budapest repülőtér ferihegy
Gazdaság

Budapest Airport: Újranyílhat az 1-es Terminál, hamarosan kezdődhet a 3-as Terminál építése

Portfolio
Áprilisban kevesebb mint 65 ezer utas fordult meg a budapesti reptéren, ami még mindig a töredéke a járvány előtti szintnek. Az átoltottság növekedése azonban biztató, elsőként az európai járatok indulhatnak újra – véli a Budapest Airport.

65 ezer utas áprilisban

A Budapest Airport 64 861 utast kezelt áprilisban, 95,2 százalékos csökkenést regisztrálva a koronavírus járvány elterjedését megelőző, 2019-es év azonos időszakához képest. A járvány a tavalyi évben az áprilisi utasforgalomban eredményezte a legdrasztikusabb csökkenést: ekkor a havi utasforgalom a 10 ezer főt sem érte el - ehhez képest a most regisztrált induló és érkező utasok száma több, mint a hat és félszerese.

Az európai járatok indulhatnak újra elsőként

Az átoltottság egyre növekvő értéke bizakodásra ad okot: a Budapest Airport a korlátozások enyhülésével vagy megszűnésével jelentős forgalomnövekedésre számít, de a 2019-es rekordévet még nem érheti el a reptér prognózisai szerint. A Budapest Airport elsőként a rövid távú, európai légi összeköttetések újraindulását várja, míg a hosszabb távú, tengerentúli járatok visszatérése később várható.

Április folyamán számos légitársaság jelentette be járatai újraindulását.

  • Újraindult a Belavia Budapest-Minszk járata, mely mostantól heti kétszer, szerdán és vasárnap közlekedik a két főváros között.
  • Szintén visszatér a Ryanair Párizsba, Malagába és Rómába közlekedő járata, heti két alkalommal biztosítva légi összeköttetést a városok és Budapest között.
  • A Pegasus is bejelentette Budapest-Isztambul járata újraindulását, szintén heti két járattal menetrendjében.

Erős a teherforgalom

A 2021 első negyedévében regisztrált rekord cargo forgalom, és a magas márciusi légiáruszállítási adatok után áprilisban még magasabbra szöktek a mutatók: az év negyedik hónapjában összesen 16 691 tonna árut kezeltek a budapesti repülőtéren, 62 százalékos növekedést regisztrálva a tavalyi év azonos időszakához, és 54,4 százalékos emelkedést mutatva 2019 azonos időszakához képest. A januártól áprilisig mért adatok is jelentős növekedést mutattak: idén 56 220 tonna légiáru fordult meg a repülőtéren, 29,6 százalékkal több, mint 2020 és 30,2 százalékkal több, mint 2019 első négy hónapjában.

A régiós viszonylatban is erős számok várhatóan az egész évre jellemzőek lesznek a reptér üzemeltetője szerint. A Budapest Airport áprilisban együttműködési megállapodást írt alá a Csengcsou Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Henan Airport Grouppal és a CECZ / Utlink kínai-magyar üzleti és logisztikai fejlesztő vállalattal, a Magyarország és Kína közötti légi Selyemút létrehozása céljából, amelynek nyomán további áruforgalom-növekedésre lehet számítani. Az előrejelzések szerint idén akár a 150 000 tonnát is elérheti a légiáru-forgalom.

A 3-as terminál

A régió más reptereinél gyorsabb forgalomnövekedést vár a budapesti reptérre Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. közelmúltban kinevezett új vezérigazgatója. 2025-ben kezdődhet el az új utascsarnok megépítése, addig egy móló hozzáépítésével ideiglenesen megnyílhat az 1. Terminál. A tervezett parkolóház kicsit más helyszínen épül meg, helyére egy komplex tömegközlekedési csomópontot terveznek, amely a leendő vasútállomással is össze lesz kötve – derül ki a Budapest Airport friss közleményéből.

Címlapkép: Getty Images

usa pénz
vakcina
Elod-Takats (1)
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Vállalatfinanszírozási szakértő

Vállalatfinanszírozási szakértő

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
usa pénz