koronavirus lezárás magyarország
Gazdaság

Kiderül, hogy viselte a magyar gazdaság a koronavírus harmadik hullámát

Portfolio
Kedden érkezik az első negyedéves GDP-adat Magyarországról, megtudjuk belőle, hogyan teljesített a gazdaság a legsúlyosabb járványhullám idején. Nemcsak itthon, hanem Európa többi részén is érkeznek GDP-adatok, így pedig már teljes lesz a kép: látni fogjuk, mely gazdaságoknak fájt leginkább a harmadik hullám. A májusi beszerzésimenedzser-indexekből pedig már arról is megtudunk részleteket, hogy a második negyedév hogyan alakul az európai szolgáltatószektorban és feldolgozóiparban.

Hétfőn viszonylag eseménytelenül kezdődik a hét, a Magyar Nemzeti Bank teszi közzé a háztartások és az államháztartás előzetes pénzügyi számláit, külföldön pedig a kínai statisztikai hivatal közli az áprilisi kiskereskedelmi és ipari statisztikákat.

A kedd már sokkal eseménydúsabb lesz: Magyarországon a KSH közzéteszi az első negyedéves GDP-statisztikát. Tavaly a negyedik negyedévben a szigorú korlátozások ellenére 1,1%-kal nőni tudott a GDP a harmadik negyedévhez képest. Európában eddig azt láttuk, hogy a jó negyedik negyedévet produkáló gazdaságok az idei első negyedévben gyengébb teljesítményt mutatnak - kedden kiderül, itthon is így lesz-e. Rajtunk kívül még néhány európai állam közzéteszi az első negyedéves statisztikákat, és ezzel teljes lesz a kép: látni fogjuk, hol helyezkedünk el az európai mezőnyben.

Szerdán itthon nincs betervezve említésre méltó esemény. A külföldi hírek közül a brit inflációra, a felülvizsgált európai áprilisi inflációra érdemes figyelni, és a Fed ülésének jegyzőkönyve is érdekes lehet. A külföldi eseményeknél maradva csütörtökön a japán import és export áprilisi alakulása lehet érdekes, az elemzők jelentős növekedést várnak. Ezenkívül kínai kamatdöntés lesz, az EU-ból ipari statisztikák érkeznek, az USA-ban pedig a szokásos heti segélykérelmeket teszik közzé. Magyarországon kötvényaukciót tart az ÁKK, és az MNB lebonyolítja az egyhetes betéti tendert.

Pénteken még nem lesz hétvége-hangulat: Magyarországon a Pénzügyminisztérium közzéteszi a részletes áprilisi államháztartási jelentést, az előzetes közlés szerint szufficites volt az áprilisi büdzsé. Külföldön a beszerzésimenedzser-indexekre figyelünk: a májusi részleges újranyitásokkal a szolgáltatószektor már jobb teljesítményt nyújthat, az elemzők Franciaországban és Németországban is 50 pont feletti indexre számítanak. Az európai ipar szárnyalása viszont alábbhagyhat, ami alighanem a chiphiánynak tudható be.

Címlapkép: Getty Images

vizsgaterem210618
btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1233503994
GettyImages-1231654214
forint ezres
stefan lovfen svedorszag210619
hong kong

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
vizsgaterem210618