve van egy élő Youtube-közvetítés is, ami aktuálisan mutatja a rakéta helyzetét.

Az alábbi képernyőképeken azt mutatjuk be, hogy szombat este háromnegyed 9-kor mit mutattak a különböző röppálya-számítások a visszatérés várható térségére.

Amint látható:

jelenleg mindhárom térkép valahol Franciaországtól nyugatra, illetve Franciaország és Spanyolország térségében jelzi, hogy megtörténhet a belépés.

Mivel azonban a rakéta nagyon gyorsan halad, így 1-2 perces eltérés is sok száz kilométerrel máshol történő földi visszaéréshez vezet. Fontos, hogy alacsony a kockázata a sűrűn lakott terület feletti belépésnek, de nem zárható ki. Az amerikai űrhadsereg is kiemelt figyelemmel követi az eseményt, hiszen ez a kínai űrtudomány által gyártott legnagyobb és legnehezebb rakéta és könnyen előfordulhat, hogy a légkörbe visszatéréssel nem ég el minden darabja.

eu sst roppapyal 210508 2051
aerospace friss pala210508 2056
aerosőace amerikai 210508 2054

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
burn
forint bankjegy
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
védettségi igazolvány koronavírus covid-19