Előfizetői tartalom

A koronavírus és a korlátozások által legkevésbé sújtott európai országnak is évekbe telik a helyreállás

Portfolio
Finnországban a legalacsonyabb a lakosságarányos koronavírus miatti halálozás az EU-ban, miközben a korlátozások is ebben az országban voltak a leglazábbak az elmúlt év átlagában. A gazdasági válságot is relatíve olcsón megúszták, de a hosszan tartó hatások így sem kerülik el őket: a Fitch Solutions szerint csak az idei év második felében állhat helyre a gazdasági aktivitás, és 2022 előtt a finnek nem fogják elérni a válság előtti GDP-szintet.

Finnország Európán belül azon ritka országok kis táborába tartozik, amelyek sikeresen kezelték a járványt. A finn modell lényege ötvözte a kontinens többi országában az első hullámban alkalmazott azonnali és gyors szigort a kelet-ázsiai megoldásokkal: a nagyszámú teszteléssel, lokális lezárásokkal, a fertőzési láncok hatékony követésével. A finneket emellett földrajzi és kulturális adottságok is segítették: alacsony népsűrűség, eleve távolságtartó és szabálykövető társadalom, részleges földrajzi elszigeteltség. A lakosságarányos halálozások tekintetében Finnország helyzete a legkevésbé rossz Európában.

Mindemellett a finn gazdaság sem kapott olyan nagy ütést a válság alatt, mint az európai átlag. A relatíve alacsony visszaesést több ok magyarázza. Ide sorolható a széles körű digitalizáció, az elektronikai és IT-szektor súlya a feldolgozóiparon és a szolgáltatásokon belül (ezekre nőtt a kereslet a válság idején), és a turizmus alacsony súlya - utóbbi tényező kiemelten fontos. A finn gazdaság tehát a koronavírus-járvány egészségügyi és gazdasági következményeit is viszonylag olcsón megúszta.

Mindez viszont még nem jelenti azt, hogy a finn gazdaság hamarabb kiheveri a válságot, mint a többi ország, a kilábalás az északi országban is minden bizonnyal elnyújtott lesz.

Miről szól ez a cikk?

  • Finnországot kevésbé vilselte meg a válság, mint az európai átlagot.
  • A kilábalás lassú lesz, a gazdaság 2022-re éri el a 2019-es szintet.
  • Az aktivitás a második félévtől áll helyre.
  • Az export és a belföldi kereslet egyaránt segítheti a kilábalást.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés