MicrosoftTeams-image (5)
Gazdaság

Bizonytalan, hogy meddig adnak védettséget a vakcinák, de vannak biztató jelek

Portfolio
Nem lehet tökéletes biztonsággal megmondani, hogy meddig nyújtanak védettséget a koronavírus-vakcinák, bár a gyártók folyamatosan próbálják nyomon követni az immunválaszok szintjét. A Pfizer és a Moderna esetében biztatóak az adatok, míg a többi oltóanyag esetében kevés elérhető információ van egyelőre. Pardi Norbert mikrobiológus szerint jó eséllyel a második oltást követően legalább 1 évig nem lesz szükség harmadik oltásra mRNS-vakcinálás után. A Koronavírus Sajtóközpont egyelőre nem árulta el, hogy mikor indulhat a második körös oltási kampány – írja az Index cikkében.

A Pfizer még április elején közölt eredményeket arra vonatkozóan, hogy hogyan változik a vakcinájuk hatékonysága az idő elteltével. Azokat tudták újra vizsgálni, akik részt vettek a klinikai vizsgálatok harmadik, nagymintás fázisában. A gyógyszergyártó több száz fős mintán nézte meg, hogy 6 hónap elteltével milyen védettséget mutatnak a beoltottak, és azt kapta, hogy:

a második dózist követően hat hónappal még mindig 91,3 százalékos biztonsággal óv meg a vakcina a fertőzéstől.

A Moderna hasonlóan jó eredményeket kapott áprilisban, ők is a 2. dózis utáni 6 hónapot vizsgálták 900 fő részvételével, és a medián védettséget nézték. Ez alapján:

90 százalékban hosszú távon is véd a Moderna vakcinája a megfertőződéstől.

Pardi Norbert, az RNS-vakcina kifejlesztésében részt vevő magyar mikrobiológus azt mondta az Indexnek a Pfizer és a Moderna eredményeivel kapcsolatban, hogy:

Ezek tükrében úgy gondolom, hogy jó eséllyel a második oltást követően legalább 1 évig nem lesz szükség harmadik oltásra mRNS-vakcinálás után.

Ehhez azonban hozzátette, hogy:

Ennek egy dolog tehet keresztbe, ha valami nagyon problémás új vírusvariáns jelenik meg, de egyelőre ilyenről nem tudok.

Ez a megfigyelés azonban csak az mRNS-alapú oltóanyagokra vonatkozik, a többi vakcina védettségi idejéről egyelőre nagyon kevés elérhető információ van – mondta még Pardi Norbert.

A Koronavírus Sajtóközpont arra a kérdésre, hogy van-e már középtávú tervük arra, hogy mikor kell elkezdeni a második körös oltási kampányt azt válaszolta, hogy:

Arra vonatkozóan, hogy meddig biztosítanak védettséget az egyes vakcinák, még csak becslések vannak, számos tudományos kutatás és maguk a gyártók is intenzíven vizsgálják ezt a kérdést.

Erre tekintettel pedig:

Az oltási munkacsoport olyan vakcinagazdálkodási stratégiát dolgoz ki, amely garantálja, hogy ha a későbbiekben orvosi, járványügyi szempontból szükségessé válik az oltások ismétlése, akkor bárki, aki ezt kéri, a lehető leghamarabb hozzájuthasson a vakcinához.

Címlapkép: MTI Fotó/Komka Péter

GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus
bear_1
matolcsy gyorgy koltsegvetes hadjarat 210621

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
GettyImages-1233503994