GettyImages-1232758955
Gazdaság

Magyarországon folytatódnak a lazítások, máshol még tombol a járvány

Portfolio
A világon 157 954 082 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 288 812, a gyógyultaké pedig 93 992 222 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban 157 266 867 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 278 651 volt.  A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek. 
Magyarországon közben tovább folytatódnak a lazítások, mától visszatér a jelenléti oktatás a felső tagozatosok és a középiskolások számára, illetve az óvodák és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között történő látogatása.

Koronavírus: a jövő héten harmadik szakaszba lép a brit nyitás

Teljesültek a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások további jelentős enyhítéséhez szabott feltételek, így jövő hétfőn elkezdődhet a brit kormány nyitási menetrendjének következő, harmadik szakasza - jelentette be hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Tovább a cikkhez

Kilőtt a BioNTech nyeresége a koronavírus-vakcona hatására

Több mint egymilliárd euró adózás utáni nyereséget ért el az idei első negyedévben a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, amely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) ellen.

Tovább a cikkhez

A japánok kétharmada idén sem szeretne olimpiát

A legfrissebb közvéleménykutatások szerint a koronavírus-járvány miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát.

Tovább a cikkhez

Putyin: az oroszok 15 százalékát már beoltották

Huszonegy és fél millió oroszt - a lakosság mintegy 15 százalékát - oltották be eddig a koronavírus ellen - közölte hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki felhívta a lakosság többi részét az oltás felvételére.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: így nyit ki Ausztria a jövő héttől

Ausztriában május 19-én kinyitnak a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár hétfő délután.

Tovább a cikkhez

WHO: globális kockázatot jelent a koronavírus tripla mutánsa

Globális egészségügyi kockázatot jelent az Indiából induló, gyorsabban terjedő tripla mutánsa a koronavírusnak – mondta hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembere.

Tovább a cikkhez

Tévedésből hat adag Pfizer-vakcinát adtak be egy olasz nőnek

Tévedésből hat adag koronavírus elleni Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak be egy 23 éves orvostanhallgatót egy toszkánai kórházban - jelentette az AGI olasz hírügynökség.

A hibát egy ápolónő követte el, aki a vakcina teljes fioláját, amely hat adagot tartalmaz, beadta az egyetemistának.

Amikor észrevették a hibát, a fiatal nőt elővigyázatosságból megfigyelés alá helyezték, de jól van.

A hírügynökség szerint a Pfizer oltóanyagának klinikai próbái idején előfordult az, hogy négy adagot adtak be egyszerre egy embernek, ám olyan, hogy valakit hat adaggal oltottak volna be, nem található az orvosi szakirodalomban. (MTI)

Szijjártó Péter: Holnap hajnalban jön meg az utolsó 200 ezer dózis orosz vakcina

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben, az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos ülésének szünetében adott nyilatkozatot, ahol többek között elmondta, hogy kedd hajnalban jön meg az utolsó 200 ezer dózis orosz vakcina az eddigi szerződések alapján.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan, hogy meddig adnak védettséget a vakcinák, de vannak biztató jelek

Nem lehet tökéletes biztonsággal megmondani, hogy meddig nyújtanak védettséget a koronavírus-vakcinák, bár a gyártók folyamatosan próbálják nyomon követni az immunválaszok szintjét. A Pfizer és a Moderna esetében biztatóak az adatok, míg a többi oltóanyag esetében kevés elérhető információ van egyelőre. Pardi Norbert mikrobiológus szerint jó eséllyel a második oltást követően legalább 1 évig nem lesz szükség harmadik oltásra mRNS-vakcinálás után. A Koronavírus Sajtóközpont egyelőre nem árulta el, hogy mikor indulhat a második körös oltási kampány – írja az Index cikkében.

Tovább a cikkhez

Országos karantént rendeltek el Malajziában

Országos karantént rendeltek el Malajziában a tagállamok és a körzetek közti utazási tilalommal a koronavírussal fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedése miatt - jelentette be hétfőn Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök.

A kormányfő közölte: az eddig csak helyenként érvényben lévő utazási korlátozásokat kiterjesztették, ezen kívül megtiltják a társasági rendezvényeket és bezáratják az oktatási intézményeket is, ugyanakkor a gazdaság zavartalanul működhet tovább. A korlátozások előreláthatóan június 7-ig lesznek érvényben.

"Malajzia a járvány harmadik hullámával néz szembe, ami nemzeti válsághelyzetet idézhet elő" - figyelmeztetett Muhyiddin.

A miniszterelnök szerint a zárlatra a koronavírus korábbinál fertőzőbb variánsai és az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége miatt van szükség.

A helyi sajtó egyébként hétfőn közölte, hogy a malajziai rendőrség lakossági bejelentések alapján lépne fel a járványügyi előírások megszegőivel szemben.

Surina Saad, az észak-malajziai Perlis állam - az ország legkisebb szövetségi állama - rendőrfőnöke arról számolt be, hogy a lakossági bejelentések mellett a rendőrség növeli a panaszbejelentésekkel foglalkozó tisztviselői számát és a legszigorúbb intézkedésekkel fog fellépni a szabályszegőkkel szemben, még a lakóövezetekben is.

A rendvédelmi szervek a ramadán böjti hónapot lezáró Íd al-fitr háromnapos ünnepére tekintettel azonban nemcsak lakossági bejelentésekre hagyatkoznak az utazási és egyéb korlátozások kikényszerítésében, hanem ellenőrzőpontokat is kialakítottak. Az ünnepek alatt a muszlim többségű ország lakosságának mintegy 60 százaléka ugyanis rendszerint családjához szokott utazni.

Mohamad Fakhrudin Abdul Hamid, a Kuala Lumpur melletti Petaling Jaya rendőrfőnöke arra panaszkodott, hogy az úttorlaszok ellenére "sok csökönyös ember van úton".

A mintegy 31 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 444 484 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 1700-an hunytak el az új típusú koronavírus kiváltotta kórban. Malajziában januárban rendkívüli állapotot hirdettek ki a járvány miatt, s ennek következtében Muhyiddin egészen augusztusig rendeleti úton kormányozhat. (MTI)

Ismét csökkentették a brit járványkészültségi szintet

Egy szinttel alacsonyabbra, a középső - hármas - fokozatra csökkentette a koronavírus-járvány intenzitását jelző készültséget hétfőn a brit kormány. Február óta immár másodszor csökken a brit járványügyi készenléti szint, tükrözve a járványhelyzet igen jelentős ütemű és folyamatos javulását.

Az intézkedést Chris Whitty angol, Michael McBride észak-írországi, Gregor Smith skóciai és Frank Atherton walesi tisztifőorvos, valamint Stephen Powis professzor, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai orvosigazgatója javasolta.

Február 25-ig a legmagasabb, ötös járványintenzitási készültség volt érvényben az Egyesült Királyságban. A tavaly májusban bevezetett ötfokozatú brit járványriasztási rendszer meghatározása alapján ez olyan kritikus helyzetet jelzett, amelyben megvolt az érdemi kockázata annak, hogy az egészségügyi ellátórendszer nem tud megbirkózni a járvánnyal.

Ez a szint január 4-én lépett érvénybe. A brit kormány ugyanaznap általános zárlatot is elrendelt, miután a nem sokkal korábban azonosított brit koronavírus-variáns - amely addig elsősorban Délkelet-Angliában és Londonban volt jelen - gyors ütemben terjedni kezdett az egész országban.

A február végén életbe léptetett eggyel alacsonyabb, negyedik készenléti szint a hivatalos meghatározás szerint azt jelezte, hogy a koronavírus-fertőzések továbbra is gyorsan terjedtek az Egyesült Királyságban, és nem volt kizárható a terjedési ütem exponenciálissá válása.

A tisztifőorvosok kezdeményezésére hétfőtől hármas szintre csökkentett készenlét hivatalos meghatározása szerint a koronavírus-járvány általánosságban jelen van még a lakosság körében, de már lehetséges a korlátozások és a távolságtartási előírások fokozatos enyhítése.

Az Egyesült Királyság négy nemzetének tisztifőorvosai a brit egészségügyi minisztérium által ismertetett közös állásfoglalásukban leszögezik, hogy a lakosság távolságtartási erőfeszítéseinek és az oltási program most már szintén érezhető hatásainak köszönhetően az újonnan bekövetkező fertőződések és a koronavírus-járvány okozta halálozások száma, valamint a kórházakra nehezedő nyomás következetesen csökken.

A tisztifőorvosok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy a koronavírus még mindig terjed a brit lakosság körében és továbbra is komoly globális járványt okoz, ezért változatlanul szükséges az éber figyelem.

Hangsúlyozták: nagyon fontos, hogy mindenki megkapja a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint a december 8-án indult tömeges oltási kampány kezdete óta eddig csaknem 35,4 millió embernek adták be az oltás első dózisát, közülük csaknem 17,7 millióan a második adagot is megkapták, így az első és a második beadott dózisok száma meghaladta az 53 milliót.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július végére a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja a koronavírus elleni oltást első dózisát.

A szaktárca adatai egyértelműen a brit járványügyi mutatók igen jelentős javulását mutatják.

A legfrissebb összesítés szerint a vasárnap este zárult 24 órában ketten, a legutóbbi egy hétben 67-en haltak meg a koronavírus-fertőzésből kialakuló Covid-19 betegségben. A januári tetőzés idején volt olyan időszak, amikor naponta több mint 1800-an haltak meg Covid-19-ben. A vasárnap este véget ért egyheti időszakban 14 659 új fertőződést szűrtek ki országszerte. Januárban naponta 60-70 ezer új koronavírus-fertőződéses esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal az Egyesült Királyságban. (MTI)

Tunéziában tüntetéseket váltott ki az általános zárlat

Tüntetéseket váltott ki Tunéziában a hét végén életbe lépő, a koronavírus-járvány megfékezését célzó általános zárlat. Az észak-afrikai arab országban a második legnagyobb a halálozási arány a világon a koronavírusos haláleseteket tekintve.

A fővárosban, Tuniszban összecsapások alakultak ki rendőrök és a kereskedők között, akik nem voltak hajlandóak bezárni boltjaikat. Utóbbiak amiatt tiltakoztak, hogy míg nekik be kell zárniuk boltjaikat, a nagyobb bevásárlóközpontok nyitva tarthatnak. Szintén kinyitottak a boltok Kairuánban, az iszlám negyedik legszentebb városában, Tunézia egyik legfőbb vallási központjában, továbbá az ország északi partvidékének tehetősebb településein.

Az olyan városokban, mint a nyugati Kef, az északi Bizerte vagy az északkeleti Szúsza - a mostanra már tönkrement tunéziai turisztikai ipar egyik központja - munkások, kereskedők és iparosok ezrei vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak az általuk aránytalannak és igazságtalannak minősített zárlat ellen.

A Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézműipari Szövetség (UTICA) szúszai irodája pedig egyenesen közölte, hogy figyelmen kívül hagyja a kormány rendeletét, egyúttal arra kéri partnereit, hogy nyissák ki a boltokat, és folytassák a munkát a szokásos módon. Hasonló közleményeket tett közzé az UTICA kábeszi és kefi irodája is. Utóbbi városában számos bolt kinyitott este, a ramadán után, dacára az este hét és hajnali öt óra közötti kijárási tilalomnak.

A korlátozások életbe lépésének első napján, a fokozott rendőri jelenlét ellenére, állampolgárok ezrei hagyták el otthonaikat, hogy sétáljanak, vásároljanak vagy meglátogassák a rokonokat. A zárlat értelmében csakis létfontosságú esetekben szabad elhagyni az lakhelyet, a gyülekezéseket pedig átmenetileg betiltották.

Az intézkedések egybeesnek a böjti hónap végét jelző ünneppel (Íd al-Fitr), amelyet csütörtökön és pénteken tartanak. A családtagok ilyenkor összegyűlnek, hogy egyenek és megajándékozzák egymást. Az általános zárlat múlt pénteki bejelentését követően megbénultak a fővárosból kivezető autópályák. Fauzi Mehdi egészségügyi miniszter már csütörtökön arra figyelmeztetett: a járványügyi helyzet "nagyon súlyos", immár több mint 350 ezer koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 11 ezer halálesetet regisztráltak. Naponta átlagosan több mint ezer újabb beteget regisztrálnak, a kórházi ágyak közel 95 százaléka foglalt, egyes kórházakban pedig már a folyosókon kénytelenek kezelni a betegeket. A tárcavezető a lakosság hanyagságát tette felelőssé a járványhelyzetért. (MTI)

Karikó Katalin fontos kérdést tisztázott a Pfizer-vakcinával kapcsolatban

A magyar biokémikust közösségi oldalán kereste meg egy érdeklődő, aki arra volt kíváncsi, hogy epilepsziás kaphat-e Pfizer-vakcinát. Karikó Katalin még aznap válaszolt – írja cikkében a Ripost.

Tovább a cikkhez

Kásler Miklós: Kiemelt feladat a mentők munkakörülményeinek javítása

A kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt feladatnak tekinti a mentők megbecsülését és munkakörülményeik javítását - közölte az emberierőforrás-miniszter a Facebook-oldalán hétfőn, a mentők napján.

Kásler Miklós a videóban azt mondta, hogy 2010 óta folyamatosak a fejlesztések: több mint ezer új mentőautót szereztek be, 107 jelentősebb mentőállomást újítottak fel, valamint 34 új mentőállomást és 14 mentési pontot létesítettek. Emellett minden mentőegységet új mentőtechnikai eszközökkel láttak el, és korszerű munkaruhát adtak az összes mentődolgozónak - tette hozzá, kiemelve: a kormány mindent megtesz a mentők testi és lelki egészségének biztosításáért.

A miniszter úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány kezdete óta az Országos Mentőszolgálat fennállásának legnagyobb kihívásával és erőpróbájával szembesül. Eddig mintegy 152 ezer fertőzésgyanús vagy igazoltan fertőzött betegnek nyújtottak segítséget, és több mint 1,2 millió koronavírus-mintát vettek le - mondta.

Hozzátette: a mentők 2020-ban csaknem 42 millió kilométert tettek meg, és több mint 1800 sikeres újraélesztést végeztek.

Kásler Miklós szerint a lakosság mentőkbe vetett bizalma töretlen, "sőt ha lehet, még tovább erősödött."

"Köszönöm Önöknek a 2020-as évben tett erőn felüli munkájukat" - mondta a miniszter a 8500 mentődolgozót köszöntve. (MTI)

Itt a lista: ezekbe az országokba tudsz a magyar védettségi igazolvánnyal szabadon utazni

Szijjártó Péter az utóbbi napokban sorra jelenti be azokat az országokat, amelyekkel már sikerült megállapodni a magyar védettségi igazolvánnyal való beutazásról. Mostani cikkünkben összegyűjtöttük, hogy eddig melyek azok az országok, ahova karantén és tesztkötelezettség nélkül is beutazhatnak a magyarok az igazolvány felmutatásával, mely országokkal folynak jelenleg is a tárgyalások, és hol ütközhet falba a magyar igazolás. Merthogy Horvátország kapcsán is furcsaságokra bukkantunk.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában életbe léptek az enyhítések

Szlovéniában hétfőtől ismét enyhítették a koronavírus-járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat, kinyithattak a vendéglátóhelyek belső helyiségei és szállodák is - közölte a helyi sajtó.

Az országban néhány hete - szigorú járványügyi intézkedések mellett - már szolgáltak fel ételt és italt a kávézók és éttermek a teraszokon és a kerthelyiségekben, de a belső helyiségeket nem használhatták a vendégek.

Hétfőtől, ha a vendégek átestek a koronavírus fertőzésen vagy felvették valamelyik oltást, és ezt igazolni is tudják, illetve rendelkeznek PCR- vagy antigén gyorsteszttel, már a belső helyiségekben is fogyaszthatnak. Az említett feltételek az alkalmazottakra is vonatkoznak.

Kinyithatnak a szállodák is. A 60 szobásnál nagyobb hotelek a kapacitásaik legfeljebb felét, míg az annál kisebbek, legfeljebb 30 szobát kínálhatnak fel.

Szlovéniában hétfőre 147 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 246 ezret. Az elmúlt napon hat beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4299-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 508-an vannak kórházban, 133-an közülük intenzív osztályon.

Eddig a védőoltás első dózisát 484 949-en, kapták meg, közülük 252 868-an már a második dózison is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 23,1, illetve 12 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 253 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 344 747-et. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7503-ra emelkedett. Kórházban 2033 beteget ápolnak, közülük 229-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátországban, Szlovéniához hasonlóan, az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. A nagyobb vakcinaszállítmányok érkezésével lendületet kapott az oltási kampány. Csak a múlt héten 370 ezer embert oltottak be. Eddig a védőoltások első adagját 879 312-en kapták meg, közülük a másodikat is 259 259-en. (MTI)

Norvég szakértők a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vakcinájának mellőzését javasolják

A Johnson & Johnson és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináinak mellőzését javasolta a norvégiai oltási kampányban a skandináv ország kormányának szakértői bizottsága a hétfőn közzétett vizsgálati jelentésében.

