Gulyas Gergely nyitas tobb lepcsofok kormanyinfo 2103181
Gazdaság

Gulyás Gergely bejelentette: május 28-tól lehet lakodalmakat tartani

Portfolio
Várhatóan a pünkösd utáni héten el fogjuk érni az 5 millió elsőre beoltottat Magyarországon, és a kormány erre tekintettel a jövő szerdai ülésén tárgyalja azt, hogy a határ elérése után milyen újabb enyhítésekről döntsön, de összességében „május végétől a korlátozások nagy része megszűnik”
– jelezte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tervezés megkönnyítése érdekében azt azonban már most bejelentette, hogy május 28-tól megtarthatók lesznek a lakodalmak és az 5 milliós határ elérése utántól az üzleti rendezvények is megtarthatók lesznek védettségi igazolvánnyal, továbbá a zenés-táncos rendezvények és a temetkezések korlátozásán is enyhítenek (ezeket még nem részletezte). Gulyás jelezte, hogy június közepéig mindenki hozzájuthat ahhoz a vakcinához, amit szeretne és a beoltottak száma addigra 5,2-5,3 millióig emelkedhet. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pedig azt jelentette be, hogy június 1-től a táborok is megtarthatók lesznek. Alábbi hírfolyamunkban az elhangzott fontosabb bejelentésekről számoltunk be.

A zenés-táncos rendezvényekről is döntenek jövő héten

Utolsó kérdésként a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó korlátozások feloldása hangzott el, és erre úgy reagált Gulyás, hogy ez is a jövő heti kormányülésre kerül, amikor az 5 millió beoltott utáni lazások köréről és tartalmáról döntenek.

Sok vakcina lesz az országban

Gulyás jelzése szerint a tegnapi kormányülésen hosszasan beszéltek arról a kérdésről, hogy az oltási pálya és a megrendelt oltóanyagok tükrében mi legyen a készletekkel és mivel nem lehet tudni, hogy az oltások hatása meddig tart, ezért az a döntés született, hogy folyamatosan lesz annyi vakcina az országban, mint amennyi a lakosság újraoltásához szükséges lenne.

A temetési korlátozásokkal mi lesz?

Ezt a kérdést is az 5 millió esőre beoltott utáni lazítások körében rendezi majd a kormány, azaz várhatóan május utolsó napjaitól feloldják majd a nagyobb temetésekre vonatkozó korlátozásokat.

Kormányablakok ügyfélfogadási változása

„Május 25-től a kormányablakok újra időpontfoglalás nélkül, sorszám húzással fogadják az ügyfeleket”, hogy a feltorlódott ügyeket tudják intézni az emberek – ezt arra a felvetésre reagálta Gulyás, hogy a védettségi igazolványok kiállítása és eljuttatása miatt nagyon leterheltek a kormányablakok, ezért más létfontosságú okmányok kiadása csúszik, pl. 1 hónapon túlra kapnak időpontot az emberek például útlevél kiállítására is, miközben itt a nyári nyaralási szezon.

Gulyás elismerte, hogy nagyon sok lejárt okmányt kell majd a következő fél évben pótolni (eddig a veszélyhelyzeti szabályozással ezek lejáratát ki lehetett tolni) és az útlevél soron kívüli ügyintézésben fog majd részesülni.

A veszélyhelyzet és a kormányrendeletek meghosszabbításának kérdése

Gulyás tisztázta, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt hozott sokféle kormányrendeletből ki kell válogatni azokat, amelyek tartalmukban maradjanak meg a veszélyhelyzet lejárta után is (mert azokhoz közérdek, sokak érdeke fűződik, pl. lejárt okmányok rendezésének kérdése) és ezeket a tavaszi ülésszak végéig a parlament törvények formájában rögzíti.

Hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet

egy nappal sem fog tovább tartani, mint ameddig szükség van.

Amikor a kormány azt megszünteti, mindenkinek az az érdeke, hogy a rendeletekből képzet törvények tovább tudjanak maradni, mert azok ésszerű kereteket rögzítenek.

Lesz-e évközben minimálbér-emelés?

Erre a kérdésre Gulyás úgy reagált, hogy a kormány és a munkaadók közötti megállapodás értelmében a reálbér-emelkedéstől függ az, hogy idén júliustól lesz-e szocho-csökkentés és ha lesz, akkor ez megnyitja a kaput az évközi minimálbér-emelés előtt.

