Előfizetői tartalom

Kína befolyása egyre nő déli szomszédaink felett - de azért még mindig az EU az úr

Portfolio
Az utóbbi időben sok hír esik a Fudan Egyetemről és a megvalósulásához a magyar állam által felvenni szándékozott hatalmas összegű hitelről. Nem ez az egyetlen beruházás, amit kínai hitelből finanszírozunk, a Budapest-Belgrád vasútvonalat is kínai hitelből építjük. Az Egy Övezet Egy Út program keretében a fejlődő országokban zajló kínai infrastrukturális beruházások hatásaira már számtalan példa áll rendelkezésre, a legközelebbi pont a tőlünk délre eső nyugat-balkáni térségben. Az UniCredit Bank elemzésében azt vizsgálta, hogy Kína projektjei pontosan mekkora terhet jelenthetnek az egyes országok számára. Nem mindenhol áll fenn az az elrettentő helyzet, mint Montenegróban alig egy hónapja, de az államok könnyen nehéz helyzetben találhatják magukat a törlesztés során.

Fokozott aggodalom övezi Kína térnyerését a nyugat-balkáni országokban: az ázsiai óriás régióba kihelyezett hitelei felkeltették a Nyugat figyelmét. A hitelből történő beruházások főleg infrastrukturális fejlesztésekre mennek, amelyre az országoknak egyébként is szüksége van -

akárcsak Kínának, amely a kibővült infrastrukturális lefedettségnek maga is nagy haszonélvezője.

A balkáni országok számára emellett a kínai források a gyors elérhetőség és a kevés előzetes követelmény miatt vonzóak, az EU szempontjából viszont kockázatot jelent Kína geopolitikai súlyának növekedése a régióban. A geopolitikai kockázatok mellett egyéb negatív hatásai is lehetnek a költekezésnek: a gigaberuházások megterhelik a költségvetést, és a környezeti hatásai is jelentősek.

Miről szól ez a cikk?

  • A Nyugat-Balkán országai rohamosan adósodnak el Kína felé
  • Idén még nem okoz gondot a kínai hitelek törlesztése
  • Kína súlya nő, de továbbra is az EU a meghatározó hitelező a régióban
  • És az EU-s hitelek beáramlása tovább nőhet
  • De a jelenlegi kínai hitelállományt kiseperni nagyon nehéz lesz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés