görög santorini getty stock
Gazdaság

Európai oltási igazolványt sürgetnek a görögök és a spanyolok

MTI
Zöld oltási igazolvány júniusi bevezetését javasolta hétfői athéni tárgyalásán Kiriákosz Micotákisz görög és Pedro Sánchez spanyol kormányfő az idegenforgalmi szezon sikeres lebonyolítása érdekében.

A két kormányfő hangsúlyozta a mozgásszabadság visszaállításának és a karantén nélküli utazások megkönnyítésének a szükségességét az Európai Unión belül a nyári utazások idejére, a közös oltások révén létrehozandó "biztonsági övezet" segítségével.

A spanyol és a görög kormányfő a 6. delphi gazdasági fórumon vett részt, előtte pedig kétoldalú találkozót tartott a görög kormány székházában. A konzervatív Micotákisz hangsúlyozta, hogy a digitális zöld igazolvány kifejlesztésének "technikai szakasza" jelentősen előrehaladt, és a szakértők szerint az igazolvány egy hónap múlva már működőképes lehet. Hozzátette: ez "lehetővé teszi számunkra, hogy a kétoldalú egyezményektől közös európai álláspont felé mozduljunk el".

"Még mindig nagyon óvatosak vagyunk, de azt szeretnénk, hogy az emberek utazhassanak a nyáron, és minimális követelmények teljesítésével léphessenek be Görögországba és Spanyolországba" - mondta a görög miniszterelnök, aki egyben hangsúlyozta a kölcsönösség fontosságát.

A szocialista Pedro Sánchez szerint a világjárvány tanulsága, hogy a válságra adott európai választ a jövőben is össze kell hangolni. Négy nappal Görögországnak a turisták előtti hivatalos megnyitása előtt Harisz Teokarisz görög idegenforgalmi miniszter hétfőn Londonba utazott, hogy népszerűsítse országát az egyik fő turisztikai partnerének számító Nagy-Britanniában. A világjárvány előtt, 2019-ben, 3,5 millió brit turista nyaralt görög földön.  

Görögország azonban továbbra is "narancsszínű" besorolásban van az Egyesült Királyságban, az onnan visszatérőknek minimum ötnapos karanténba kell vonulniuk. Harisz Teokarisz háromnapos londoni tárgyalásain megbeszélést folytat Nigel Adams brit külügyi államtitkárral a két ország közötti utazások megkönnyítéséről - olvasható a görög idegenforgalmi minisztérium közleményében.

Görögországban május 14-én nyílik meg az idegenforgalmi szezon, engedélyezik a régiók közötti utazást, megnyílnak a múzeumok is - közölte sajtótájékoztatóján Arisztotelia Peloni kormányszóvivő.

A november 7. óta karanténban lévő Görögországban naponta több mint 1500 új koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, főként Athénban, a halálesetek napi száma több tucatnyi, a kórházak pedig változatlanul túlterheltek.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock