vakcina
Gazdaság

Rusvai: a nyájimmunitás mindenképpen kialakul, de nem mindegy, hogy hogyan

Portfolio
Rusvai Miklós virológus az ATV-nek arról beszélt, hogy a nyájimmunitás mindenképpen kialakul, csak nem mindegy, hogy azt oltással vagy fertőzéssel szerezzük meg. Az egészségügynek az előbbi a kedvezőbb.

Rusvai Miklós valószínűnek tartja, hogy hamarosan visszatér a régi életünk. A jó időben szintén bízhatunk, ami segít abban, hogy véget érjen a harmadik hullám.

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy mennyit számíthat az hogy nálunk más és más oltást kaptak az emberek Rusvai azt válaszolta, hogy

Őszintén remélem, hogy ennek nincs jelentősége.

Hozzátette, hogy nem lenne szabad, hogy ez befolyásolja a hatást: A védettség, az védettség, bármilyen vakcinával is történt az oltás.

A járványmentes hónapok után ősszel megint jön a légzőszervi betegségek szezonja: a többi fertőzéshez pedig a SARS‑CoV‑2 is csatlakozik.

Az biztos.

mondta Rusvai azzal kapcsolatban, hogy itt marad velünk a vírus, és együtt kell élni vele, azaz a pandémiából endémia lesz.

A szakértők jelenlegi tudása szerint az oltások nagyjából nyolc hónap körüli védettséget adnak, de bizonyos vakcinák és emberek esetében ez hosszabb is lehet.

Az immunitás egyénfüggő,

mondta Rusvai Miklós. A virológus feltételezése szerint a vakcináció ugyanúgy történik majd, mint az influenzánál: egy jelentős adagot ingyenesen ajánlanak fel azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak vagy szociális, egészségügyi intézményekben dolgoznak. Aki meg fel akarja venni az oltást, az felveheti.

A nyájimmunitás mindenképpen kialakul: az a tét, hogy hányan szerzik meg az immunitást oltással és hányan fertőzés révén, mondta a virológus, szerinte az a cél, minél többen szerezzék meg oltás révén, hiszen ez az olcsóbb, egyszerűbb és biztonságosabb megoldás az egészségügynek.

Rusvai reméli, hogy ősztől a hat év feletti korosztálynak is lehetősége lesz az oltásra, nagy valószínűséggel a Pfizer vakcináját kaphatják a kisiskolások. Hogy a még kisebbek mikor kaphatnak oltást, az egyelőre kérdéses, hiszen a hosszú távú hatásokról még nincsenek meggyőződve a tudósok. Rusvai egyelőre korainak érzi a témát, és annyit mondott el, hogy kötelezővé nem tenné a kicsiknél, a választás lehetőségét hagyná meg a szülőknek.

(ATV)

forint191231
GettyImages-1211246429 (10)
mnb_getty
mnb epulet
tesla német gyár
google

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
mnb_getty