védettségi maszk utazás szlovák
Gazdaság

Már nem sokáig várathatják az itt élő külföldieket - csak egy kis dolgot kell megoldani, és ők is kapnak védettségi igazolványt

Portfolio
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete még azt mondta, a Magyarországon élő külföldiek jogellenesen kaptak oltást, ezért nem bocsáthattak ki eddig még részükre védettségi kártyát. Ugyanakkor a csütörtöki Kormányinfón már arról beszélt, hogy az igazolványt igényelhetik a már beoltott külföldi állampolgárok is. De nemcsak ők, hanem a külföldön beoltott magyarok is megkaphatják itthon a védettségi igazolványt.

Mint korábban is jeleztük, a Magyarországon beoltott vagy a fertőzésen igazolt külföldiek hiába várják, nem kapják meg a védettségi igazolványukat úgy, hogy jogosultak lennének arra. Ugyanakkor ahhoz, hogy kézhez kapják az iratot jelenleg egy informatikai fejlesztésből adódó nehézséget kell megoldani.

A Belügyminisztérium, illetve a Kabinetiroda és a Miniszterelnökség együtt dolgozik, hogy a lehető leghamarabb az adott kormányablak jelzésére a védettségi igazolvány elkészülhessen, amelyet a postázás mellett személyesen át lehetne majd venni - tette hozzá a miniszter.

A miniszter szavai azért is különösek arra vonatkozóan, hogy az itt élő külföldiek eddig jogellenesen kaptak védőoltást, mert az oltásra történő regisztráció során a rendszer csak TAJ-számot kért, amivel a Magyarországon élő külföldiek rendelkezhetnek. Tehát, sem a kormányzat, sem az egészségügyi szolgáltatók nem szűrték ki a TAJ-számmal rendelkező külföldieket, akiket az oltás során így automatikusan magyar állampolgárként rögzítettek, így elsőre úgy tűnt, hogy "gond nélkül" vehették fel az oltást. Amennyiben még nem akartak volna lehetőséget biztosítani számukra, akkor a regisztrációkor kérhették volna az állampolgárság jelzését, azonban ez nem történt meg. A védettségi igazolványra magyar állampolgárok esetében automatikusan fel tudják tüntetni a személyigazolvány- és útlevélszámot, azonban ez az adminisztráció külföldiek esetében nem működőképes, sőt több kérdést is felvet. Esetükben a leglogikusabb az lehet, ha a tartózkodási engedélyük száma kerül majd az igazolványra.

A kormány arról is döntést hozott, hogy minden magyar állampolgár, aki külföldön valamely EU-tagállamban, NATO, OECD-tagállamban, vagy Oroszországon, vagy Kínában kapta meg az oltást, akkor a külföldi igazolások bemutatása után a Kormányhivatalokban kaphat védettségi igazolványt - tájékoztatott Gulyás Gergely.

Mindeközben csütörtök este az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arra hívta fel a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány alkalmazása több alkotmányossági, illetve gyakorlati kérdést is felvet. Kozma Ákos ombudsman néhány nap alatt több mint 800 panaszt kapott, ezért javaslatokat fogalmazott meg az Operatív Törzset vezető belügyminiszternek és az emberi erőforrások miniszterének.

A jogegyenlőség sérelmét veti fel, amennyiben a jogi szabályozás a külföldön beoltott személyek részére nem biztosít azonos jogokat a Magyarországon ugyanolyan engedélyezett vakcinával oltottakhoz képest, miközben ennek észszerű indoka nem állapítható meg. Javasolta ezért, hogy a jogalkotó tekintse át, milyen módon biztosítható, hogy a külföldön (különösen, de nem kizárólagosan az Európai Unió területén) igazolt módon oltott személyek gyakorolhassák azokat a jogokat, amelyekre a Magyarországon azonos típusú Covid-19 elleni védőoltás feljogosít. ​

Címlapkép forrása: Portfolio

forint bankjegy
dollár
Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy
gyár munkás gyári munkás factory worker

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy