Heiko Maas nemetorszag magyarorszag hongkong 21051111
Gazdaság

Nyilvánosan bírálta a német külügyminiszter a magyar kormányt a hongkongi döntése miatt

Portfolio
Egyedül a magyar kormány blokkolta második nekifutásra is annak a felpuhított szövegnek az elfogadását az uniós külügyminiszterek hétfői brüsszeli tanácskozásán, amelyben a tagállamok egyhangúan elítélték volna a kínai állam Hongkonggal szembeni fellépését és emiatt szokatlanul nyílt bírálatot fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben a német külügyminiszter.

Heiko Maas azt mondta, hogy a magyar kormány álláspontja a tartalmát tekintve „teljességgel érthetetlen”, és árt az egységes uniós fellépésnek, ami hasznos lenne az EU-nak és emberi jogi szempontból is indokolt lenne – írja a Politico.

Arról már múlt héten írtunk, hogy első nekifutásra is csak a magyar kormány képviselője blokkolta az uniós elítélő szöveg elfogadását, ami miatt felpuhították a szöveget, de még ez sem nyerte el a magyar kormány támogatását (a német parlamentben pedig az ilyen és hasonló lépések megakadályozására felvetettek egy új szavazási módot az uniós külügyi kérdésekben az egyhangúság helyett).

Az, hogy a magyar kormány még a felvizezett uniós elítélő szöveget is blokkolni fogja, nem tegnap vált ismertté, mert már a múlt szerdai uniós nagyköveti értekezleten is foglalkoztak vele, és már akkor látszott, hogy a magyar kormány hajthatatlan. Ezért a tegnapi külügyminiszteri értekezleten már nem is tárgyalták a kínai elítélő nyilatkozat szövegét, hiszen úgysem jött volna össze az egyhangú támogatás.

A lap megjegyzi, hogy az elítélő nyilatkozat két nekifutása közötti időben Orbán Viktor magyar kormányfő telefonon beszélt a kínai államfővel, Hszi Csinpinggel és a hivatalos beszámolók szerint a kínai fél nagyrabecsülését fejezte ki, amiért a magyar kormány baráti hozzáállást tanúsít felé. Éppen erre utalt Heiko Maas is, amikor a hétfői újabb magyar kvázi-vétó okára utalt, miszerint nagyon jó a viszony a magyar és a kínai kormány között, de közben olyan ügyekben, amikor az EU szankciókkal sújtott kínai tisztvégviselőket, amire válaszul Kína is visszaütött, így az EU leállította a befektetési megállapodás ratifikációját, fontos lenne egységes hangon üzenni – hangsúlyozta a Maas.

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője a hétfői tanácskozás után arra utalt, hogy tesznek még egy kísérletet az egyhangú döntéshozatalra, és ha így sem sikerül, akkor „olyan döntést hoznak, ami nem tükrözi az egyhangúságot”.

A lap egyébként utal a magyar kormány álláspontjára is (amelyet minap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is hangsúlyozott már), miszerint az ilyen elítélő nyilatkozatok semmi mást nem tudnak elérni, csak a Kínával folytatott viszony romlását, és éppen ezért a magyar állandó képviselet azt jelezte a lapnak, hogy nincs változás a magyar álláspont ügyében továbbra sem.

Címlapkép forrása: Markus Schreiber - Pool / Getty Images

Ukrajna
orbán viktor
cristiano ronaldo
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
kreml oroszország moszkva
M15 autópálya
GettyImages-1279339114
mobilrecash

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Ukrajna