Előfizetői tartalom

Megint Amerika borzolhatja a kedélyeket: visszatérhetnek a piaci aggodalmak

Portfolio
Némileg csillapította az inflációs aggodalmakat Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter múlt heti jelzése, amelyben a kamatemelés szükségességét hintette el (és amelyből később visszakozott), valamint a kedvezőtlen munkaerőpiaci adat. A megnyugvás azonban átmeneti lehet, ha az Egyesült Államok e héten megérkező friss inflációs adata mégis magas árnyomást jelez majd. Az aligha kérdés, hogy a Fed 2%-os felső toleranciasávját átlépi a mutató, a kérdés csak az, mennyivel. Az elemzők a fogyasztói árindexben 3,6%-os emelkedést várnak, az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt index 2,3% lehet. Minden ennél magasabb emelkedés fokozhatja az aggodalmakat, míg az alacsonyabb közlés átmenetileg megnyugvást hozhat. A Fed mindenesetre a technikai inflációgyorsulást rugalmasan kezeli, de verbálisan már az adat közlése után reagálhat. A héten Magyarországon is közzéteszik az inflációs adatot, itthon akár az 5%-ot is meghaladhatja az árak éves emelkedése.

Hétfőn a Pénzügyminisztérium teszi közzé az áprilisi államháztartás egyenlegét. Az első negyedév magas hiányt hozott, emiatt érdekes lesz látni, hogy kezdi a második negyedévet a magyar államháztartás. Magyarországon ezen kívül nincs más előzetesen betervezett fontos esemény, és a nagyvilágban is csendesen indul a hét, egyedül a kínai működőtőke-beáramlást érdemes...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái