fedusa_shutter
Gazdaság

Megijedt a Fed döntéshozója az inflációtól: hamarosan lépni kell

Portfolio
A fő probléma, hogy nem tudjuk, meddig tart ez a folyamat, könnyen elképzelhető, hogy beépül az inflációs várakozásokba – figyelmeztetett Robart Kaplan, a dallasi Fed elnöke. A szakember ezzel óvatosabban nyilatkozott, mint a jegybank hivatalos kommunikációja a meglepően magas inflációs adattal kapcsolatban.

Szerdán jelent meg a friss, áprilisi inflációs adat a tengerentúlon, mely a várt 3,6%-os helyett 4,2%-os áremelkedést mutatott, amire évek óta nem volt példa. A Fed hivatalos reakciója eddig az volt, hogy várhatóan átmenetileg emelkedik majd az infláció, ami aztán visszatér a 2 százalékos jegybanki cél környékére, így rugalmasan kezelik az átmeneti megugrást.

Pénteken azonban Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke már jóval óvatosabban nyilatkozott: szerinte a fő kérdés az lesz, mennyire lesz tartós a keresleti és kínálati viszonyok felborulása. Kaplan kiemelte, hogy joggal lehet attól tartani, hogy ez a folyamat beépül a várakozásokba és tartósan magasabb inflációs pályát eredményez.

Éppen ezért a szakember szerint hamarosan foglalkoznia kell a Nyílpiaci Bizottságnak a havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási program lassú leépítésével, hiszen a járványhelyzet mára érezhetően javult, az amerikai gazdaság pedig jó úton jár a teljes foglalkoztatás és a 2%-os infláció felé, ami a jegybank célja.

Az infláció kapcsán Robert Kaplan kiemelte azt is, hogy forrásai szerint a világban jelenleg tapasztalható chiphiány megoldása akár két évig is eltarthat. Emellett szerinte további fiskális élénkítés jöhet, ami a keresletet növelheti, ez pedig bizonytalanságot hordoz az árak szempontjából.

A legfrissebb adatok szerint egyébként az inflációs várakozások emelkedése már megkezdődött: a Michigani Egyetem indexe szerint az amerikai fogyasztók a következő öt évben átlagosan 3,1%-os inflációra számítanak.

Címlapkép: Shutterstock

burn
forint bankjegy
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock
pleschinger gyula
frankfurt
balaton nyár hőség
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock