MNB épület getty
Gazdaság

Megjelentek az MNB inflációs mutatói: itt is van majdnem 14 éves csúcs

Portfolio
A KSH reggeli adatközlése után délelőtt az MNB is frissítette inflációs mutatóit, melyek közül a ritkán változó árú termékek áremelkedése 2007 augusztusa óta a legmagasabb szintre ugrott. A jegybank értékelése szerint továbbra is a szokottnál nagyobb bizonytalanság jellemzi az inflációs folyamatokat.

Áprilisban az éves összevetésben számított infláció 5,1 százalék volt, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,1 százalékon alakult. Az előző hónaphoz képest az infláció 1,4 százalékponttal, míg a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. Az infláció emelkedését döntően az üzemanyagok árnövekedése okozta – áll az MNB értékelésében.

A Központi Statisztikai Hivatal 2021. május 4-én publikált közleményének megfelelően változott a maginfláció számítása. A KSH a 2021. áprilisi fogyasztóiár-index adatok a szeszes italokkal és a dohányárukkal szűkíti azon termékek körét, amelyek árváltozását figyelembe veszi a maginfláció kiszámításánál. A változtatás az MNB által számolt indirekt adóktól szűrt maginflációban, illetve a keresletérzékeny termékek inflációjában, valamint a tendenciák megítélésében jelentősebb változást nem okoz, mert azok az adókulcsok változásának hatását eddig is kiszűrték.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatóink – a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja – emelkedtek az előző hónaphoz. 2021 áprilisában a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása enyhén nőtt. Az üzemanyagok 2,3 százalékponttal járultak hozzá az inflációhoz.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte

- emeli ki a jegybank.

2020 szeptemberétől a dezinflációs hatások erősödésével párhuzamosan az év utolsó hónapjaiban általánosan alacsonyabb árdinamika volt megfigyelhető. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (2020. áprilisi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok árindexének emelkedése határozza meg.

A lakosság inflációs várakozását mérő mutatókat, hasonlóan a fogyasztóiár-indexhez, a szokásosnál nagyobb változékonyság jellemzi – zárul az értékelés.

Címlapkép: Getty Images

Ukrajna
orbán viktor
cristiano ronaldo
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kreml oroszország moszkva
M15 autópálya
GettyImages-1279339114
mobilrecash

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Ukrajna