FONTOS Matolcsy: kamatemelési ciklus kezdődött Magyarországon, havonta dönthetük
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Gazdaság

Koronavírus: legyőzhetjük az összes variánst és a jövő koronavírusait egy csapásra?

Portfolio
Egy, a Nature folyóiratban nemrég megjelent publikáció érdekes eredményeket szolgáltatott és a koronavírusok végső legyőzésének lehetőségével kecsegtet. Természetesen a tudomány már jóval a járvány előtt foglalkozott a témával és az elmúlt évtizedek nagyszerű tudományos eredményei most egy új irányt hozhatnak a koronavírusok elleni hosszútávú harcban - írja Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató friss Facebook-bejegyzésében.

A Duke Human Vaccine Institute kutatói egy újfajta vakcinát fejlesztettek, amely az állatkísérletes fázisban igen jó eredményeket szolgáltatott és a beoltott alanyokat egyszerre több SARS-CoV-2 variáns, a 2002-es SARS-CoV-1 és egyéb, közeli rokon koronavírusok ellen is megvédte, amelyek köreiből akár a jövő járványai is kikerülhetnek.

Ismerkedjünk meg tehát a pán-koronavírus vakcinatechnológiával. A SARS koronavírus járványt követően, egy, a fertőzésből felgyógyult páciens vérében olyan speciális antitesteket találtak a tudósok, melyek nem csupán a SARS vírust voltak képesek megkötni (neutralizálni), hanem más, rokon koronavírusokat is. Ez a megfigyelés vezetett el a jelenlegi fejlesztéshez és mutatta meg, hogy a pán-koronavírus vakcinafejlesztéseknek lehet létjogosultsága - írja Kemenesi Gábor.

"A vírus tüskefehérjéje egy nagyon összetett, viszonylag nagy méretű fehérje. A sejtekhez való tényleges kötődésben ennek csupán egy része játszik szerepet, az úgynevezett receptorkötő-domén (RBD).

Az említett beteg véréből kimutatott, széleskörű védelmet ígérő antitestek végül rámutattak a receptorkötő-domén gyengepontjára.

Létezik ugyanis egy kifejezett pont a fehérjén belül, amelyre a termelődött antitestek hatékony neutralizáló (semlegesítő, a testi sejtekhez való kötődést megakadályozó) hatást fejtenek ki. Méghozzá széleskörűen, azaz az ilyen antitestek nem csupán a SARS-CoV-2 ellen képesek védelmet nyújtani, hanem bekötődnek és neutralizálnak más, rokon koronavírusokat is, és ami jelenleg a legfontosabb: az összes vizsgált SARS-CoV-2 variánst is" - fejtette ki a víruskutató.

Kemenesi rámutat: a kutatók lényegében ezt a receptorkötő domént kötötték több példányban egy nanorészecske felszínére, megfelelő szerkezetben.

Az így beoltott állatok 100%-os védelmet nyertek a SARS-CoV-2 fertőzés ellen, a brit, dél-afrikai és brazíliai variáns és más, közeli rokon koronavírusok (SARS-szerű bétakoronavírusok) ellen is.

"Az elmúlt 20 évben ez a harmadik koronavírus járvány, amely az emberiséget érte (SARS, MERS, SARS-2), így ez a fejlesztés igazi tudományos áttörésnek számít a koronavírusok elleni védekezésben. A legfőbb megállapítás pedig, hogy képesek lehetünk széleskörűen kivédeni a koronavírusok jelentette fenyegetést a pán-koronavírus vakcinák segítségével akár tartósan is" - zárja bejegyzését Kemenesi.

Kemenesi Gábor biológus, víruskutató a Portfolio rendszeres szerzője, exkluzív cikkei itt olvashatóak. A felbukkanó fertőző betegségek, az új kórokozók és az állatokról emberre terjedő megbetegedések egyik hazai szakembere. Korábban írt a vakcinákról és egy újabb hullám esélyéről is.

Címlapkép: Getty Images

forint191231
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
GettyImages-1211246429 (10)
mnb epulet
tesla német gyár

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
mnb_getty