vaccine
Gazdaság

Koronavírus: egy nap alatt több mint négyezren halnak meg a vírus miatt Indiában

Portfolio
A világon 160 millió fertőzést és 3,32 millió halottat tartanak nyilván a koronavírus-járvánnyal összefüggésben a pandémia kezdete óta – mutatják a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai. Mindeközben Magyarországon lelassult a járvány visszaszorulása a ma reggeli adatok szerint, Gulyás Gergely pedig arról beszélt, hogy az újabb nyitás csak a hónap végén jöhet, amikor is meg lehet az 5 millió beoltott. Csütörtöki koronavírus-híreink egy helyen.

Több mint 38 millió adag vakcina érkezett eddig az afrikai országokba

Több mint 38 millió adag koronavírus elleni vakcina érkezett eddig az afrikai országokba - közölte az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) csütörtökön.

A 38,03 millió adagból már felhasználtak 22,4 millió dózist. Statisztikai adatok szerint ezzel a kontinens lakosságának 1,48 százaléka kaphatta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát, míg 0,4 százalék a másodikat is.    

A CDC adatai szerint arányosan Marokkó, Nigéria, Etiópia, Egyiptom és Kenya használta fel a legtöbb oltóanyagot az Afrikai Unió tagállamai közül.    

Egyiptom csütörtökön jelentette be, hogy 1,7 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezett az országba az oltóanyagok méltányos elosztását szolgáló COVAX nemzetközi programon keresztül és félmillió adag Sinopharm-vakcina Kínából.    

Az észak-afrikai országba eddig összesen ötmillió adag vakcina érkezett különböző gyártóktól. A kairói vezetés eddig 4,5 milliót kötött le az AstraZeneca és 20 milliót a Sinopharm  oltóanyagából. Emellett a Sinopharm és a Szputnyik V hazai termelését is tervezi.    

A CDC csütörtöki adatai szerint Afrikában a járvány kitörése óta több mint 4,6 millió fertőzöttet azonosítottak, akik közül 125 ezren hunytak el. (MTI)

Véletlenül hat adag Pfizer-vakcinát kapott egy szombathelyi férfi

Véletlenül több adagot kapott a Pfizer-oltásból egy férfi, egy napot a kórházban töltött, azóta sincsenek tünetei, az oltás utáni ötödik napon, szerdán beszélgetett vele a Vas Népe.

Tovább a cikkhez

Megszűnik a kijárási tilalom Romániában

Romániában szombattól kezdődően megszűnik a koronavírus-járvány miatt bevezetett éjszakai kijárási tilalom, az üzletek nyitvatartásának korlátozása, a kültéri maszkviselés pedig már csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező - jelentette be csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Tovább a cikkhez

Új helyzet elé állította a bankokat a koronavírus: változás a kamatkockázatok kezelésében

Alaposan próbára tette a bankok kamatkockázat-kezelési tevékenységét a vírusjárvány nyomán a hazai és nemzetközi piacokon tapasztalt volatilitás. A CRD V uniós tőkekövetelmény-előírásainak átvezetése a hazai hitelintézeti törvényben ugyanakkor ez évtől a korábbinál szigorúbb előírásokat vezetett be a bankokat érintő kamatsokkok negatív hatásainak megelőzése, illetve mérséklése érdekében.

Tovább a cikkhez

Kiderült, a vállalkozások mekkora része élte túl a járványt Budapest főbb bevásárlóutcáiban

A Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) által összefogott 11 budapesti bevásárlóutcában a vállalkozások mintegy 90 százaléka élte túl a koronavírus-járványt, és egyre több helyen csökken a kiadó-eladó üzletek száma - közölte csütörtökön a BUM az MTI-vel a május elején végzett kutatása alapján.

Tovább a cikkhez

Regionális megállapodás jöhet a védettségi igazolványok elismeréséről

Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után.

Tovább a cikkhez

Másodulhat a koronavírus-járványról szóló törvény is

A koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló jogszabályt is módosítaná az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága.

Tovább a cikkhez

Ebben a kerületben mozijeggyel és páros menüvel csábítják oltakozni a fiatalokat

A XVIII. kerületben a 16-18 éveseket két darab mozijeggyel és egy páros menüvel (4,8 liter popcorn és 2x0,75 liter üdítőt) igyekeznek motiválni az oltásra.

Tovább a cikkhez

Szlovéniában enyhítenek a korlátozásokon

Szlovéniában tovább enyhítenek a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére hozott korlátozásokon: a középiskolák és az egyetemek teljesen jelenléti oktatásra állnak át, megemelik a rendezvényeken résztvevők maximálisan megengedett létszámát és meghosszabbítják a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét - derült ki a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A ljubljanai kormány szerda este hozott döntése alapján szombattól a korábbi tíz fő helyett 50 főig engedélyezik a rendezvényeken résztvevők maximális létszámát. Lehet továbbá kültéri és beltéri sport-, kulturális és más jellegű rendezvényeket szervezni, de ezek csak ülőhelyesek lehetnek. Zárt helyiségben csak a kapacitások felét lehet felkínálni. A rendezvényeket csak a védettségről szóló igazolásokkal lehet látogatni: oltási bizonyítvánnyal, igazolással arról, hogy az illető átesett a koronavírus-fertőzésen, illetve PCR- vagy gyors antigénteszttel.

Hétfőtől a középiskolások teljesen visszatérhetnek az iskolapadokba, korábban a diákok fele otthon, fele pedig az iskolában tanult, heti váltásban. A jövő héttől teljesen jelenléti oktatásban részesülnek az egyetemisták is.

A vendéglátóhelyek a korábbi 7 óra helyett öt órakor nyithatnak, és 19 óra helyett 22 óráig lehetnek nyitva.

Kinyithatnak a kaszinók és a mozik is - szintén fél kapacitással -, és itt is előfeltétel a védettségi igazolvány.

A kabinet május 17-től egy hónapra formálisan meghosszabbította a járványhelyzetet is az egész országra vonatkozóan.

Csütörtökre 597 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 248 ezret. Az elmúlt napon négy beteg hunyt el, és ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 4308-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 450-en vannak kórházban, 123-an közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmilliós országban eddig a védőoltás első dózisát 500 ezren kapták meg, közülük 200 ezren már a másodikon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 24,4, illetve 12,3 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 1064 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 348 158-at. Az elmúlt 24 órában 34-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 7623-ra emelkedett. Kórházban 1837 beteget ápolnak, közülük 202-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kabinet csütörtöki ülésén elmondta: feleannyi napi új fertőzöttet regisztráltak, mint múlt hét csütörtökön, és a beoltottak száma is növekszik. A nap végére a felnőtt lakosság 29 százaléka megkapja valamelyik oltás első adagját, a hét végéig pedig ez a szám eléri az egymilliót - hangsúlyozta.

Ha folytatjuk ezt a dinamikát, június 30-ig biztosan sikerül beoltani az oltásra jogosultak 50-55 százalékát

- fogalmazott a kormányfő.

(MTI)

Ukrajnában tovább gyorsult a járvány terjedése

Ukrajnában csütörtökre gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, csaknem hétezer új beteget és ismét csaknem 350 elhunytat jegyeztek fel, amivel a halálos áldozatok száma már meghaladja a 47 ezret.

A kórházba kerültek száma is jelentősen nőtt, az egészségügyi tárca mégis a helyzet stabilizálódásáról számolt be.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 6813 új esettel 2 135 886-ra nőtt a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma. Az új esetek száma csaknem 2300-zal több a megelőző napinál. Az elhunytaké 346-tal 47 333-ra nőtt. A megelőző napon 356 volt a halálos áldozatok száma, míg előtte két napig még 119 volt. Eddig 1 816 643-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban mintegy 19 500-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 13 ezerrel, 271 910-re.

Kórházba ugyanakkor a korábbi napokhoz képest most jóval több, 2569 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon még számuk még csaknem fele ennyi volt.

