Előfizetői tartalom

Mindenki ettől félt: felrobbantak az árak Amerikában

Portfolio
Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van. Az április inflációt nagy várakozás övezte, mert ekkor jelentkezik először a tavalyi alacsony bázis hatása, a várhatóan megugró árak pedig már év eleje óta aggodalmat okoztak a piacokon. Az infláció emelkedését az amerikai költségvetési élénkítés is támogathatta.

A fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat - a konszenzus 3,6%-os emelkedést várt a márciusi 2,6% után. Az energia- és élelmiszerárak nélkül mért index 3%-kal nőtt, ami szintén jócskán magasabb az elemzők által prognosztizált 2,3%-nál, márciusban ez még 1,6%-kal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés