vakcina maszkviselés viszlát koronavírus
Gazdaság

Hatalmas fordulat, nagy előnyhöz juthatnak az oltottak

Portfolio
Ahogyan a világon mindenhol fut fel az oltottak száma és aránya (és főleg, ahol javul a járványhelyzet), úgy enyhítenek a koronavírus elleni védelmi intézkedéseken. Legutóbb a nemzetközi szinten is figyelt amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ adott ki ajánlást, ami gyakorlatilag eltörli a beoltottak esetén a maszkviselési kötelezettséget. Ez pedig egy fontos momentum az egész járvány és a koronavírus elleni küzdelem bő egyéves történetében.

Az aktuális magyar szabályok

A koronavírus megjelenésének kezdete óta velünk van a maszkviselés, akár ajánlott, akár kötelező jelleggel. A légúti betegségek terjedésének megelőzése érdekében ez az egyik alapvető eszköz, a rendszeres kézmosás és a távolságtartás mellett. A hivatalos magyarországi koronavírus tájékoztató oldal is a megelőzés, valamint ezen intézkedések betartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ezen az oldalon arra is kitérnek, hogy a koronavírus ugyanúgy terjed, mint az influenza, cseppfertőzéssel, vagyis az orrból vagy szájból származó apró cseppeken keresztül terjed emberről emberre. A vírus tehát köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe.

vigyazzunk_egymasra

Ezért is fontos a maszk viselése, a több mint 1,5 méteres védőtávolság és az alapvető higiéniai szabályok betartása, mert azzal megfertőződhet valaki, hogy a cseppekkel szennyezett tárgyakhoz vagy felületekhez ér, majd a szeméhez, orrához vagy szájához nyúl.

Arra is kitér a tájékoztató oldal, hogy mindenki viseljen maszkot, ahol kötelező. Így hordani kell:

 • a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen,
 • továbbá az üzletekben,
 • a tömegközlekedési eszközökön,
 • a bevásárlóközpontok területén,
 • az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint
 • az ügyfélfogadási irodákban is, de
 • mindenhol javasolt, ahol nem tartható a 1,5 méteres védőtávolság.

Már most vannak kivételes helyek idehaza

A fokozatos magyarországi újranyitás legutóbbi, 4 millió beoltottnál életbe lépett szabályai szerint viszont már vannak olyan helyzetek és helyek, ahol a védett személyeknek nem kötelező a maszk viselése.

 • Az éttermek, kávézók belső tereiben a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak asztaluknál ülve és étel fogyasztása közben nem kötelesek maszkot viselni. (A vendéglátó üzletek kerthelyiségeiben és teraszain továbbra sem kötelező a maszkviselés, oda mindenki bemehet, védett és nem védett személyek egyaránt).
 • A szálláshelyen vendégként tartózkodó személy nem köteles maszkot viselni. A szálláshelyen foglalkoztatott személyeknek, amennyiben nem igazolják védettségüket, kötelező a maszkhasználat.
 • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
 • A mozikat megkérdezve az is kiderült: a dolgozóknak például kötelező lesz a maszk, de a vendégek számára nem.
 • Az edző- és fitneszteremben, az uszodában, a jégpályán, valamint a sportlétesítményben a koronavírus ellen védett személy, valamint a sportról szóló törvény szerint tizennyolcadik életévét be nem töltött versenyszerűen sportoló, valamint őt felkészítő sportszakember nem köteles maszkot viselni.
 • A játékkaszinóban, illetve a kártyateremben látogatóként tartózkodó koronavírus ellen védett személy nem köteles maszkot viselni.

Vagyis összefoglalóan: a közterületen, tömegközlekedésben, boltokban – ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – a még be nem oltottak védelme érdekében továbbra is kötelező a maszkhasználat.

Változhat a magyar szabály?

Vagyis több helyszínen és élethelyzetben már nem kell velünk legyen a maszk, ha védett személyekről beszélünk. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja épp a héten adta ki a maszkviseléssel kapcsolatos iránymutatását. Ennek kapcsán leszögezi, hogy az egyedi élethelyzeteket és kockázatokat ez az ajánlás nem kezeli, általános iránymutatásként szolgál.

Az új ajánlás lényege, hogy a teljes oltottsággal rendelkező személyek (a 2 adagos vakcinák esetében a második adag vakcina felvételét követő 2 hét, a Janssen vakcina esetében az oltást felvételét követő 2 hét után tekinthető valaki teljesen védettnek) gyakorlatilag minden élethelyzetben megszabadulhatnak a maszktól. A hivatal viszont továbbra is azt ajánlja, hogy az oltott emberek viseljenek maszkot repülőgépeken és vonatokon, valamint a repülőtereken, a tranzitállomásokon, a tömegközlekedésben, valamint kórházakban és az orvosi rendelőkben.

Érdemes felidézni a CDC korábbi ajánlását is a frissítés kapcsán: a múlt hét előtt a védettek esetében még a szabadtéri tömegrendezvény látogatását sem ajánlották maszk nélkül és minden beltéri esemény esetén maszkviselést javasoltak.

Ezek fényében könnyen elképzelhető, hogy a járványhelyzet javulásával, valamint az oltási program előrehaladásával párhuzamosan a védett személyek még több helyen mentesülnek majd idehaza is a maszkviselés kötelezettségétől. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az Egyesült Államokban mást tekintenek teljesen védett személynek, és mást jelent ez Magyarországon, ugyanis idehaza már az első oltást követően postázzák a védettségi igazolványt, amivel igazolni lehet az oltás tényét a megfelelő helyszíneken.

cdc ajanlas

Mit mondanak a szakértők?

A szakértők idehaza egyetértenek abban, hogy néhány hét múlva a maszkviselést is elengedhetjük. Rusvai Miklós virológus az RTL-nek azt nyilatkozta, hogy május végére a harmadik hullám lecseng és talán egy hónap múlva, az iskolaév végére a maszktól is megszabadulhatunk. Amennyiben a döntéshozók így látják már helyesnek - tette hozzá.

Duda Ernő virológus a Szeretlek Magyarországnak mondta azt, hogy még semmiképp sem indokolt a kötelező szabadtéri maszkviselésre vonatkozó szabályok eltörlése. Szerinte ha még néhány hétig képesek vagyunk betartani a szabályokat, akkor jó esély van arra, hogy annyira csillapodik a járvány terjedése, és ezzel párhuzamosan megnő a védettek aránya, amely mellett már vállalható kockázat a köztéri maszkviselés mellőzése. A virológus szerint május végére érhetjük el ideális esetben azt, hogy a lakosság fele valamilyen módon védetté váljon. Emellett az is fontos feltétel, hogy a 300 alá mérséklődjön a regisztrált új fertőzöttek száma és a teszteknek is csak a 3-5 százaléka legyen pozitív, utóbbi a WHO ajánlása a Magyarországhoz hasonló méretű országok esetén. Duda Ernő ezek teljesülése kellene ahhoz, hogy a szabadtéri maszkviselést el lehessen törölni.

Kemenesi Gábor biológus a napokban egy Facebook-bejegyzésben foglalkozott a CDC új ajánlása apropóján a maszkviselési szabályokkal. Felteszi a kérdést: lesz-e valaha maszk nélküli életünk? Végre itt a válasz, hogy igen - írta.

"Végre elég bizonyíték gyűlt össze, egyelőre az mRNS vakcinák esetében, hogy a teljes vakcinációt követően a vírussal való megfertőződésre kevesebb/jóval kevesebb mint 1%-nyi esély van. Nemrég hallhattunk azokról a tesztekről, amelyek az mRNS vakcinák esetében mérték fel a tünetmentes fertőződés lehetőségét, amely a második vakcinát követően 90%-kal csökkent. Azonban nagyobb mintaszámon, eltérő közegekben, munkakörülmények közt nem volt teljes a kép. Az újabb adatok rendkívül pozitívak, munkakörnyezet függvényében 0,05-0,9%-os a vírussal való fertőződés esélye" - fogalmazott a szakértő.

A biológus úgy véli, hogy

Ez az idei év egyik legjobb híre, amely nem csupán a bíztató jövőt festi elénk, de a lehető leghangosabb jelzés a vakcinák fontosságára vonatkozóan.

A friss eredmények függvényében ezért az amerikai CDC frissítette a maszkviselésre vonatkozó szabályozását, amit Kemenesi Gábor szerint felírhatunk a járvány történetének könyvébe.

Rochelle Walensky, a CDC igazgatója ebben a rövid videóban mutatja be az iránymutatás változása mögött meghúzódó tényezőket.

Címlapkép: Deák Bettina asszisztens előkészíti a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 9-én. Forrás: MTI/Balázs Attila

GettyImages-1227909102
gyerek_oltás_vakcina_maszk_koronavírus
bét
audi Palkovics László
GettyImages-668600179
védettségi igazolvány koronavírus covid-19
orrfújás koronavírus indiai variáns delta
hitel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
gyerek_oltás_vakcina_maszk_koronavírus