A legtöbb új beteget, 726-at megint az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben jegyezték fel, ahol Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 200 ezret, az elhunytaké 29-cel 4883-ra nőtt.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökre ismét frissítette a régiók járványhelyzet szerinti besorolását, amelynek alapján Ukrajna egésze a jelenleg legenyhébb "sárga" kategóriába került, azaz most már egyetlen régió sem tartozik a súlyosabb "vörös", illetve "narancs" besorolásba. A "sárga" kategóriában csupán az idősotthonok látogatását korlátozzák. Szabadon működhetnek az üzletek, a vendéglátóhelyek - nem túlzottan szigorú létszámkorlátozással a benti légtérben egyszerre bent tartózkodókra vonatkozóan -, és folytatódhat az oktatás az iskolákban is.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közben csütörtökön arról számolt be, hogy az oltási pontokon szinte teljesen elfogyott az AstraZeneca-oltóanyag, amely Indiából és Dél-Koreából érkezett, mindössze 26 ezer dózis maradt, amelyet a második dózisok beadásához tartalékolnak. Az egészségügyi tárca közölte, hogy újabb szállítmány érkezésére várnak. A tárca közlése alapján az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 901 105-en kapták meg a védőoltás első, 3828-an a második dózisát is. Előző nap 20 386 embert oltottak be, közülük 1900-an kapták meg az oltás második adagját.

(MTI)

A többlethalálozás alapján sokkal többen halhattak meg Dél-Afrikában a hivatalos adatoknál

Több mint 133 ezer ember halhatott meg Dél-Afrikában koronavírus-fertőzés következtében, ami lényegesen nagyobb a hivatalosan közölt, csaknem 55 ezer halálesetnél - derül ki a többlethalálozásokat egy éve vizsgáló dél-afrikai orvosi kutatói szervezet jelentéséből.

A Dél-afrikai Orvosi Kutatói Tanács, (SAMRC) jelentése szerint az elmúlt 12 hónapban 157 ezer többlethalálozás volt az országban, becslések szerint ennek mintegy 85 százalékát koronavírus-fertőzés okozta, ami azt jelenti, hogy több mint 133 ezer ember halhatott meg a kór miatt.

A több mint 59 millió lakosú Dél-afrikai Köztársaságban eddig a fertőzéshez köthető 54 968 halálesetet regisztráltak hivatalosan.

Az afrikai országban a világ egyik legszigorúbb zárlatát vezették be tavaly márciusban, amikor az esetszámok még viszonylag alacsonyak voltak, a SAMRC szerint a heti koronavírusos halálesetek számának növekedése azonban tavaly májustól egyértelművé vált.

A többlethalálozási mutatók - amelyeket egyes epidemiológusok a legjobb módszernek tartanak a koronavírusos halálesetek mérésére, tekintve, hogy a járvány áldozatainak nyilvántartásánál a számolási módszerek országonként eltérőek - számos országban nagyobbak a hivatalosan közölt halálozási számoknál. A többlethalálozást egy adott időszakban feljegyzett halálesetek száma és a várható halálesetek száma közötti különbség alapján állapítják meg.

A dél-afrikai egészségügyi minisztérium nem reagált a jelentésre.

(MTI)

Szabadnapot adna az oltást felvevőknek a bankszövetség és a kamara

A jelenlegi járványügyi ismeretek szerint a koronavírus fertőzés terjedését az érintkezések korlátozásán és a higiénés elővigyázatosságon túl, már középtávon is leghatékonyabban a védőoltással lehet visszafogni. A védőoltások széleskörű felvétele az élet és egészség megőrzése mellett a gazdaság gyors újraindításához is nélkülözhetetlen - áll az MKIK-MBSZ közös közleményében.

Tovább a cikkhez

Másfélezer alatt a napi új fertőzések száma Csehországban

Jóval másfélezer alá csökkent az újonnan igazolt fertőzések napi száma Csehországban - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön közzétett kimutatásokból.

A hivatalos adatok szerint szerdán 1261 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly nyár óta a legalacsonyabb napi esetszám. Az egy héttel korábbi helyzethez viszonyítva a napi új esetek száma több mint 600-zal csökkent.

Közben szerdán 82 ezer adag Vovid-19 elleni oltóanyagot adtak be az orvosok, ami 2500-al több az egy héttel korábbinál. Bár a beadott oltások száma már öt napja 80 ezer fölött van, a vakcináció körül továbbra is sok a probléma, elsősorban a szervezéssel kapcsolatosan.

