elektromos busz töltés
Gazdaság

Előrelépés történt a zöldbusz stratégiában

Portfolio
Egy arasznyit előrébb lépett Magyarország a zöldbusz stratégiában, mivel a gazdaság újraindításának keretében 2020-tól kizárólag az elektromos meghajtású autóbuszok (akkumulátoros és üzemanyagcellás), valamint az akkumulátoros (felsővezeték nélküli önálló közlekedésre is alkalmas) segédhajtású önjáró trolibuszok gyártását, beszerzését és továbbfejlesztését támogatja, azzal, hogy a nemzeti buszstratégiai koncepció forrásait rendelkezésre bocsátja - ismerteti a friss kormányhatározat módosítását a Magyar Közlöny.

A kormányzat a  közösségi közlekedésben részt vevő autóbuszok környezeti fenntarthatóságának növelése érdekében egyetért azzal, hogy a helyi és a főváros legfeljebb 100 km-es vonzáskörzetében az elővárosi személyszállítási közszolgáltatási feladatokat ellátó autóbuszok tiszta és energiahatékony piacának ösztönzése szükséges - derül ki a módosított határozatból.

A korábbi rendelet szerint a magyar állam 2020. és 2022. között támogatta volna az alacsony energiafogyasztású, továbbá alacsony szén-dioxid- és szennyezőanyag-kibocsátású EURO-6 kibocsátási normával rendelkező, vagy alternatív – elektromos vagy sűrített földgáz – meghajtású autóbuszok 2022. január 1-jétől pedig kizárólag az elektromos meghajtású autóbuszok beszerzését és továbbfejlesztését.

A frissen közölt határozatban utasítják az innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy gondoskodjon egy olyan elektromos meghajtású autó- és önjárótrolibusz-beszerzést ösztönző mintaprojekt, azaz a Zöld Busz Mintaprojekt megvalósításáról, amely során

  • 2022. március 31-ig legfeljebb 1 200 000 000 forint keretösszegű állami forrás igénybevételével minimum hét, telephelyi infrastruktúrával rendelkező településen legalább egy hónap időtartamra, valamint az  egyes rendezvények kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánításáról szóló 1204/2021. (IV. 28.) Korm. határozattal kiemelt fontosságú rendezvénnyé nyilvánított rendezvények során demonstrációs (különösen műszaki, járatszervezési, vezetéstechnikai, kommunikációs) célú használat céljából megjelennek elektromos meghajtású buszok,
  • 2022. március 31-ig legfeljebb 800 000 000 forint keretösszegű állami forrás biztosításával lehetővé válik a városi közlekedési közszolgáltatási feladatok ellátását biztosító városok és szolgáltatók számára a jelenlegi buszállomány részleges cseréje új, elektromos meghajtású autóbuszok vagy önjáró trolibuszok beszerzése útján.

Címlapkép forrása: Getty Images

hacker
ether bánya
forint bankjegy
dollár
Tőzsde - Bull Bear
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
egészségügy kórház koronavírus kórházi ágy