budapest
Gazdaság

Brutális meglepetés a magyar GDP-növekedési adatban! Meg sem kottyan a koronavírus-válság?

Portfolio
2021 első negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye (szezonálisan és naptárhatással igazítva) 1,9%-kal haladta meg az előző negyedévit. Mindez óriási meglepetés, hiszen előzetesen arra lehetett számítani, hogy a második és (részben) harmadik járványhullám korlátozó intézkedéseinek hatására a bruttó hazai termék (GDP) csökkenni fog az év első három hónapjában.

A Portfolio felmérése szerint a szakértők átlagosan 0,3%-os csökkenést vártak negyedéves alapon a magyar gazdaságtól. A legoptimistább egyedi előrejelzés is csupán 1%-os növekedésről szólt, az 1,9%-os emelkedés még ehhez képest is óriási meglepetés.

A magyar gazdaságról a konszenzusos kép az volt, hogy mivel a tavalyi negyedik negyedévet még csak részben terhelték az újabb lezárások, az első negyedévben viszont teljes egészében fékezték a gazdaságot, sőt, március közepétől további szigorításokat hozott a harmadik hullám, ezért a gazdaság teljesítménye elmarad majd a 2020 végitől. Bár az mindenki számára világos volt, hogy a gazdaság többé-kevésbé alkalmazkodott a pandémiás üzemmódban való működéshez (és így a tavalyi második negyedéves zuhanáshoz hasonló teljesítmény kizárt), a korlátozások fékező hatására mégis számítani lehetett. Pontosabban az volt a kép, hogy a havi adatok alapján az első negyedévben kifejezetten jól teljesítő ipar növekedési hozzájárulását a szolgáltatások visszaesése bőven ellensúlyozza. A kép azonban a mai adatok alapján sokkal szebb, úgy tűnik, hogy a lakossági fogyasztás által hajtott szolgáltató szektor a korlátozások ellenére messze nem teljesített olyan rosszul, mint várták. Az idegenforgalom, vendéglátás ágazat eredményével kapcsolatban nem lehetnek illúzióink, de úgy tűnik, a szolgáltatások egy sor más területen jóval kevésbé reagáltak rosszul a korlátozásokra. Ez összefüggésben állhat azzal, hogy mind a keresleti, mind a kínálati oldal egyre inkább megtanulta kezelni a járvány bizonytalanságait és kockázatait.

A jó negyedéves adat az éves indexekre is kihat: szezonálisan és naptár hatással igazítva a GDP "csak" 1,8 százalékkal maradt el a 2020 első negyedévitől. A nyers index (a szökőnap-hatás miatt) 2,3%-os csökkenést mutat, az erre vonatkozó előzetes várakozás -3,7% volt.

A nagy meglepetés okairól egyelőre keveset lehet tudni, hiszen a KSH az első becslésében részletes adatokat még nem közöl. Csupán annyit jelzett, hogy a növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá. Ez is igazolja azt a feltételezést, hogy a szolgáltatások összességében nem teljesítettek rosszul.

A magyar GDP-adat egyébként beleillik abba az európai mintában, miszerint a gazdaságok fokozatosan egyre jobban alkalmazkodnak a járványhelyzethez és ezért kellemes meglepetést okozó GDP-számokkal rukkolnak elő. Az eurózóna éves alapon szintén "csak" 1,8%-os visszaesést jelentett az első negyedévben. Igaz, a magyar kép még ennél is jobb, mivel a közös valutaövezet negyedéves alapon 0,6%-kal zsugorodott.

Érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi óriási koronavírus-sokk miatt a szezonálisan igazított adatokban a szokásosnál nagyobb a bizonytalanság (nehéz pontosan szétválasztani az egyedi sokk, a szezonalitás és trend hatását). A képet azonban a későbbi esetleges korrekciók sem tudják annyival rontani, hogy ne beszélhessünk óriási első negyedéves meglepetésről.

A koronavírus-válság gazdasági teljesítménye a fentiek alapján a következő. A tavaly tavaszi sokk óriási visszaesést hozott, ugyanakkor a második és harmadik hullámmal érkező korlátozások hatását ellensúlyozhatta az egyre sikeresebb alkalmazkodás, így negyedévről negyedévre javuló teljesítményt láthatunk. Ez alapján a gazdasági visszaesés több mint 80%-át már sikerült visszadolgozni.

Az igazi élénkülés pedig még csak most jön. A feloldások hatására a gazdaságoktól szerte a világban a növekedés megugrását várják. Az idei évre eddig 5%-os GDP-növekedést várt a piac, a mai adat alapján szinte biztosan még feljebb mozdulnak az előrejelzések.

A mai adatnak nagyon érdekes következményei lehetnek a gazdaságpolitikára nézve. A kormányzat erőteljes élénkítési üzemmódban írta meg az idei és a jövő évi költségvetést, miközben a globális inflációs félelmek egyre erősebbek. A járványhelyzet globális és hazai javulása miatt egyre szabadabban működő gazdaságokra ömlik rá a sok pénz és az elhalasztott kereslet, miközben a kilábalás földrajzi és ágazati egyenetlenségei kereslet-kínálati súrlódásokat okoz, látványos áremelkedési jelenségekkel.

A jegybank erre a képre reagált tegnap, amikor tulajdonképpen monetáris politikai fordulatot hirdetett meg, beígérve a nagyobb szigort az inflációs cél teljesülése érdekében.

Nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben mekkora költségvetés élénkítés az ideális. A választásra készülő kormány nyilván nem szívesen venné le a lábát a gázpedálról, ám a túlzásba vitt stimulus további jegybanki hűtést igényelhet. Különösen így van ez akkor, ha a kormányzat - elszakadva az oltási mérföldkövekhez kötött lazítástól - a valós járványhelyzet alapján hozza meg lazító lépéseit. Az adatok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy egyre indokolatlanabbak a nyárra tervezett korlátozások, mert a vírus szezonalitása rásegít a növekvő védettségre. (Ez persze nem jelenti azt, hogy az óvatosság ne lenne indokolt a járványügyben, de a kockázatok egyre inkább az őszre tolódnak.)

A forint mindenesetre újabb erősödési hullámmal reagált a mai GDP-adatra, amit a gazdaság ereje mellett nyilván az inflációs kockázatok növekedése, és a kamatemelési várakozások erősödése okozott.

Címlapkép: Getty Images

btc
unios kulugyi tanacs210618
GettyImages-1233503994
GettyImages-1231654214
forint ezres
stefan lovfen svedorszag210619
hong kong
wall street

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
unios kulugyi tanacs210618