A védőoltás mindkét adagját a 10,7 milliós Csehországban eddig mintegy 1,1 millió személy kapta meg. Az összes beadott oltóadagok száma 3,9 millió. Csehországban változatlanul csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinákat használják.

Az utolsó hét nap százezer lakosra eső átlagos esetszáma már 82-re csökkent. A kormány számára ez a mutató mérvadó az óvintézkedések fokozatos enyhítése terén. A cseh kormány már korábban közölte: akkor enyhíti a közéleti korlátozásokat, ha ez a mutató 100 alá esik. Probléma azonban, hogy az országban regionális különbségek vannak. Ennek ellenére a kormány úgy döntött, hogy a korlátozó intézkedések enyhítése mindig országos hatályú lesz.

Tovább enyhült a kórházi helyzet is. A kórházakban jelenleg mintegy 1700 covidos beteget kezelnek, 700-zal kevesebbet mint egy hete, s a számok folyamatosan csökkennek. A súlyos betegek száma 350 alá került. A kórházak leterheltsége régiónként nem egyforma. Minden kórházban azonban már van elegendő szabad speciális covidos ágykapacitás - jegyezte meg a tárca.

A kórházak áttértek a megszokott munkarendre és országszerte felújították a tervezett, korábban a járvány miatt elhalasztott műtéteket is.

A tavaly március elején kitört járvány áldozatainak eddigi száma 29 825, ezen a téren is sokat javult a helyzet és a napi halálesetek száma jelenleg már 30-35 körül mozog Csehországban.

A járvány terjedési mutatója a szaktárca szerint immár két hete továbbra is egy alatt van (0,77).

A cseh kormány május elejével kezdődően fokozatosan feloldja az óvintézkedéseket. Egy hete kinyitottak a fodrászatok és a testápolással kapcsolatos szolgáltatások, most hétfőn pedig az üzletek, s az általános iskolások is visszatérhettek a tantermekbe. A vendéglők kültéri teraszai a jövő héten nyitnak.

(MTI)

Maszk nélküli kísérleti előadásokat szerveznek a beoltottak számára Romániában

A koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és maszkviselési előírások felfüggesztésével rendeznek kísérleti előadásokat a beoltottak számára a hétvégén a bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában - közölte csütörtökön az Adevarul hírportál.

A Bukaresti Nemzeti Opera művészei Mozart, Rossini, Mascagni, Prokofjev, Verdi és Puccini műveiből állították össze a Libera Musica című gálaműsort. Péntek este az intézmény 657 férőhelyes nagytermében a beoltottak számára, vasárnap este pedig szabadtéren a - beoltottakon kívül - a betegégen átesettek és a negatív teszteredményt felmutatók számára játszanak.

A Bukaresti Nemzeti Színház szombat este szintén a koronavírus ellen beoltott közönség előtt viszi színre Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát Ion Caramitru rendezésében.

A Kolozsvári Román Opera ugyancsak szombaton Charles Gounod Faustját tűzte műsorra David Crescenzi vezényletével (Faust: Stefan Pop, Mefisztó: Szabó Bálint), a terembe pedig azok a nézők ülhetnek be, akik legalább tíz napja megkapták az oltás második adagját is.

Egyik előadáson sem kötelező a védőmaszk viselése. A nézőknek tudniuk kell, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt maradnak, mert az egészségügyi hatóságok nyomon fogják követni, előfordul-e koronavírus-fertőzés körükben - idézte az Adevarul Bogdan Gheorghiu kulturális minisztert.

A kísérleti előadások megrendezéséhez a hét elején elfogadott kormányhatározat teremtette meg a jogi feltételeket, amely csütörtöktől kezdődően újabb 30 napra meghosszabbítja a veszélyhelyzetet és a járványügyi korlátozások hatályát.

A kormányhatározat szerint a kulturális minisztérium javaslatára az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) az egészségügyi tárca jóváhagyásával engedélyezhet olyan zárt térben tartott kulturális rendezvényeket, amelyeken nem korlátozzák a terem befogadóképességének 30 vagy 50 százalékára (a település fertőzési rátája függvényében) a részvevők számát. Ezeken a kísérleti előadásokon azonban csak olyan nézők vehetnek részt, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltást, 72 óránál frissebb negatív PCR-tesztet vagy 24 óránál frissebb negatív antigéntesztet mutatnak be, valamint azok, akik több mint 15, de kevesebb mint 90 nappal korábban átestek a koronavírus-fertőzésen.