Ezután azt mondta:

A most előzetesen rendelkezésre álló adatok alapján a reálbérnövekedés mértéke nem fogja valószínűleg elérni az adócsökkentéshez feltételként szabott szintet, ezért nagyobb az esély arra, hogy év közben nem lesz minimálbéremelés, mint hogy lesz.

Hová tűnt az egyszámjegyű szja? A 2022-es törvényjavaslatban sincs benne

A kérdésre Gulyás úgy reagált, hogy ezt az ígéretet a kormány részben túlteljesítette, hiszen a 25 év alatti korosztályban nem lesz szja. Azt is hozzátette, hogy a kormány az elmúlt években mindig mérlegelte, hogy a munkát terhelő adót, vagy az szja-t csökkentse-e és a korábban kötött 6 éves bérmegállapodáshoz tartotta magát és ennek keretében 2022. júliustól 15%-ra csökken a szociális hozzájárulás (szocho) mértéke.

Rámutatott, hogy mivel az EU-ban a legalacsonyabb a társasági adókulcs, illetve a harmadik legalacsonyabb az szja-kulcs, ezért most döntött a kormány, hogy az egyszámjegyű szja helyett

hasznosabb, ha az erőforrásokat másra fordítjuk.

A németek jelzését érdemes óvatosan kezelni

Németországban választási kampány van, ezt figyelembe kell venni annak a tegnapi hírnek az értelmezéséhez, miszerint a német egészségügyi miniszter bejelentette: csak az Európai Gyógyszerügynökség által elismert vakcinákkal való beoltottság mellett lehet korlátozások nélkül beutazni az országba. Így egyelőre a Szputnyik és Sinopharm vakcinákkal beoltott magyarokra elvileg korlátozások várnak. Gulyás hangsúlyozta: az egészségügyi miniszter jelzése ellentétes Angela Merkel német kancellár korábbi szavaival, ezért érdemes kivárni, hogy mi lesz ebből a helyzetből. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy az EMA vizsgálja a Sputnyikot, és a németek is rendeltek belől 25 millió dózist, tehát idővel a helyzet megoldódhat.

Amint lehet, felhagyunk a különbségtétellel

Gulyás leszögezte: az oltások mind a megbetegedés, mind a továbbfertőzés kockázatát is csökkentik, ezért a járvány idején indokolt a különbségtétel az oltottak és nem oltottak között. Arra a kérdésre, hogy ez meddig állhat fent, úgy reagált:

Csak ameddig a járványügyi szempontból indokolt. Ha a fertőzöttség aránya olyan alacsony lesz Magyarországon, hogy nem feltétlenül szükséges

zárt térben a védettségi igazolvány, akkor „a kormány ezt a feltételt meg fogja szüntetni”. Ez döntően orvosszakmai kérdés, mert emberek élete múlhat rajta - rögzítette.

Lehet üzleti rendezvényeket tartani az 5 milliós oltási határ után

Jövő héten tárgyalja a kormány az 5 millió oltás elérésekor hatályba lépő enyhítéseket, így az üzleti rendezvények megtartására vonatkozó jelenlegi korlátozásokat is (nem lehet védettségi igazolvánnyal sem),

szerintem ez is abba a körbe tartozik, ahol a tilalmakat 5 millió oltottnál fel lelhet oldani

– reagált a Portfolio írásbeli kérdésére Gulyás Gergely.

Arra a kérdésünkre, hogy tervezi-e egy éven belül az Európai Ügyészséghez csatlakozást a magyar kormány, mint ahogy azt felvetette az uniós igazságügyi biztos a minap, leszögezte: „Nem tervezzük, se következő évben, sem hosszabb időtávon”. Indoklása szerint a magyar alkotmány világosan fogalmaz, hogy az ügyészségnek van nyomozati jogköre itthon, másrészt

semmilyen értelmezhető érv nem szól az uniós ügyészséghez csatlakozás mellett.

QR-kód egyértelműen igazolja a védettséget

Ha valaki nem adja be a második oltást, akkor a védettségi igazolvány érvénytelenné válik és ez a QR-kód leolvasásakor is kiderül – jelezte Gulyás. Azt is rögzítette, hogy az emberek védettségét jogosult lesz például egy étterem ellenőrizni, erre a QR-kódos olvasók alkalmasak lesznek (amelyekre majd valószínűleg telepíteni kell az EESZT Covid Control alkalmazást - a szerk.)

