operativ torzs
Gazdaság

Operatív törzs: a napokban érkezett Moderna-, Janssen-, és AstraZeneca-szállítmány is Magyarországra

Portfolio
Az elmúlt időszakban a járványügyi adatokból az látszott, hogy szorul vissza a járvány Magyarországon - mondta el ma az operatív törzs tájékoztatóján Galgóczi Ágnes. Hozzátette: tegnap érkezett 64 800 adag Moderna-szállítmány, 30 000 adag Janssen szállítmány, ma pedig 67 200 adag AstraZeneca szállítmány is az országba.

Érkezett Moderna, Janssen és AstraZeneca szállítmány is

Tegnap érkezett 64 800 adag Moderna-szállítmány, amelyből az első és második körös oltásokra a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosokhoz került ki az oltóanyag.

30 000 adag Janssen szállítmány is érkezett, szintén a kormányhivatalokon keresztül a háziorvosokhoz került ki az oltóanyag, a praxisban gondozottak oltásának felhasználására.

Ma érkezett 67 200 adag AstraZeneca szállítmány is, amelyet második körös oltásokra fognak felhasználni.

Folyik az oltási program

A beoltottak száma már 4 420 767 fő, közülük pedig 2 584 879 fő kapta meg a második oltást.

A mai nap elkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon, amely csütörtöktől keddig fog tartani. A regisztrált 16-18 évesek számára az időpontfoglalás lehetősége továbbra is nyitva áll. Magyarország az első uniós ország, ahol az idősek, a krónikus betegek, és a felnőttek után széleskörűen megkezdődhetett - mondta Galgóczi.

Ma 144 ezer regisztrált kap SMS-t arról, hogy Pfizer-oltás igénybevételére közvetlenül időpontot foglalhat, várhatóan a közeljövőben is lesz hasonlóra lehetőség a beérkező szállítmányoktól függően. Az online időpont foglalóban az érintettek péntek és kedd közötti időpontokra tudnak foglalni.

A Szputnyik-vakcinából már a teljes szállítmány megérkezett Magyarországra, az utolsó készlet került ki az oltópontokra.

Kedvezően alakulnak a járványadatok

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy az elmúlt egy hét járványügyi adatai kedvezően alakultak. A 18. heti regisztráció szerint 8 275 új estet regisztráltak, ami 4 441-el kevesebb a 17. adatokhoz képest, ami országos szinten 35 százalékos csökkenést jelent az új esetek számában.

A fertőzöttek átlagéletkora nem változott, továbbra is 43 év. Emellett a nemek arányában sem volt változás, 54 százaléka a fertőzötteknek nő, 46 százaléka férfi.

A fertőzöttek korcsoportok szerinti megoszlásában sincs változás, a 18. hétig regisztrált betegeknek

  • közel 23 százaléka 40-49 éves,
  • alig több mint 17 százaléka 50-59 éves,
  • 16 százalék az 30-39 év közöttiek,
  • a 65 év felettiek korcsoportjába 12 százalék tartozik.

Rendőri intézkedések

rendi

Rendkívüli bejelentés

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a rendőrség büntetőeljárást rendelt el egy nagykanizsai férfi ellen, rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt. Az eljárás alá vont személy az egyik internetes közösségi média szolgáltatás felhasználásával közzétett egy bejegyzést, amelyben tényként állította, hogy egy Nyíregyháza melletti kis faluban mindenki meghalt a védőoltás beadását követően.

A település önkormányzatának ezt követően közleményben kellett cáfolnia a hamis állítást.

A nyomozás során megállapították, hogy az említett közlést az elkövető maga találta ki, nem volt megalapozott indoka a rémhír terjesztésére. A rendőrség ezt követően előállította a személyt és őrizetbe vette. Az eljárás alá vont személy elismerte a bejegyzés közzétételét, az eljárás további szakaszában szabadlábon védekezik.

Hamarosan megszólal az operatív törzs

Friss járványügyi statisztikákat és az oltási renddel kapcsolatos információkat is közöl ma az operatív törzs, amely ma 13:00-kor tartja sajtótájékoztatóját, amelyről a Portfolio élőben tudósít.

A szerdai sajtótájékoztatón elhangzott legfontosabb információk

Az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján a következő fontosabb információk hangzottak el:

  • A járványügyi adatok kedvezően alakulnak, folyamatos javulást látunk - mondta Müller, aki szerint a védőoltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhető ez a helyzet.
  • Aki regisztrált, de nem foglalt időpontot, az nem tud elmenni az oltásra.
  • A várandós kismamák és szoptatós édesanyák oltásától továbbra is az oltóorvos dönt - mondta Müller. Mérlegelni kell a kockázatokat, amelyeket egy esetleges koronavírus-fertőzés okozhat. Jelenleg az mRNS vakcinákat ajánljuk számukra.
  • Ha valaki nem tudja felvenni a 2. oltását az előre egyeztetett időponton, akkor az oltópontot kell felhívni - válaszolta Müller egy újságírói kérdésre.
  • A 16-18 évesek oltásának kampánya most zajlik. A regisztráció folyamatos, mindenki tud regisztrálni, aki elmúlt 16 éves. A kampány keretében azonban elérkeztünk egy olyan pontig, ahol ezt most lezártuk. A lakosság többi részével, ugyanazon az úton-módon tudnak regisztrálni, és oltásra jelentkezni a 16-18 évesek, mint mindenki más is - mondta Müller arra a kérdésre, hogy miképp kaphatják meg azok a 16-18 évesek az oltást, akik lecsúsztak a múlt heti regisztrációról.

Címlapkép: M1

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
roma_colosseum