usa pénz
Gazdaság

Mindenki ettől félt: felrobbantak az árak Amerikában

Portfolio
Jelentős mértékben nőtt az infláció az Egyesült Államokban áprilisban. Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a frissen közölt adat viszont messze meghaladja az elemzői várakozásokat és bőven a Fed célszintje felett van. Az április inflációt nagy várakozás övezte, mert ekkor jelentkezik először a tavalyi alacsony bázis hatása, a várhatóan megugró árak pedig már év eleje óta aggodalmat okoztak a piacokon. Az infláció emelkedését az amerikai költségvetési élénkítés is támogathatta.

A fogyasztói árindex 4,2%-kal nőtt az Egyesült Államokban áprilisban az előző év azonos időszakához képest, ez messze meghaladja az elemzői várakozásokat - a konszenzus 3,6%-os emelkedést várt a márciusi 2,6% után. Az energia- és élelmiszerárak nélkül mért index 3%-kal nőtt, ami szintén jócskán magasabb az elemzők által prognosztizált 2,3%-nál, márciusban ez még 1,6%-kal nőtt.

Ekkora áremelkedésre az elmúlt 10 évben egyszer sem volt példa.

A fogyasztói árindex 0,8%-kal nőtt az előző hónaphoz képest, az energia- és élelmiszerárak nélkül mért magindex emelkedése 0,9% az előző hónaphoz képest.

Az infláció gyorsulása jóval a várakozásokon felül alakult.

Az áremelkedés önmagában nem számít meglepetésnek, a tavalyi alacsony bázis miatt várható volt, hogy idén áprilisban és májusban jelentős emelkedést látunk. A piaci aggodalmakat viszont fűtik az inflációs várakozások, mivel a befektetők egy lehetséges monetáris szigorítástól tartanak. A jelenlegi emelkedés mértéke pedig aggasztó abból a szempontból, hogy az előzetes becslések is túl óvatosnak bizonyultak.

A Fed már korábban jelezte, hogy az infláció tavaszi megemelkedését rugalmasan kezeli, és célja továbbra is a laza monetáris kondíciók fenntartása mindaddig, amíg a foglalkoztatottság el nem éri a válság előtti szintet. A foglalkoztatottsági adatok javulása áprilisban megtört, így a piaci aggodalmak a várható Fed-szigorítás miatt átmenetileg mérséklődtek. A mai közlés viszont alighanem újra fokozni fogja a befektetők aggodalmát.

Az inflációval kapcsolatban a fő kérdés, hogy a gazdaságok újranyitásával és az amerikai költségvetési élénkítésekkel mennyire válik tartóssá a magas áremelkedés, hiszen ha az infláció hosszabb távon is a Fed 2%-os célszintje felett marad, akkor elkerülhetetlen lesz a beavatkozás a jegybank részéről. Az áprilisi infláció megugrásában már jelentkezhetett a kormány fiskális csomagja, amely során 1900 milliárd dollárt helyeznek ki a gazdaságba. Ezek döntő része keresletélénkítő intézkedésekre megy (például egyszeri juttatás a háztartásoknak, vagy a munkanélküli segély megemelése).

A Fed azonban nem elsősorban a fogyasztói árindexet, hanem a személyes fogyasztások indexét nézi, ennek április adatát viszont később közlik. Kérdéses viszont, hogy egy ilyen mértékű áremelkedésre a jegybank mit lép majd. A jegybank alelnöke, Richard Clarida hamarosan beszédet tart, szavaira figyelni fognak a befektetők.

A dollár jegyzésében is jelentős mozgás látható a hír hatására. A befektetők azonnal elkezdhették árazni a Fed esetleges beavatkozását, a dollár több mint 0,4%-ot erősödött a hírre. A határidős amerikai indexekben is megjelent a hatás, a Nasdaq határidős indexe 1,5%-ot esett.

További részletek hamarosan.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-467113480(1)
GettyImages-1233467885
boko haram nigéria
gyorgyevics
forint bankjegy
Tőzsde - Bull Bear

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
mezőgazdasági robot