Jól haladunk az oltásokkal, de sokan válogatnak

Az oltási program lassulásának oka az, hogy

hiába van több vakcina, mint regisztrált, azok, akik regisztráltak, a jelentős része válogat a vakcinák közül

és emiatt nem 100 ezerrel, hanem napi 30-50 ezerrel tudunk csak haladni az első oltáson terén - reagált Gulyás egy kérdésre. Hozzátette azonban, hogy összességében ezzel együtt is jól haladunk (most a 7,85 millió felnőtt közül 56% kapta meg az első oltást, 4,42 millió ember) és ha a 16-18 éves fiatalokat is beleszámoljuk a körbe, akkor június elejére a 60-65%-os beoltási arányt is meghaladjuk a beolthatók körében. Ez már közelíti a kutatók által jelzett nyájimmunitást, ami a szabad nyarat lehetővé teszi.

Hangsúlyozta, hogy jól haladunk az oltással, és

az oltás önkéntes, szabad országban élünk.

Mérlegeli-e a kormány, hogy hitelmoratórium meghosszabbítását?

Tárgyalunk, semmilyen döntés nem született egyelőre. Ezeket követően dönt a kormány arról, hogy mi lesz a moratóriummal

- reagált Gulyás a kérdésre.

Augusztus elejéig biztosan fennmarad a védettségi igazolvány

Egy kérdésre Gulyás újra megerősítette, hogy nem írja felül az uniós „zöld, digitális védettségi igazolvány” a magyar védettségi igazolványt (azt viszont nem mondta, hogy nem váltja-e le). Úgy fogalmazott, hogy az EU-nak majd lesz valamilyen védettségi igazolványa, a gyártás nem kezdődött el és a jogszabály sem született még meg. „Bölcs, hogy nekünk van egy ilyen védettségi kártyánk” és az is, hogy kétoldalú megállapodásokkal haladunk. 

Gulyás hangsúlyozta:

Különösebben nem kell aggódni, azokba az országokba, ahova nyaralni szoktunk menni, oda nagyon nagy valószínűséggel tudunk majd a magyar védettségi igazolvánnyal utazni.

Arra a kérdésre, hogy miért azt jelezte, hogy augusztusig lesz a védettségi kártya, úgy válaszolt: „azért, mert addig látunk előre” a járvány kapcsán. Hangsúlyozta: „augusztus elejéig biztos, hogy fennáll a helyzet, hogy indokolt megkülönböztetni a védetteket a nem védettektől. Ha járványügyi szempontok már nem szólnak a megkülönböztetés mellett, akkor mi leszünk az elsők, akik ezt megszüntetik.” (Érdemes megjegyezni, hogy ha június 21-ig elfogadja az EU az uniós védettségi káryát, akkor 6 hetes átmeneti időszak lépne életbe, ameddig a tagállamoknak implementálnia kell az uniós jogszabályt, és ennek a 6 hétnek a lejárta éppen egybeesne a Gulyás által említett augusztus eleji dátummal.)

Szakmai döntés az indoka az OAH-javaslatnak

Az Európai Unió elvárja, hogy ne kormányzati hivatalként, hanem független szabályó szervként működjön az Országos Atomenergia Hivatal (OAH), és a friss törvényjavaslat azt célozza (9 évre a kormányfő által kinevezett, nem leváltható új vezető kerülne az élére), hogy ez a valódi függetlenség megtörténjen. Hozzátette: amíg a paksi engedélyezés zajlik (idén), addig ne nyúljunk hozzá az intézmény kereteihez, és ezért lépne csak hatályba 2022 elejétől a törvény. Összességében azt hangsúlyozta, hogy az OAH-törvénytervezetet szakmai indokok mozgattak és „nincs döntés” a leendő új főigazgató személyéről.

Mekkora kár lett a koronavírus-hullám miatt?

Tavalyra 5%-os recessziós adat ismert, idén viszont 4,2-4,3%-os növekedési becslése van a Pénzügyminisztériumnak, és

ha ezt kicsit túlteljesítjük, akkor év végére vissza tud oda kapaszkodni a gazdaság, ahol a járvány kitörése előtt voltunk

(GDP-szint), jövőre pedig 5% körüli dinamikus növekedés várható.

Figyelni kell a horvát utazásnál

Horvátországba a második oltást követő 14 nap után lehet belépni és az oltási igazolványt is magával kell vinnie az embereknek, amelyeken az első és második oltási dátum is rajta van. Ezért az oltási igazoló lapot is vigyék magukkal a Horvátországba utazáskor az emberek – javasolta Gulyás. Azt is jelezte, hogy a többi hat országba, akikkel már van kétoldalú megállapodása Magyarországnak, elég a védettségi igazolvány, nem kell külön magukkal vinnie az embereknek az oltási lapot.

Így működik majd a védettségi applikáció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megerősítette a tegnap már megjelent információkat a védettségi applikáció működéséről, használatának menetéről.

Azt mondta:

elkészült egy mobiltelefonos applikáció, amivel igazolni lehet, ha valaki megkapta az oltást. Ennek az appliklációnak az élesítése a következő időszakban meg fog történni.

Ez egy egyszerű és kényelmes megoldás arra, hogy aki megkapta a koronavírus elleni védőoltást, ő akár Androidos, akár IOS-es mobiltelefonnal igazolni is tudja ezt. Ez az applikáció úgy működik, hogy az EESZT-ből szerzett adatok alapján láthatóvá teszi a koronavírus elleni védettséget. Az alkalmazás az oltott nevét, a TAJ-számát, az oltás idejét a fertőzéssel szembeni védettség tényét, vagy hiányát jeleníti meg.

Az adatoknak a hitelesítése pedig egy QR-kóddal történik majd, ennek a QR-kódnak az érvényességét pedig egy erre a célra kifejlesztett másik alkalmazással lehet majd ellenőrizni, ez az EESZT Covid Control alkalmazás.

Az alkalmazást úgy lehet majd letölteni, hogy az első használat során az EESZT-ben regisztrálni kell, ehhez be kell majd lépni az EESZT lakossági portáljára egy ún. KAÜ-azonosítóval (Központi Azonosítási Ügynök, KAÜ). A regisztrációs folyamat tartalmaz egy ügyfélkapus azonosítási lehetőséget is, maga a regisztráció pedig néhány egyszerű lépésből áll, amelynek a során meg kell adni egy 6 jegyű PIN-kódot. Ezután a telefonunkon csak ezt a 6-jegyű PIN-kódot kell majd használni ahhoz, hogy láthatóvá váljon az oltással kapcsolatos információ.

Mind a plasztikkártya, mind a mobilapplikáció alkalmas tehát az oltás tényének az igazolására, de hogyha valaki a korábbi betegségéből eredően jogosult a védettségi igazolványra, akkor ezt viszont csak a plasztikkártyával jelezheti majd a továbbiakban is

- rögzítette a kormányszóvivő.

Június 1-től lehet táborokat tartani

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette, hogy mivel május végére elérhetjük az 5 millió elsőre beoltottat, ezért a kormány arról is döntött, hogy

Június elsejétől megtarthatók lesznek a táborok.

Azt is jelezte, hogy a védettségi appkiláció élesítése rövidesen megtörténik. Az app az EESZT-ből nyert adatok után, egy QR-kódos megoldással tudja majd igazolni/bemutatni, hogy ki az, aki be van oltva.

83 milliárdos bértámogatást már folyósítottak

Gulyás jelezte, hogy eddig 87 milliárd forintért igényeltek a jogosultak bértámogatást, amelynek a döntő részét, 83 milliárdot már folyósították. Eddig több mint 30 ezer cég 178 ezer munkavállalójának kértek a bértámogatást.

Napokon belül nyilvános lesz a helyreállítási terv, gyors elbírálásra számít a kormány

Gulyás megismételte azt a tegnapi információt, hogy a 2511 milliárd forintos uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervnek melyek lesznek a fő kiadási irányai és jelezte, hogy bízik a kormány abban: az Európai Bizottság rövidesen jóváhagyja majd a tervet. Az anyagot egyébként néhány napon belül nyilvánosságra hozzák majd a kormány hivatalos pályázati oldalán.

„Május végétől a korlátozások nagy része megszűnik”

Gulyás az előző poszt szerint jelezte, hogy 5,3 millió körülig június közepéig fel tud majd menni az elsőre beoltottak száma (ma 4,42 milliónál jár) és a keleti vakcináknak is köszönhetően Magyarország olyan gyorsan halad (második Málta után az átoltottság terén), hogy két hónappal hamarabb érjük el azt az oltási szintet, mint az EU-s tagállamok átlagosan. Emiatt „már normális nyarunk lehet”, de a védettségi igazolvány rendszere várhatóan augusztusig fennmarad, igaz azzal a lehetőségek széles tárháza igénybe vehető. Mindezek után, azaz a várható oltási pálya elmondása után Gulyás kijelentette, hogy

május végétől a korlátozások nagy része megszűnik,

de addig még arra kéri az embereket, hogy a védekezési szabályokat addig tartsák be.

Június közepéig mindenkit beoltunk, aki kéri

Az oltások előrehaladásával egyre inkább fogy azok köre, akik bár regisztráltak, de még nem kapták meg az oltást. Mára átlépte az 5 milliót a koronavírus-oltásra regisztráltak köre és további 260 ezer ember kapta meg regisztráció nélkül az oltást. Ez azt jelenti, hogy eddig 5 millió 260 ezren igényeltek, illetve kaptak Magyarországon oltást, „ezt a számot el tudjuk érni június első felében, legkésőbb június közepéig mindenkit be tudjuk oltani”. Aki kivár, nekik is azt tudjuk mondani, hogy mindenki meg tudja kapni a vakcináját – jelezte.

A külföldiek is megkaphatják itthon a védettségi igazolványt

A kormány arról is döntést hozott, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön valamely EU-tagállamban, NATO, OECD-tagállamban, vagy Oroszországon, vagy Kínában kapta meg az oltást, akkor a külföldi igazolások bemutatása után a Kormányhivatalokban kaphat védettségi igazolványt.

A pünkösd utáni héten érjük el az 5 milliót, de már május 28-tól lehet lakodalom

Gulyás jelezte, hogy „a pünkösd utáni héten fogja elérni az 5 milliós határt” az elsőre oltottak száma ezért a jövő heti kormányülésen dönt majd a kormány a további lazítások kérdéséről. Mivel azonban a rendezvényszektor, beleértve a lakodalom szervezés előretervezést igényel, ezért a már most azt jelezte, hogy

akárhogyan alakulnak az oltások, 27-én éjféltől, tehát május 28-tól a lakodalmakra is van lehetőség.

96 ezer fiatal és további 144 ezer korábbi regisztrált kap Pfizer-vakcinát keddig

Új információval kezdte Gulyás Gergely a tájékoztatót, mert azt mondta, hogy már 96 ezer 16-18 év közötti fiatal regisztrált érvényesen az oltásra és ezért ők, illetve további, korábban regisztrált 144 ezer ember kaphatja meg jövő keddig a Pfizer-oltását.

Felpöröghet az oltási tempó, de csak május végén jöhet az újabb nyitás

Amint szerdai elemzésünkben rámutattunk: drasztikusan eltért a magyar oltási pálya attól, mint amit még két hete is vázolt a Kormányinfón Gulyás Gergely, amikor május közepére elérhetőnek mondta az 5 millió elsőre beoltottat. A ma reggeli adat szerint 4,42 milliónál járunk és közben volt egy laza eleganciával javított második oltásos adat (14 ezerrel csökkent a friss adat a tegnapihoz képest) és a keddi szállítások után éppen ma reggel hirdetett újabb oltási kampányt az oltási központ, amelynek keretében 144 ezren kapnak SMS-t olyanok, akik már korábban regisztráltak, de most Pfizer-oltóanyaghoz is hozzáájuthatnak. Ez a kör, illetve a 90 ezres 16-18 éves korosztály (akik a hétvégéig érvényes regisztráltak) együtt bőven 4,6 millió fő fölé tolják majd pár napon belül az elsőre beoltottak számát és így egyre közelebb járunk az 5 milliós határhoz. Ezzel együtt is azt mondta ma Gulyás (amit mi is vázoltunk a tegnapi elemzésben), hogy a kormány a szerdai ülésén arról döntött: nincs elég beoltott ahhoz, hogy tovább lazítsanak a járvány miatti korlátozásokon és mivel az 5 millió beoltott május végén lehet meg, így addig várni kell az újabb nyitásra.

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
roma_colosseum