budapest szabadsag hid
Gazdaság

Okoz-e újra kellemes meglepetést a magyar gazdasági teljesítmény?

Portfolio
Az idei első negyedévben a kornavírus-járvány hullámai miatt bevezetett korlátozások hatására újra zsugorodhatott a magyar gazdaság - vélik a holnap megjelenő GDP-adat előtt a piaci szakértők. Az előrejelzések alapján az előző negyedévhez képest 0,3%-os lehetett a visszaesés, és így éves összevetésben sem javult tovább a helyzet. A fő kérdés, hogy a gazdaság mennyire tudott alkalmazkodni a lezárásokhoz.

Tavaly a negyedik negyedévben kellemes meglepetést okozott a magyar gazdaság teljesítménye. A GDP az előző negyedévhez képest annak ellenére tudott 1,4%-kal növekedni, hogy a koronavírus-járvány második hulláma november közepétől újabb lezárásokkal nehezítette meg a gazdasági szereplők életét. A holnap megjelenő első negyedéves GDP-növekedési adat előtt a fő kérdés, hogy hoz-e újabb meglepetést a magyar gazdaság alkalmazkodóképessége.

Egy újabb pozitív negyedéves GDP-index ismét meglepetést jelentene, legalábbis a Portfolio által megkérdezett elemzők előrejelzéseinek konszenzusa -0,3%. A visszafogottság oka, hogy miközben a tavalyi negyedik negyedévet még csak részben terhelték az újabb lezárások, addig az első negyedévben teljes egészében fékezték a gazdaságot, sőt, március közepétől további szigorításokat hozott a harmadik hullám. Amennyiben valóban kis visszaeséssel indult az év, úgy éves alapon sem számíthatunk javulásra, 2020 első negyedévéhez képest 3,7%-os lehetett az elmaradás, szinte ugyanannyi, mint egy negyedévvel korábban.

Tulajdonképpen ez a 0,3%-os visszaesés nem is lenne tragikus, hiszen így az utolsó két negyedév összességében még egy kis javulást is hozhatott. Tekintve, hogy ez az időszakot terheli a második és a harmadik járványhullám, ez egész jó alap lehet a második negyedévtől (és még inkább második félévtől) várt dinamikus kilábalásra.

Bár a november közepén bevezetett korlátozó intézkedések március közepétől továbbiakkal egészültek ki, az első negyedévről eddig megismert adatok összességében azt sugallják, hogy a gazdaság többé-kevésbe alkalmazkodott a pandémiás üzemmódban való működéshez - értékeli a helyzetet Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Termelői oldalról nézve továbbra is az ipari aktivitás fennmaradása segíthette elő elsősorban, hogy a válság újabb hulláma nem ütött nagyobb sebet a GDP-n, annak ellenére, hogy a szektor látványosabb gyorsulásának az ellátási láncokat jellemző feszültségek még útját állták január-márciusban.

Az ipar 2020-21 fordulóját kis megingással hozta, azóta azonban dinamikus növekedést jelez, és a volumenadatokból a Portfolio úgy számolja, hogy éves alapon 1 százalékpontot meghaladó, negyedéves alapon pedig fél százalékpont körüli mértékben járulhatott hozzá a növekedéshez. Eközben a kis súlyú építőipar mindkét összevetésben nulla körüli hozzájárulást hozhatott.

A termelő szektorok kedvező teljesítménye azonban csak részben kompenzálhatta szolgáltatások visszaesését - mondja Török Zoltán, a Raiffeisen Bank szakértője. Valóban, ha a kiskereskedelmi forgalmi adatokból, illetve a zárva tartó vendéglátóhelyekből indulunk ki, akkor a lakossági fogyasztással kapcsolatban nem lehetnek illúzióink.

Halász Ágnes, az Unicredit közgazdásza szerint a kereslet szerkezete alapján a szolgáltatások GDP-je éves alapon nagyjából 5% körüli mértékben zsugorodhatott. Halász egyébként ezzel együtt a legoptimistább előrejelzést adta, hiszen éves alapon 3% alatti esést, negyedéves bázison pedig 1%-os növekedést jósol, vagyis ő úgy gondolja, hogy a termelő szektorok erős teljesítménye teljesen ellensúlyozhatta a gyenge fogyasztási keresletet. Ha az ő prognózisa válik be, akkor a negyedik negyedévihez hasonló kellemes meglepetést láthatunk a magyar gazdaság alkalmazkodóképességét illetően.

Portfolio elemzői felmérés a növekedési várakozásokról (%)
név intézmény 2021. q1 éves 2021. q1 negyedéves 2021. éves átl. 2022. éves átl.
Eppich Győző OTP Bank -2,8 - 5,0 6,0
Halász Ágnes Unicredit -2,9 1,0 5,3 4,4
Jobbágy Sándor Concorde -3,5 - 4,5 4,7
Nyeste Orsolya Erste Bank -3,9 -0,4 4,4 4,7
Regős Gábor Századvég Gazdaságkutató -3,9 -0,3 4,0 5,1
Suppan Gergely Takarékbank -3,7 0,5 6,6 6,7
Török Zoltán Raiffeisen Bank -3,6 -0,2 5,0 5,5
Virovácz Péter ING Bank -4,8 -0,8 5,6 6,0
konszenzus (medián)   -3,7 -0,3 5,0 5,3

Az újabb járványhullám nem törte meg a közgazdászok optimizmusát azt illetően, hogy 2021 hátralévő időszaka dinamikus növekedést hoz. "A fogyasztás és beruházás felfutása olyan lendületet biztosít a magyar gazdaság számára, hogy akár már az idei év harmadik negyedévében utolérhetjük a válság előtti reál-GDP szintjét" - mondja Virovácz Péter, az ING bank elemzője. A szakértő nézetét osztja szinte a teljes elemzői kör, ugyanis a megkérdezettek túlnyomó többsége szintén a harmadik negyedévet jelölte meg a válság előtti gazdasági teljesítmény elérésének időpontjaként. Az idei év átlagos GDP-növekedése 5% lehet, és mint látható, e tekintetben az elmúlt negyedévekben igen stabilnak bizonyultak a várakozások.

Ennél is jóval optimistább Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint 6,6%-os is lehet az idei bővülés üteme. A második negyedévtől éles felpattanás várható, amit éves alapon a bázishatások is támogatnak. A további nyitások, a vakcinaútlevéllel várhatóan élénkülő nemzetközi turizmus, az elhalasztott fogyasztás és eufória hatására a harmadik negyedévtől igen erősen folytatódhat a helyreállás. A kilábalás azonban igencsak egyenlőtlen, az ipar és építőipar, valamint egyes szolgáltatások már bőven a járvány előtti szint felett lehetnek, míg a nemzetközi turizmus fokozatosabb helyreállása miatt a turizmus és vendéglátás még nem éri el, mint ahogy a tömegrendezvények és a kapcsolódó ágazatok sem - mondja Suppan. A helyreállást a megjelenő uniós források is támogatni fogják, azonban ennek gazdasági hatása fokozatosan lesz érezhető. A stimulusok és kényszermegtakarítások elköltése miatt várhatóan bivalyerős amerikai fellendülés az egész világot magával húzhatja, ami szintén lökést adhat a hazai gazdaságnak is, azonban az alkatrészhiány, szűk gyártási és szállítói kapacitások okozhatnak fennakadásokat.

Címlapkép: Getty Images

búza
forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
gme
varga mihály etp
mnb_jegybank_felügyelet_shutter

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
varga mihály etp