románia bukarest zászló
Gazdaság

Az első negyedév növekedési bajnoka Románia - a gazdaság egész évben rakétázhat

Portfolio
Jelentősen felfelé módosította GDP-előrejelzését Romániára vonatkozóan az Erste Bank, miután a románok meglepően jó GDP-növekedést mutatva az első negyedév leggyorsabban növekvő gazdaságává váltak az EU-ban.

Ma délelőtt tette közzé a friss rangsort az Eurostat a tagállamok növekedéséről. A listát Románia vezeti jelentős, 2,8%-os negyedéves alapú növekedéssel, az Erste Bank 0,7%-os növekedést várt. A bank a GDP-adatot látva a román gazdaság idei növekedési előrejelzését 4,2%-ról 6,7%-ra, jelentős mértékben felfelé módosította.

A román gazdaság már a harmadik negyedévben is nagy növekedést produkált, és az egyes negyedévekben mutatott növekedés nem volt szinkronban Európa többi részével: míg a legtöbb EU-s tagállamban a harmadik negyedév nyugvópontot hozott a járványban 2020-ban, Romániában magasak voltak az esetszámok, és ez látszott a harmadik negyedéves GDP-adaton. A negyedik negyedév viszont már kifejezetten jól sikerült.

Idén a vakcinálás és a korlátozások feloldása hajthatja a gazdasági kilábalást az Erste szerint, Bukarestben és a legnagyobb városokban már 40% körüli az átoltottsági arány, és a gazdasági aktivitás nagy része ezeken a helyeken zajlik - írja az Erste. Az ipar 1,3%-kal, az építőipar 1,6%-kal, az üzleti szolgáltatások 2,8%-kal nőttek, a lakossági szolgáltatások 32%-os növekedést mutattak, így ez lehetett a meglepően jó első negyedéves GDP-adat hajtóereje. A kiskereskedelmi eladások 1,2%-kal csökkentek.

A lakossági jövedelmek emelkedése idén alacsony lehet, a munkaerőpiac kilábalása elnyújtott lehet. Az állami beruházások - az EU újjáépítési alapján keresztül - viszont szintén támogathatják az idei növekedést.

Címlapkép: Getty Images

forint bankjegy getty stock
orbanerdogan
GettyImages-1233425873
roma_colosseum
koronavírus oltás vakcina negyedik hullám
koronavírus fertőzés kórház covid-19

Alapblog A Wells Fargo csalás

Az egyik legnagyobb amerikai bank pár évvel ezelőtti botránya a tengerentúlon jól ismert sztori. Nálunk azonban sokan...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021-06-15
Portfolio-MAGE Járműipar 2021
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
roma_colosseum