parlament halászbástya budapest getty stock
Gazdaság

Ha ilyen ütemben zsákolja a kötvényeket az MNB, akkor az év végére az adósság tíz százaléka nála lehet

Ma már gyorsabb ütemben vásárolja az állampapírokat az MNB, mint a Fed, pedig az amerikai jegybanknak sokkal hosszabb gyakorlata van ebben. Ha az év végéig ilyen ütemben fenntartja a vásárlásokat a magyar jegybank, akkor a teljes államadósság 10 százalékánál is több lehet a kezében. Persze még ezzel is messze el lenne maradva a több mint a több mint tíz év alatt a másodlagos piacon aktív versenytársaktól.

Megint megemelte keretét az MNB

Az áprilisi kamatdöntés után jelentette be az MNB, hogy tovább vásárolja majd az állampapírokat, a következő technikai felülvizsgálatot 3000 milliárd forintnál tartja majd. Ez nem jelent effektív keretet, a mostani felülvizsgálatra csak azért volt szükség, mert elérte a 2000 milliárdot a jegybank állománya, de borítékolható volt az újabb emelés. A jegybank továbbra is azt hangsúlyozza, hogy

tartós jelenlétre készül a kötvénypiacon.

Ez alapján a következő hónapokban sem kell arra számítani, hogy hirtelen fékez majd az MNB, a jelenlegi heti 60 milliárdos vásárlások fenntartása mellett nagyjából négy hónap múlva, augusztus végén jöhet a következő felülvizsgálat.

Korábban az 50%-os korlát tarthatta vissza a jegybankot attól, hogy egy-egy sorozatból tovább vásárolhasson, azonban tavasszal már bejelentették, hogy a jövőben rugalmasan kezelik ezt a határt. Most a 2034/A sorozat esetében már kicsivel több, mint a piaci mennyiség fele van az MNB-nél, emellett további négy sorozatnál vannak közel ehhez. De így is bőven van még mit megvásárolni.

Érdekesség, hogy április eleje óta az ÁKK ritkábban tart kötvényaukciót, a korábbi heti értékesítés helyett csak kéthetente. Az MNB viszont nem lassított a vásárlásokkal, amivel

a nettó állampapír-kibocsátás szinte nullára esett, hiszen amennyit az adósságkezelő elad hetente, annyit az MNB megvesz.

Vagyis nem csak a jelenlegi piaci állomány, hanem a fokozatos kibocsátások felszívása is biztosítja az MNB számára az eszközvásárlás folytatását. Éppen ezért nem is kell tartani attól, hogy jelentősen 50% fölé menne valamelyik sorozatban a jegybank, az utóbbi hetekben elsősorban a rövidebb, tíz éven belüli futamidőkből vásároltak.

mnbqe210512kettő

Olyan tempóban vásárol az MNB, mint kevesen a világon

A tavaly kitört világjárványt követően nem egyedülálló az MNB eszközvásárlási programja. A fejlett jegybankok már a 2008-as pénzügyi válság óta folyamatosan futtatnak hasonló programokat, tavaly pedig a feltörekvő piacon is ledőlt a monetáris finanszírozás tilalmával kapcsolatos álláspont. Így nem csak a magyar, hanem például a lengyel jegybank is hasonló programot indított.

Az ilyen eszközvásárlások elsődleges célja a hozamok stabilizálása és a finanszírozás megkönnyítése a válság miatt jelentősen megemelkedett költségvetési hiányok miatt.

Ugyanakkor az utóbbi egy évben az MNB élen járt az állampapírvásárlásban nemzetközi összehasonlításban is. A QE-program tavaly májusban indult, azóta a megvásárolt 2000 milliárd forintnyi kötvény a magyar GDP 4,5%-a, a teljes államadósságnak pedig az 5,8%-a. Persze ebben még mindig elmarad a Fed vagy az EKB 20-30%-os piaci részesedésétől.

Azonban ha csak az utóbbi egy évet vizsgáljuk, akkor az MNB még az amerikai jegybankot is lepipálta. A nemzeti össztermék arányában és adósságarányosan is jóval erőteljesebben vásárol a magyar jegybank.

mnbqe210512három

Ha az áprilisi eszközvásárlást nézzük, akkor a 240 milliárdos magyar program a teljes adósság 0,68%-át jelentette, miközben a Fed az amerikai adósságállomány mindössze 0,28%-át vette meg egy hónap alatt.

Vagyis ha nem számítjuk az utóbbi évek eszközvásárlását, akkor jelenleg a magyar QE-program aktuálisan nagyobb, mint az amerikai.

Meddig zsákolhat az MNB?

Említettük, hogy a magyar jegybank tartós jelenlétre készül a piacon, ezért nem számítunk arra, hogy a közeljövőben leállítaná a vásárlásokat az MNB. A következő technikai felülvizsgálat pedig 3000 milliárd forintnál jöhet, amit augusztus végére érhet el az állomány. De várhatóan akkor további hosszabbításról dönt majd a Monetáris Tanács.

Így az év végéig a mostani ütemben még mintegy 2000 milliárd forintnyi kötvény kerülhet a jegybankhoz, amivel a teljes állomány elérheti a 4000 milliárdot. Ez pedig már a tavaly év végi adósság több mint 10 százaléka lehet.

Várhatóan ezzel sem lép majd fel az állampapírtulajdonosok dobogójára az MNB, jelenleg a hazai bankok (monetáris intézmények), a háztartások és a külföldi befektetők fej-fej mellett a legnagyobb befektetők.

Látható, hogy az MNB tulajdonában jelenleg az összes állampapír közel 5%-a van, de ha ez az év végéig felmegy 10-15%-ra, akkor sem veszélyezteti majd a három legnagyobb szereplő helyét. Annyit érdemes hozzátenni, hogy ez az 5%-os adat még március végi, miközben az előbb említett 5,65% a teljes adósságon belül már áprilisi. Ha az állományok változását nézzük, akkor jól látszik a lakosság egyre nagyobb térnyerése elsősorban a külföldi szereplők kárára, illetve a grafikon bal alsó sarkában már látható az MNB egyre nagyobb piaci szerepe is.

Vagyis összességében várhatóan a következő hónapokban is folytatja a kötvényvásárlásokat az MNB. Arra számítunk, hogy a heti 60 milliárd forint körüli másodpiaci vásárlások üteme is fennmarad, ezzel augusztus végén és az év végén jöhet még két technikai felülvizsgálat 3000, illetve 4000 milliárd forintnál. 2022-ben pedig majd kiderül, hogy az MNB mennyire érzi még szükségesnek a kötvénypiac támogatását, fokozatosan tervezi-e leépíteni a programot. A kormány által tervezett 5,9%-os költségvetési hiány alapján könnyen lehet, hogy még jövőre is besegít a finanszírozásba a jegybank.

Címlapkép: Getty Images

wall street
nagy britannia buckingham palota
forint ezres
GettyImages-1233503994
GettyImages-1321879289
medvetozsdebika_frankfurtitozsde
a moore hungary menedzsmentje
hacker

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
wall street