koronavirus
Gazdaság

Koronavírus: az indiai tripla mutánstól tarthat a világ

Portfolio
A világon 159,0 millió fertőzést, 3,3 millió halottat és 95,0 millió gyógyultat tartanak nyilván a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a pandémia kezdete óta – mutatják a Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli adatai. Miután a WHO figyelmeztetést adott ki az indiai tripla mutáns miatt, Magyarországra ma hajnalban megérkezett az utolsó 200 ezer adag Szputnyik V, emellett jött 335 ezer Pfizer-vakcina is. A szennyvízadatok enyhe javulásra utalnak. Keddi koronavírushíreink egy helyen.

Olasz tanulmány: legalább nyolc hónapig maradnak meg a koronavírus-antitestek az emberi szervezetben

A szervezet által a koronavírus elleni védekezéskor termelt antitestek a COVID-19 betegek vérében legalább nyolc hónapig megmaradtak a fertőzést követően, és kulcsfontosságú szerepük van a fertőzés elleni küzdelemben is - jelentették be olasz kutatók kedden.

Tovább a cikkhez

Belgium tovább lazít a járványügyi intézkedéseken

A belga kormány a koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli intézkedések többlépcsős lazítását jelentette be kedden, az éttermek hamarosan belső helyiségeikben is fogadhatnak vendégeket, júniustól kül- és beltérben is látogathatók lesznek a kulturális rendezvények és sportversenyek, megnyithatnak a fitnesz-termek, és az iskolák nyári táborokat szervezhetnek.

(MTI)

Most éppen Szlovákia függeszti fel az AstraZeneca beadását

Felfüggesztette Szlovákia az AstraZeneca-oltások beadását azok számára, akik még nem kapták meg az első dózist belőle – írja az Új Szó.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: egész Románia zöld zónába került

Románia valamennyi megyéje és Bukarest is a "zöld zónába" került kedden a koronavírus-fertőzések térképén, vagyis az utóbbi két hétben regisztrált új fertőzéseknek a lakossághoz viszonyított aránya már sehol sem lépi túl a másfél ezreléket, az országos átlag pedig kevéssel haladja meg az egy ezreléket.

Tovább a cikkhez

Sok a kérdőjel az AstraZeneca oltásával kapcsolatban

Dánia volt az első ország, amelyik kivette az oltási programjából az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vakcinájának az alkalmazását nagyon ritka vérrögképződéses esetek miatt. Norvég szakértők sem javasolják, hogy a kormányzat használja ezt a hivatalos oltási kampányban. Az országok döntő többsége azonban továbbra is olt a vakcinával, néhányan különböző restrikciók mellett. Nagy-Britanniában a 40 évnél fiatalabbaknak nem javasolják az oltást. Mégis miért lehet, hogy van olyan európai ország, amelyik minden korosztályra használja ezeket a vakcinákat, van olyan, amelyik csak megkötésekkel, és már olyan is, amelyik egyáltalán nem? A cikkben megpróbálunk válaszolni erre a kérdésre, és arról is szó lesz, hogy az Európai Unió szerződéshosszabbítása kérdésessé vált az AstraZenecával, mert az unió szerint szerződést szegtek a szállítások kapcsán, inkább a Pfizerrel állapodtak meg 1,8 milliárd dózis szállításáról.

Tovább a cikkhez

Mexikó azt állítja, Oroszországnak nincs elég második dózisú Szputnyik-vakcinája

Oroszország komoly gondokkal küzd, hogy elegendő mennyiségben állítson elő a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina második dózisából azok teljes körű immunizálására, akik már megkapták az első adagot - közölték mexikói tisztségviselők kedden. A Szputnyik V ugyanis annyiban eltér a koronavírus elleni többi oltóanyagtól, hogy a két dózis eltér egymástól és nem felcserélhető.

Tovább a cikkhez

Elkészült a védettségi igazolány applikációja, benne van az oltás típusa is

Napokon belül letölthető lesz a védettségi igazolvány applikációja okostelefonra, tabletrelet – értesült a Magyar Hírlap.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: átlépte a 10 milliót a hazánkba érkezett vakcinák száma, újra lendületet vehet az oltás

A Szputnyik V mai 200 ezer, illetve a Pfizer/BioNtech szintén mai 334 ezer dózisos szállítmányával odáig jutottunk, hogy átlépte a kerek 10 millió dózist a Magyarországra leszállított vakcinák mennyisége – derül ki a Portfolio összesítéséből. Azt is megnéztük, hogy ezzel párhuzamosan hogyan áll a megérkezett vakcinák eloltottsága, azaz a beadási arány és mindez azt üzeni, hogy az elmúlt napok jelentős szállítmányai után lendületet vehet az oltási program.

Tovább a cikkhez

Érdekes kísérlet indul a horvát vendéglátóhelyeken az oltások hatásosságának kiderítésére

Próbaprojektek keretében tesztelik a koronavírus terjedését Horvátországban azok körében, akik már megkapták mindkét oltást, vagy átestek a fertőzésen - írta a Jutarnji List című napilap kedden.

Tovább a cikkhez

További 90 millió adag oltóanyagot követel az EU az AstraZenecától

Az Európai Bizottság további 90 millió adag koronavírus elleni vakcina június vége előtti leszállítását akarja jogi eszközökkel kikényszeríteni a brit-svéd AstraZeneca gyógyszercégnél - közölte az Stefan Keersmaecker, a brüsszeli testület illetékes szóvivője, a bizottság keddi sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Nem csillapodik a járvány Indiában, itt az újabb rekord

Újabb rekordot döntött kedden Indiában az egy hétre vetített koronavírus-fertőzöttségi mutató, naponta átlagosan mintegy 391 ezer fertőzöttel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: gyógyszertárakban is lehet gyorstesztelni ezentúl Romániában

Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket - közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.

Tovább a cikkhez

Szijjártó Péter: az uniós vakcinaútlevél és a nemzeti védettségi igazolvány nem fogja kioltani egymá

A koronavírus ellen beoltott állampolgárok Magyarország és Csehország közötti szabad utazásáról is tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Jakub Kulhánek cseh külügyminiszterrel kedden Budapesten.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkeztek a legfrissebb szennyvízadatok

A szennyvízminták többségét mérsékelt, az előző héthez képest enyhén csökkenő koronavírus koncentráció jellemzi - közölte honlapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Tovább a cikkhez

Lassul a járvány Ukrajnában is

Ukrajnában keddre mintegy 2200 új koronavírusos beteget regisztráltak - ez a megelőző napinál több mint hatszázzal kevesebb -, s az előző napival azonos számú, 119 elhunytat jegyeztek fel.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Brazíliában: két hónapja nem történt ilyen

Brazíliában kedden több mint két hónap után először jelentettek 900-nál kevesebb napi koronavírusos halálesetet. A dél-amerikai ország egészségügyi minisztériumának tájékoztatása szerint a fertőzéshez köthető 889 halálesetet 25 200 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt nap során.

Tovább a cikkhez

Már 3,2 millió adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Ma reggel ismét több, mint 330 ezer adag Pfizer-BioNTech vakcina érkezett hazánkba. Ez már a 21. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból, ezzel a vállalat által hazánkba szállított vakcina adagok mennyisége meghaladja a 3,2 millió adagot - közölte a Pfizer.

Tovább a cikkhez

Müller Cecília: 335 ezer Pfizer-vakcina érkezett ma Magyarországra

Ma 334 620 adag Pfizer-vakcina érkezett, ezzel folytatják az első és második körös védőoltások beadását - hangzott el az operatív törzs mai online sajtótájékoztatóján, a Pfizerre való időpontfoglalás lehetőségéről vagy újabb kampányszerű oltásról azonban nem beszélt a tisztifőorvos. Még nem mutatták ki az indiai mutánst Magyarországon, de nem zárható ki, hogy hamarosan nálunk is megjelenik. A tájékoztatóról a Portfolio élőben tudósított.

Tovább a cikkhez

Hetekben belül a 12-15 évesek is kaphatnak nálunk Pfizer-vakcinát

Az Egyesült Államokban már engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával, hamarosan pedig az európai kamaszok jöhetnek.

Tovább a cikkhez

Bosznia-Hercegovinába újabb Covax-szállítmány érkezett

Több mint 43 ezer adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett Bosznia-Hercegovinába a védőoltások méltányos elosztására létrehozott Covax-program keretein belül - közölte a szarajevói sajtó kedden. A 43 290 adag vakcina hétfőn érkezett meg a boszniai fővárosba, és a napokban további 35 100, illetve 32 760 adag oltásra lehet számítani a nyugat-balkáni országban, ezzel meghaladja a százezret a Covax-programon keresztül eddig beszerzett vakcinák száma Boszniában, ahol a múlt héten néhány napra leállt az oltási kampány, mert nem volt elegendő vakcina. Bosznia-Hercegovina a tavalyi év végén több mint 1,23 millió adag vakcinát vásárolt a nyugati gyártóktól, de az oltóanyagok leszállítása a nagy kereslet miatt akadozik. A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában keddre 918-cal 701 326-ra, Koszovóban 47-tel 105 831-re, Észak-Macedóniában 25-tel 154 051-re, Montenegróban 62-vel 98 365-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 101-gyel 200 794-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 18-cal 6576-ra, Koszovóban kettővel 2209-re, Észak-Macedóniában 16-tal 5109-re, Montenegróban néggyel 1544-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 28-cal 8818-ra emelkedett. (MTI)

Megjelentek az MNB inflációs mutatói: itt is van majdnem 14 éves csúcs

A KSH reggeli adatközlése után délelőtt az MNB is frissítette inflációs mutatóit, melyek közül a ritkán változó árú termékek áremelkedése 2007 augusztusa óta a legmagasabb szintre ugrott. A jegybank értékelése szerint továbbra is a szokottnál nagyobb bizonytalanság jellemzi az inflációs folyamatokat.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: idei mélypont közelében a friss adat

493 új fertőzöttet regisztráltak Magyarországon az elmúlt 24 órában a koronavírus-járványban, idén csak egyszer, január 26-án volt ennél alacsonyabb (459) ez a szám. Elhunyt 99 beteg, kórházban 3282 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 379-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 4 346 089 fő, közülük 2 530 147 fő már a második oltását is megkapta.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az indiai tripla mutánstól tarthat a világ

Címlapkép: Getty Images

A koronavírus újabb súlyos következménye: több gyerek lesz elhízott

A koronavírus-járványhelyzet miatt megnőhet a gyermekkori elhízás előfordulási aránya - figyelmeztetett egy kedden közzétett jelentésben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodája.

Tovább a cikkhez

Hivatalos: tényleg csúnyán elszálltak az árak Magyarországon, nyolcéves csúcson az infláció

Áprilisban 5,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, ami 2012 novembere óta a legerősebb ütem – közölte a KSH kedd reggel. Az adat kicsivel meghaladja az előzetes várakozásokat, ráadásul a szakemberek májusra még várnak egy kis emelkedést.

Tovább a cikkhez

Padlón volt a magyar turizmus márciusban is

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 66%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, derült ki a KSH gyorsjelentéséből. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74%-kal csökkent. Ez az összevetés azonban már egy szintén járványos időszakhoz képest látható. A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89%-kal lett kevesebb.

Tovább a cikkhez

Jó a tehéntrágya a koronavírus ellen? Népszerű, de nincs rá bizonyíték

Miközben soha nem látott csúcsokat döntöget a koronavírus-járvány terjedése Indiában, orvosoknak arra kellett figyelmeztetniük a hindu lakosságot, hogy a tehéntrágya nem hatásos a vírus ellen, legalábbis nincs tudományos bizonyíték erre.

Tovább a cikkhez

Járványhelyzet: kamerák elé áll az operatív törzs

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szokásos napi online sajtótájékoztatója ma ismét 11.15-kor kezdődik, az eseményről a Portfolio élőben tudósít.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: pár hét múlva jön az uniós digitális oltási igazolvány, ami leváltja a magyar védettsé

Leghamarabb néhány napon belül, kevésbé optimista esetben május végéig összejöhet az intézmények közötti alku az uniós digitális oltási igazolványról, így tartható az a cél, hogy június 21-re jogszabály legyen az EU-n belüli nyári utazást megkönnyítő vívmányról – írja a portugál soros elnökség berkeiből származó magasrangú informátorra hivatkozva a Politico.

Tovább a cikkhez

Egy ritka, sokszor halálos gombás fertőzés terjed a covidosok körében Indiában

Egyre több koronavírus-fertőzött vagy a vírus okozta Covid-19 kórból éppen felépült ember betegszik meg Indiában egy ritka és halálos kimenetelű gombás fertőzésben - közölték hétfőn indiai orvosok.

Tovább a cikkhez

WHO: globális kockázatot jelent a koronavírus tripla mutánsa

Globális egészségügyi kockázatot jelent az Indiából induló, gyorsabban terjedő tripla mutánsa a koronavírusnak – mondta hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakembere.

Tovább a cikkhez
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock