koronavírus maszk getty stock
Gazdaság

Amerika könnyíthet - még mindig felelőtlenség a maszkviselés eltörlése?

Portfolio
Csütörtökön tette közzé, ahogy az AP beharangozta, az Amerikai Járványügyi Hivatal az útmutatását, amely szerint a teljesen beoltott embereknek nem kell viselniük maszkot kültéren, illetve, amely lehetővé teszi a védettek számára a maszk viselésének mellőzését beltéri helyszíneken is, ezzel lényegében az emberek élete visszatérhet a normális kerékvágásba. Magyarországon indokolt vagy felelőtlenség lenne a maszkviselési szabályok eltörlése?

A CDC tájékoztatása szerint a teljesen beoltott embereknek a legtöbb helyen már távolságot sem kell tartaniuk. Ezekkel az enyhítéssel akarják felhívni a figyelmet azokra az előnyökre, amely azoknak jár, akik a második oltást követően két héttel védetté válnak - számolt be erről csütörtök este a Reuters.

Az útmutató nagy lépés a pandémiát megelőző életbe való visszatérés felé, de a hivatal továbbra is azt ajánlja, hogy az oltott emberek viseljenek maszkot repülőgépeken és vonatokon, valamint a repülőtereken, a tranzitállomásokon, a tömegközlekedésben, valamint kórházakban és az orvosi rendelőkben.

Ugyanakkor a CDC azt is mondja, hogy a teljesen beoltott embereknek továbbra is maszkot kell viselniük, ha azt a szövetségi, állami, helyi törvények előírják, és be kell tartaniuk a vállalkozások előírásait és a munkahelyi útmutatásokat is.

Mi még inkább ne húzgáljuk az oroszlán bajszát!

Még semmiképp sem indokolt a kötelező szabadtéri maszkviselésre vonatkozó szabályok eltörlése - mondta Duda Ernő virológus, aki szerint ha még néhány hétig képesek vagyunk betartani a szabályokat, akkor jó esély van arra, hogy annyira csillapodik a járvány terjedése, és ezzel párhuzamosan megnő a védettek aránya, amely mellett már vállalható kockázat a köztéri maszkviselés mellőzése.

Duda Ernő a kötelező maszkviselés eltörlését nem tartja indokoltnak, még akkor sem, ha a zárt helyek összehasonlíthatatlanul veszélyesebbek, hiszen szabadtéren nemcsak a népsűrűség ritkább, hanem a levegő is mozog – nyilatkozta a Szeretlek Magyarországnak, megjegyezve, hogy a vírus meleg és száraz időben kevésbé terjed, azonban hűvösebb időjárás esetén ez a tendencia azonnal fordul.

A virológus szerint május végére érhetjük el ideális esetben azt, hogy a lakosság fele valamilyen módon védetté váljon. Emellett az is fontos feltétel, hogy a 300 alá mérséklődjön a regisztrált új fertőzöttek száma és a teszteknek is csak a 3-5 százaléka legyen pozitív, utóbbi a WHO ajánlása a Magyarországhoz hasonló méretű országok esetén. Duda Ernő ezek teljesülése kellene ahhoz, hogy a szabadtéri maszkviselést el lehessen törölni.

Más a helyzet beltéren, hiszen ott nagyobb a kockázata a vírus továbbadásának, így a cikk szerint a korlátozást csak a járvány végével lehet feloldani. Eszerint nyáron még valószínűleg kötelező lesz a maszk, ugyanakkor a lakosság oltási hajlandóságától függően az is előfordulhat, hogy egészen év végéig érvényben marad a szabály.

Címlapkép forrása: Getty Images

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
mnb_getty
mnb epulet
tesla német gyár
google

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
mnb_getty