dunaujvaros
Gazdaság

Milliárdoktól eshet el Dunaújváros egy titkos terv miatt

Portfolio
Kiszorulhat a Hankook gumigyár és az SK Innovation iparűzési adóbevételeiből Dunaújváros egy titkos előterjesztés szerint - írja a Telex.

Egy nem nyilvános jelentésben Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt javasolja, hogy a kormány hozzon létre különleges gazdasági övezetet Iváncsa és Rácalmás közigazgatási területén, Adony és Kulcs bevonásával - írja a lap.

Rácalmáson van a Hankook-gyár, Iváncsán pedig az SK Innovation 681 milliárd forintos gigaberuházással teremtene 2500 főnek munkahelyet az új akkumulátorgyárban, emellett a mezőgazdasági gépekhez alkatrészeket gyártó török Yaris Kabin 6,5 milliárd forintos fejlesztése is itt készül, ami 150 új munkahelyet teremtene.

Dunaújvárosnak mind Iváncsával, mind Rácalmással megállapodása van, amelynek értelmében a város részesül a két település iparűzési adóbevételének 50%-ából.

Ha megvalósul Molnár Krisztián előterjesztése, akkor Dunaújváros Önkormányzata nem részesül az iparűzési és építményadóból, ami ezen a területen befolyik majd, holott az ipari park létesítésében anyagi részt vállalt.

A lap birtokába jutott titkos előterjesztésben az is szerepel, hogy az új vállalatok fel tudják szívni a Dunaferr munkavállalóit, így az előterjesztő aligha lát esélyt a vállalat megmentésére.

Ha különleges gazdasági övezet alakul, akkor a Fejér Megyei Önkormányzat lesz jogosult az iparűzési adó beszedésére és annak további elosztására. A Hankook esetében ez már idén félmilliárd forintos kiesést jelentene a városnak, az iváncsai ipari parkban egyelőre a beruházások zajlanak, az ottani cégek még nem termelnek - írja a lap.

A lépéssel természetesen Rácalmás és Iváncsa is elesne az eddig általa beszedett iparűzési adótól, de egy hasonló eset (Göd) példája alapján, ők kompenzációt remélhetnek, ám az ellenzéki vezetésű Dunaújváros onnantól már csak abban bízhat, hogy az iváncsai vagy a rácalmási településvezetés jóindulatú lesz velük is.

Címlapkép: Getty Images

bear_1
markus söder armin laschet
GettyImages-1233503994
covid-19
ebrahim raiszi
bezárt üzlet - koronavírus

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
bear_1