A kormányhatározat a sportrendezvényekre is könnyítéseket fogadott el.

Bukarestben egyébként hivatalosan csütörtöktől érvényesek a - másfél ezrelékes fertőzési ráta alatti - "zöld zónákra" vonatkozó előírások, így a színházak, koncerttermek, mozik és a zárt térben működő vendéglők immár kapacitásuk 50 százalékát kihasználva fogadhatnak vendégeket a "sárga zónában" engedélyezett 30 százalék helyett.

(MTI)

Újabb információkat osztott meg Karikó Katalin a Pfizer-vakcinával kapcsolatban

Karikó Katalin az MTA május eleji közgyűlésén tartott ünnepi előadását követően válaszolt az mta.hu kérdéseire, amelyen beszélt az mRNS-vakcinák hatékonyságáról, a kiskorú gyerekek és a várandós anyák oltásáról, a vírusvariánsok elleni hatékonyságról és a harmadik oltás lehetőségéről is – olvasható az Magyar Tudományos Akadémia hírlevelében.

Tovább a cikkhez

Montenegró ingyenes koronavírusteszttel várja a turistákat

Ingyenesen végzik el csütörtöktől a PCR-tesztet Montenegróban azon turisták számára, akiknek negatív koronavírustesztre van szükségük a hazatéréshez - közölte az Adria-parti ország egészségügyi minisztériuma.

Montenegró a lépéstől a turizmus újraéledését reméli, a szükséges tesztek költségeinek eltörlése ugyanis vonzó lehet a tengerpartra vágyók számára - írta honlapján a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG).

A kis, nyugat-balkáni ország idegenforgalma tavaly óriási csapást szenvedett el a koronavírus-pandémiával kapcsolatos utazási korlátozások miatt, s az illetékesek azt remélik, hogy idén már a szálláshelyek telítettsége megközelíti a járvány előtti időszakét.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 1046-tal 703 497-re, Koszovóban 113-mal 105 993-ra, Észak-Macedóniában 150-nel 154 372-re, Montenegróban 97-tel 98 546-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 284-gyel 201 376-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 17-tel 6611-re, Koszovóban néggyel 2216-ra, Észak-Macedóniában 16-tal 5151-re, Montenegróban hárommal 1548-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 31-gyel 8897-re emelkedett.

(MTI)

Oroszországban is megjelent az indiai variáns

Oroszországban is megjelent a koronavírus indiai variánsa, a kórokozót Uljanovszkban tanuló indiai diákoknál azonosítottak - jelentette csütörtökön a Kommerszant című orosz napilap.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) uljanovszki területi igazgatósága a Kommerszantnak elmondta, hogy a variáns jelenlétét az uljanovszki állami egyetem 16 indiai diákjának Covid-tesztjében mutatták ki.

A Roszpotrebnadzor szerint 130, az egyetem orvosi karán tanuló diák érkezett Indiából a Volga menti nagyvárosba áprilisban, májusban pedig további 18. Borisz Kosztyisko rektor közlése szerint a diákok koronavírustesztje még negatív eredményeket mutatott a határon. A megérkezésüket követően megismételt tesztek azonban már 60 embernél mutattak ki koronavírus-fertőzést, közülük 16 esetében pedig az indiai vírustörzset azonosították, mindnyájukat koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházakba vitték.

A Roszpotrebnadzor regionális igazgatósága szerint kizárt, hogy az indiai variáns kijusson a megfigyelőből - ahová korábban az indiai diákokat helyezték - és a koronavírus-fertőzötteket kezelő kórházakból. A regionális kormányzat közölte: bízik a hatóság következtetéseiben, de szükség esetén kész további lépéseket tenni.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb a korábban ismert variánsoknál, a kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutánsra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn közölte, hogy az indiai változatot globális aggodalomra okot adó variánsként azonosították.

(MTI)

Mindjárt megtudjuk az oltási terv és a nyitás további információit

Ma délelőtt fél 11-től Kormányinfót tart Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, amelyen ismertetik a kormány friss döntéseit, így például az EU-nak minap beadott helyreállítási terv részleteit, és az oltási pálya várható alakulása mellett akár arra is választ kaphatunk, hogy mikorra várható a járvány miatti korlátozások lazításának újabb fázisa. Az alábbi hírfolyamunkban számolunk be a legfontosabb információkról.

Tovább a cikkhez

Szorul vissza a járvány Magyarországon, hamarosan megszólal az operatív törzs

Az elmúlt időszakban a járványügyi adatokból az látszott, hogy szorul vissza a járvány Magyarországon. A legfrissebb járványügyi statisztikákkal kapcsolatban ma ismét megszólal az operatív törsz a szokásos napi sajtótájékoztató keretében.

Tovább a cikkhez

Indiában sorozatban a második napon van 4000 felett a halálozás

Sorozatban a második napon jelent 4000 feletti halálozási számot India a napi koronavírus adatai közlése során. Az új fertőzések száma közben a negyedik napja 400 000 alatt tartózkodik, viszont ez esetszámok csökkenése akár annak is köszönhető, hogy a vidéki területeken terjed a járvány, ahol a korlátozott tesztelési kapacitások miatt kevesebb esetet derítenek fel – írja a Reuters. Az elmúlt egy napon 362 727 új fertőzést és 4120 halálesetet regisztráltak.

A szakértők egyelőre bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy Indiában mikor tetőzhet a járvány és aggodalmukat fejezték ki a helyi vírusmutánssal kapcsolatban, amely könnyebben terjed és emiatt a tulajdonsága miatt gyorsan felfutott a járvány Indiában az elmúlt hetekben. A Michigani Egyetem professzora szerint a legtöbb modell azt jelzi előre, hogy a héten tetőzhet a járvány Indiában és lehetséges, hogy ennek a jeleit látjuk már. De az új esetek száma még így is túl magas ahhoz, hogy a kórházak bírják kapacitásokkal.

Súlyos a helyzet a 230 millió lakosú Uttar Prades régióban. A krematóriumok túlterheltek, a koporsókhoz használt faanyagból hiány van, a Gangeszben pedig holttestek úsznak.  

Közben azért zajlik az oltási program, május elsejétől minden felnőtt lakos kérheti az oltást. Eddig mindössze 38,2 millió fő kapta meg az oltását, ami a teljes lakosság mindössze 2,8 százaléka.  

Gulyás Gergely szerint május végéig várni kell az újabb nyitásra

A kormány szerdai ülésén arról döntött, hogy nincs elég beoltott ahhoz, hogy tovább lazítsanak a járvány miatti korlátozásokon. Miután az 5 millió beoltott május végén lehet meg, így addig várni kell az újabb nyitásra – közölte Gulyás Gergely a 168.hu szerint.

Tovább a cikkhez

A tokiói olimpia résztvevőinek nagy része be lesz oltva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azzal számol, hogy a tokiói nyári játékok résztvevőinek a nagy része beoltva érkezik majd Tokióba. "Az olimpiai falu lakóinak jelentős többsége be lesz oltva" - mondta Mark Adams, a NOB szóvivője, aki szerint ez a versenyzőkön kívül a hivatalos kísérőkre is vonatkozik.

A NOB igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy aki vakcinához szeretne jutni, az a lehető leggyorsabban megkaphassa azt. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a hónap elején megállapodást kötött a Pfizer-BioNTechhel arról, hogy a cég oltóanyagot biztosít az ötkarikás küldöttségek számára.

Az még nem dőlt el, hogy az oltással rendelkező olimpikonok nagyobb szabadságot élveznek-e majd a játékok idején be nem oltott társaiknál. Egyelőre szigorú korlátozások, napi tesztelések és buborékrendszer kialakítása van napirenden. Jelen állás szerint a sportolóknak legkésőbb két nappal a versenyük után el kell hagyniuk Tokiót.

A tavalyról idénre halasztott olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

(MTI)

A kétszer oltottak körében is terjed a vírus a legjobban átoltott országban, de a súlyos betegségtől

A világ leginkább átoltott országában a népsségszámhoz képest gyorsan kezdett el újra terjedni a koronavírus, az elmúlt héten az esetek több mint harmada mindkét oltásán átesettek körében történt - írja a CNBC. Ugyanakkor a tesztekkel igazolt esetek mindössze 15 százaléka volt tünetes, a súlyos esetek között majdnem mindenki oltatlan volt, és eddig egyetlen olyan lakos sem hunyt el a betegségben, aki mindkét oltásán átesett. A tanulság tehát, hogy a fertőzést nem, de a súlyos eseteket meg tudták előzni az oltások.

Tovább a cikkhez

Orbán Viktor fogadta Karikó Katalint

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tovább a cikkhez

Lehet adni AstraZeneca-vakcinára Pfizer-vakcinát? Közzétették az első adatokat

A vakcinák keverése nagyobb valószínűséggel okoz mellékhatásokat egy folyamatban lévő klinikai vizsgálat előzetes adatai alapján – írja a CNBC a neves brit orvosi lapban, a The Lancetben publikált cikk alapján. Az Egyesült Királyságban folyó nagylétszámú, Com-COV elnevezésű vizsgálat során azok az önkéntesek, amelyeknél keverték az oltóanyagokat, nagyobb arányban produkáltak enyhe és mérsékelt erősségű mellékhatásokat.

Tovább a cikkhez

1 millió dollárt is nyerhet az, aki fölveszi a koronavírus-oltást egy amerikai államban

Egy amerikai állam lottóval igyekszik oltakozásra buzdítani a lakosságot: a főnyeremény 1 millió dollár - írja a Business Insider.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: itt vannak a csütörtök reggeli adatok

1416 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Magyarországon és elhunyt 82 beteg, ezzel a járvány kezdete óta összesen 795 200 esetről tudunk és 28 970 áldozatot szedett a vírus – áll a ma reggeli tájékoztatóban. 4 420 767 fő már legalább egy oltást kapott, 2 584 879 magyar pedig már mind a két oltását megkapta.

Tovább a cikkhez

144 ezer regisztrált kap ma SMS-t, hogy Pfizer-vakcinára is foglalhat időpontot

Kormány koronavírus tájékoztató Facebook-oldalán ma reggel megjelent poszt szerint ma 144 ezer, főleg március elejéig regisztrált kap SMS-t arról, hogy három másik vakcina mellett Pfizer-oltásra is foglalhat online időpontot.

Tovább a cikkhez

Indul a 12-15 évesek oltása Amerikában

Azonnal megkezdhetik a 12-15 év közötti gyerekek oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával az Egyesült Államokban, miután szerdán az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) is megadta az engedélyt.

Tovább a cikkhez

Koronavírus - A fertőzöttek száma 160 millió, a halálos áldozatoké több mint 3,32 millió

A világon 160 079 845 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 326 911 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli összesítése szerint.

Egy nappal korábban 159 337 160 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 3 312 920 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 32 813 870 fertőzött volt eddig a napig, és 583 661-en haltak meg. Brazíliában 15 359 397 fertőzöttről és 428 034 halálos áldozatról tudni. Argentínában 3 215 572 a fertőzöttek és 68 807 a halottak száma. Argentínában 3 215 572 a fertőzöttek és 68 807 a halottak száma.

Az Egyesült Királyságban 4 457 742 a fertőzöttek száma, és 127 901-en haltak meg a betegségben. Olaszországban 4 131 078 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 123 544. Spanyolországban 3 592 751 fertőzöttet és 79 208 halálos áldozatot regisztráltak. Németországban 3 564 494 a fertőzöttek száma és 85 451 a halottaké. Lengyelországban 2 842 339 fertőzöttet és 70 679 halálesetet tartanak nyilván. Franciaországban 5 882 882 fertőzöttet és 107 280 halálos áldozatot regisztráltak.

Törökországban 5 072 462 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 43 821. Oroszországban 4 849 044-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 112 410-re emelkedett.

Indiában 23 340 930 fertőzöttet és 254 197 halálos áldozatot jegyeztek fel.

(MTI)

Címlapkép: Swen Pförtner/picture alliance via Getty Images

Koronavírus: pp

mnb_getty
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár
google

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
mnb_getty