ipari termelés dolgozó worker fizetés
Gazdaság

Ha nem megy a járműgyártás, akkor húz más - jó erőben a magyar ipar

Portfolio
Márciusban az ipari termelés - az előzetes adattal megegyező mértékben - 0,4%-kal haladta meg az előző havi szintet. A ma megjelent részletes számokból kiderül, hogy kitart a növekedés mintázata: bár a legnagyobb súlyú járműgyártás ágazat egyedi problémák miatt nemigen tud hozzátenni a bővüléshez, a szektor többi területén látványos a bővülés.

A 0,4%-os bővülés ugyan nem mondható magasnak, de az ipar februárban ugrott egy jelentőset (4,9%-ot januárhoz képest), így az, hogy egy erős bázisról tudott tovább emelkedni a termelés azt mutatja, hogy a szektor alapvetően biztató pályán mozog. A teljesítmény már tavaly év végén elérte a válság előtti szintet, majd némi bizonytalankodás után 2021 első negyedévének végére a visszatért a válság előtti növekedési pályára:

ipar1

Az ágazati bontásból kiderül, hogy a járműipar kissé tudott javítani a februári teljesítményén, de továbbra sincs meggyőző növekedési pályán. A rövid távú kilátásokat gyárleállások, ellátási problémák rontják. Eközben a nagy súlyú ágazatok közül a fémipar, a közepesek közül a gumi- és műanyagipar, a kisebb súlyúak közül pedig a villamos berendezések gyártása teljesít szépen.

ipar2

Az egy évvel korábbihoz képest az ipari termelés 16,2%-kal áll magasabban. A következő hónapokban sokszor el fogjuk mondani: a kimagasló éves indexeknek nincs jelentősége a konjunktúrafolyamatok megítélése szempontjából. A koronavírus-válság tavaly tavaszi kitörése mélybe lökte a gazdaság teljesítményét, így az éves változást kifejező mutatók most egy nagyon mély bázishoz képest jelzik a helyzetet, ez viszont egyáltalán nem iránymutató a gazdasági dinamika megítéléskor.

Úgy tűnik, az elsősorban exportra termelő ipari szektor jól teljesít, a képet kisebb kereslet-kínálati súrlódási problémák zavarják, mint például a chiphiány és a nyersanyagárak emelkedése.

Címlapkép: Getty Images

vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1233503994
GettyImages-1231654214
forint ezres
stefan lovfen svedorszag210619
hong kong

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
vizsgaterem210618