Tovább a cikkhez

Ukrajnában kevesebb, mint háromezer új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában hétfőre kevesebb, mint háromezer, a megelőző napinál mintegy két és félezerrel kevesebb új koronavírusos beteget jegyeztek fel, s az elhunytak száma sem érte el a 120-at, ami hosszú ideje a legalacsonyabb napi halálozás.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napon 2817 új esettel 2 122 327-re nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. A csökkenés a napi fertőzöttszámban a korábbi napokhoz képest ugyanakkor - szakemberek szerint - lehet átmeneti, mert hétvégeken és ünnepnapokon kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 119-cel 46 393-ra emelkedett. Ez is jelentős csökkenés, mert a megelőző napon még 193, azelőtt pedig több napon át 370 fölötti volt a halálos áldozatok száma. Eddig 1 768 753-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint kilencezren, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 6300-zal, 307 062-re.

Kórházba most a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb, 1414 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző két napban számuk még több mint ezerrel magasabb, azt megelőzően pedig legalább a duplája volt.

A legtöbb új beteget, 449-et, ismét az ország keleti részében lévő Dnyipropetrovszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebbnek számító területén, a fővárosban, Kijevben 101 új beteget regisztráltak Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint. Velük együtt az igazolt fertőzöttek száma Kijevben mostanra meghaladta a 199 ezret, az elhunytaké nyolccal 4826-ra nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte a Facebookon, hogy vasárnap este újabb félmillió dózis Coronavac nevű vakcina érkezett meg a kínai Sinovac gyártótól. Emlékeztett arra, hogy Ukrajna 1,9 millió dózis oltóanyagra kötött szerződést a Sinovac-kal, s ebből eddig 1,215 millió érkezett meg az országba.

Az egészségügyi tárca hétfői közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 863 643-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 446-an a második dózisát is. Vasárnap 1004 embert oltottak be.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint az egészségügyi minisztérium ismét frissítette az ország régióinak járványhelyzet szerinti besorolását. Jelenleg egyetlen régió sincs a legsúlyosabb "vörös" és a legenyhébb "zöld" kategóriában. A két köztesből a súlyosabb "narancs" besorolásban nyolc megye van, az enyhébb "sárgában" a főváros és 16 megye, köztük Kárpátalja. Mindkét kategóriájú vidéken nyitva tarthatnak a vendéglátóhelyek, üzletek, piacok, folytatódhat az oktatás az iskolákban, a közösségi közlekedés is zavartalanul működik, a "narancs" besorolású régiókban viszont szigorúbban korlátozzák a zárt térben tartott rendezvényeken egyidejűleg jelen lévők létszámát. (MTI)

Müller Cecília: a keleti vakcinák is hatásosak és biztonságosak

Ma is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója megköszönte a mentősök munkáját, és elmondta, hogy az oltásnak köszönhetően a mentősök fertőzöttsége jelenleg minimális, de a járványnak még nincs vége. Ezt követően Müller Cecília arról beszélt, hogy az egyéni védelmen túl a közösségi védelmet is segíti az oltás, mától pedig a regisztrált 16-18 évesek is tudnak már időpontot foglalni a csütörtöktől kezdődő oltásra. Emellett biztonságosnak és hatásosnak bizonyult a Janssen oltóanyaga, amiből a háziorvosok is kapnak majd. Emellett az úgynevezett keleti vakcinák is hatásosak és biztonságosak tette még hozzá Müller Cecília. Arra is van lehetőség, hogy az AstraZeneca második adagját az azt kérők 4-12 hét közötti időintervallumban kapják meg, ezt azonban jelezni kell ott, ahol az első oltás is történt.

Tovább a cikkhez

Csütörtöktől indulnának a tervezett műtétek, de nincs kikkel megnyitni a műtőket

Május 13-tól újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások, amelyek az egészségügyi szolgáltatónál előre egyeztetett időpontokban, a már bevált egészségvédelmi óvintézkedések betartásával történhetnek – jelentette be még múlt pénteken Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere Facebook-oldalán. A nyitás azonban még hosszú hetekbe is telhet az egészségügyben – írta a Népszava mai cikkében.

Tovább a cikkhez

Észak-Macedónia a nyár végére elérheti a tömeges immunitást

A koronavírus elleni vakcinák folyamatos érkezése derűlátásra ad okot, Észak-Macedónia a nyár végére elérheti a tömeges immunitást - jelentette ki Venko Filipce egészségügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál hétfői beszámolója szerint.

A tárcavezető közölte, május végéig 600 ezer adag kínai vakcina érkezik Észak-Macedóniába, így mindazok megkaphatják az oltást, akik regisztráltak az erre a célra létrehozott internetes oldalon.

Tájékoztatása szerint a kétmilliós országban eddig mintegy 280 ezren regisztráltak, és 108 ezren kapták meg valamely védőoltás legalább első adagját, 23 ezren pedig mindkét adagot.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 834-gyel 700 408-ra, Koszovóban 97-tel 105 784-re, Észak-Macedóniában 135-tel 154 026-ra, Montenegróban 66-tal 98 303-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 127-tel 200 693-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 19-cel 6558-ra, Koszovóban öttel 2207-re, Észak-Macedóniában 14-gyel 5093-ra, Montenegróban néggyel 1540-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 23-mal 8790-re emelkedett. (MTI)

Koronavírus: Mától a regisztrált 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni

Hétfő reggeltől már az érvényes regisztrációval rendelkező 16-18 évesek is tudnak online időpontot foglalni az oltásra. Több mint 84 ezer érvényesen regisztrált fiatal számára nyílt meg mától az időpontfoglaló. A jogosultak erről ma SMS-értesítést is kapnak.

Tovább a cikkhez

Indiában csökkent a fertőzöttek és a halálesetek napi száma

Az indiai hatóságok hétfői közlése szerint 366 161 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető több mint 3700 halálesetet regisztráltak az elmúlt nap során, ami elmarad az elmúlt időszakban naponta feljegyzett több mint 400 ezer fertőzött és több mint négyezer haláleset számától.

Az indiai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban 22,6 millió koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig, ezzel India továbbra is a koronavírus-járvány által leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok után.

A fertőzéshez köthető halálesetek száma két nap után több mint négyezerről 3754-re csökkent. A halálozások tekintetében India 246 116 halálesettel a harmadik leginkább sújtott ország a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

A mostani hullám gócának számító Mahárástra államban alig csökken az újabb fertőzöttek száma: az elmúlt 24 órában több mint 48 ezer újabb koronavírusos esetet és 572 újabb halálesetet jelentettek. Ezzel szemben a fővárosban, Újdelhiben tovább csökkennek a mutatók: az elmúlt nap során 13 336 újabb koronavírusos megbetegedést és a fertőzéshez köthető 273 halálesetet jelentettek itt. A több mint 20 milliós lakosú fővárosban immár egy hónapja tart a járvány megfékezését célzó vesztegzár.

Az orvosi felszerelések hiányával küzdő Indiába eközben továbbra is érkeznek a nemzetközi segélyszállítmányok. A kormány közlése szerint vasárnapig 6608 oxigénkoncentrátor, 3856 oxigénpalack, 14 oxigénelőállító-gép és 4330 lélegeztetőgép és a légzést segítő egyéb készülék érkezett az országba a segélyszállítmányokkal. A dél-ázsiai országba a tervek szerint hétfőn Spanyolországból újabb segélyszállítmány érkezik.

A járvány elleni fő megoldást jelentő oltási kampány mindeközben meglehetősen lassan halad: a legutóbbi adatok szerint mintegy 689 ezer embert sikerült beoltani az 1,3 milliárd lakosú Indiában. A dél-ázsiai országban január óta 170 millió embert oltottak be koronavírus ellen, a folyamat azonban így is távol van attól a korábban kitűzött céltól, miszerint júliusra 300 millió embert terveznek beoltani.

Indiában három védőoltást használnak a koronavírus ellen: az AstraZeneca helyben előállított oltóanyagát, a Covishieldet, a Covaxin helyi és a Szputnyik V oltást. (MTI)

A mentők egy év alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba

A járvány bő egy éve alatt 155 ezer koronavírus-fertőzöttet vittek kórházba a mentők - mondta az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hétfő reggel, a mentők napján az M1 aktuális csatornán.

Csató Gábor az 1888. május 10-én alakult szervezet születésnapján elmondta, az elmúlt kicsit több mint egy évben kollégái 1,2 millió esetet láttak el és ugyanennyi koronavírus-mintát vettek le. Hozzátette: volt olyan nap, hogy ugyanannyi "egységet" mozgattak a mentésben, mint a mintavételezésben, ami "elképesztő" logisztikai feladat volt.

"Az elmúlt időszakban - azt gondolom - a társadalom a tenyerén hordozott bennünket, és egy picit visszakerült a megbecsültségünk oda, ahova mindig is szerettük volna" - fogalmazott a főigazgató.

Kitért arra is, hogy néhány hónap alatt vittek végig olyan digitális fejlesztéseket, amelyeket egyébként néhány évre terveztek. "Így a papírt elsöpörtük és mindent, amit lehetett transzparenssé és digitálissá tettünk" - hívta fel a figyelmet. (MTI)

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a hétfő reggeli adatok

A friss adatok szerint 677 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 792 386 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 693 főre emelkedett. Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második oltását is megkapta. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 188 083 főre csökkent. Jelenleg 3384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

Tovább a cikkhez

Magánrepülőkkel menekülnek az indiaiak a Maldív-szigetekre a koronavírus elől

Nemcsak a gazdagok, hanem a középosztálybeli indiaiak is magánrepülőkkel igyekeznek minél távolabb kerülni az országot sújtó koronavírus-járványtól – számol be a hírről a CNBC.

Tovább a cikkhez

Szijjártó Péter: holnaptól Törökországba is szabadon utazhatnak a magyarok

Szijjártó Péter egy Facebook-videóban jelentette be, hogy sikerült megállapodni a török külügyminiszterrel a két ország közötti szabad utazásról.

Tovább a cikkhez

Már ötezren kaptak vakcinát az "Oltass, hogy élhess!" kampányban

Már mintegy ötezren kaptak vakcinát az "Oltass, hogy élhess!" elnevezésű kampányban, amely az Országos Roma Önkormányzat koordinálásában a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és az 1Magyarország Kezdeményezés aktivistáinak részvételével zajlott - tájékoztatták a szervezők hétfőn az MTI-t.

A koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében április közepén indított országos, átfogó kampányban 13 428 állampolgárnak segítettek jelentkezni oltásra, és közülük mintegy ötezren már kaptak is védőoltást - közölték.

Az aktivisták 168 településen - hátrányos helyzetű, illetve zsákfalvakban és szegregált városrészekben - segítettek. A kampányban 108 aktivista és önkéntes dolgozott, több mint 32 ezer embert értek el és szólítottak meg három hét alatt 14 megyében.

"Az Országos Roma Önkormányzat és a különböző civil szervezetek eddigi példátlan és sikeres összefogásával zajlott kampány azt is demonstrálni kívánta, hogy a koronavírus elleni védekezés és a vakcina-regisztráció nem lehet etnikai kérdés, de meg kell találni a módját, hogy az információ és a védőoltás a leghátrányosabb helyzetű településekre is eljusson, éppen ezért az aktivisták mindenkinek egyformán segítséget nyújtottak, aki igényelte azt" - áll a közleményben. (MTI)

Indiában még tombol a járvány, a globális esetszámok közel felét adják

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 707 631 fertőzött volt eddig a napig, és 581 754-en haltak meg.

Franciaországban 5 838 294 fertőzöttet és 106 553 halálos áldozatot regisztráltak. Az Egyesült Királyságban 4 450 578 a fertőzöttek száma, és 127 865-en haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 111 210 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 122 833. Spanyolországban 3 567 408 fertőzöttet és 78 792 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 530 887 a fertőzöttek száma, 84 844 a halottaké.  Lengyelországban 2 833 052 fertőzöttet és 70 012 halálesetet tartanak nyilván. Törökországban 5 031 332 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 43 029.

Indiában 22 296 414 fertőzöttet és 242 362 halálos áldozatot jegyeztek fel. Oroszországban 4 824 621-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 111 425-re emelkedett.

Brazíliában 15 184 790 fertőzöttről és 422 340 halálos áldozatról tudni.  Argentínában 3 147 740 a fertőzöttek és 67 325 a halottak száma. (MTI)

Címlapkép: Ravi Kumar/Hindustan Times via Getty Images

Életbe léptek az újabb lazítások, hamarosan megszólal az operatív törzs

Ma is megtartja szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, amely 11:15-kor kezdődik majd. Közben mától életbe lépett a múlt héten bejelentett lazítások egy része, visszatér a jelenléti oktatás a felső tagozatosok és a középiskolások számára, illetve az óvodák és iskolások esetében lehetővé válik a sportlétesítmények, az uszodák, az edzőtermek és a jégpályák szervezett keretek között történő látogatása.

Tovább a cikkhez

Koronavírus pp

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock