FONTOS Elárulta Nagy Márton, mire megy ki a játék az éjszaka megjelent nagy változásokkal
 
Előfizetői tartalom

Ütött a svájci óra - Jön a fordított Brexit?

Szabó S. László, Szabó Consulting
Svájc kapcsolata az Európai Unióval legalábbis bonyolult. Szomszédai – Liechtenstein kivételével, amely azonban tagja az EU-t és az EFTA tagjait tömörítő Európai Gazdasági Térségnek – mind uniós tagállamok, a svájciak népszavazáson mégis úgy döntöttek 1992-ben, hogy nem akarnak csatlakozni az unióhoz. Ehelyett mintegy 120 kétoldalú megállapodás szabályozza kapcsolatukat. Ezeket 7 éve tartó tárgyalásokon próbálják egy átfogó megállapodással kiváltani. A közvetlen demokrácia svájci szerepe se mindig könnyíti meg a tárgyalásokat. Látszólag három kérdésben kellene megállapodni, de az igazi gondot az egyes pártokon belül is szélsőségesen eltérő elképzelések és az ebből eredő bizonytalan tárgyalási pozíció jelenti.

A három téma: a cégeknek nyújtott állami támogatások, a minimum bérszintek és a személyek szabad mozgása. Olyan hírek is felreppentek, hogy az unió kész beleegyezni, hogy az első ne szerepeljen a szerződésben, a másodikban is tettek javaslatokat, amelyek kielégíthetik a svájci igényeket, míg a harmadik témában a tárgyaló Európai Bizottság úgy gondolja, hogy elegendő biztosítékot...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái