strand tömeg víz balaton
Gazdaság

Padlón volt a magyar turizmus márciusban is

Portfolio
A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 66%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest, derült ki a KSH gyorsjelentéséből. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 74%-kal csökkent. Ez az összevetés azonban már egy szintén járványos időszakhoz képest látható. A megfigyelt mutatók csökkenése még jelentősebb a járvány kitörése előtti időszakhoz viszonyítva, a vendégéjszakák száma 2019 azonos időszakához képest 89%-kal lett kevesebb.

Márciusban is folytatódott a turizmus vesszőfutása Magyarországon a koronavírus-járvány miatt. Tavaly november 10. és idén május 1. között a koronavírus okozta járvány megfékezése miatt bevezetett védelmi intézkedések értelmében a kereskedelmi szálláshelyek turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhattak. Ebben az időszakban a legtöbb szálláshely-szolgáltató bezárt, így nem meglepő a turizmus kifejezetten gyenge teljesítménye.

Márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

  • a belföldi vendégek száma 76, a vendégéjszakáké 66%-kal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 136 ezer volt. Az éjszakák 62%-át szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 71%-os volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év márciusi forgalom valamivel több mint fele (59, illetve 55%-a) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.
  • A külföldi vendégek száma 79, a vendégéjszakáké 74%-kal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 24 ezer vendég 88 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 23%-ra csökkent 2020 márciusához képest. A legnagyobb mértékű (95, illetve 82%-os) csökkenés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten történt.

Az idei év első negyedévében a kereskedelmi szálláshelyek 86%-kal kevesebb, összesen 579 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 82, a külföldiek 90%-kal kevesebb (374 ezer, illetve 205 ezer) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 87%-kal csökkent, és 11,1 milliárd forintot tett ki.

Májusban az újranyitás hatására magára találhat a turizmus, ez azonban főképp a vidéki szálláshely-szolgáltatókra koncentrálódhat. Budapest turizmusa ugyanis továbbra is a külföldi vendégek hiánya miatt gyengélkedhet. Összességében azonban várhatóan a szállásadók többsége egy nagyon erős szezonra készülhet, ugyanis a bezárás időszaka alatt felhalmozott megtakarítások egy részét a következő hónapokban elkölthetik az emberek a nyaralásaik során; a fővárosi turizmus alakulása azonban attól függ majd, hogy mikortól és milyen körülmények között érkezhetnek külföldi vendégek az országba.

Címlapkép: Getty Images

forint ezres
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
a moore hungary menedzsmentje
hacker
benzin
peking kina
GettyImages-1233503994
hitel

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
medvetozsdebika_frankfurtitozsde